Rioja, a fa csókja, Tempranilló és Co.

Kielmayer Kristian
2011. április 10., 09:58


Habár nagyon sok spanyol borvidékről el lehetne mondani, mennyire fontos a fahordó szerepe, Riojában ez fokozottan így van - a hagyományainak köszönhetően. De nem csak a hordó fája, és az itt honos szőlőfajták - a terroir is fontos szerepet játszik a világhírű borvidék borkultúrájában. Ám nekik is érdemes odafigyelni a marketingre: a csipkerózsika álomnak vége, hiszen a konkurencia még országon belül is nagy, a “Rioja” márkanév már nem elég. Induljunk el a spanyol borvidék felfedezésre…
Rioja, a fa csókja, Tempranilló és Co.
 
A borvidék történelme, hagyományai
  • A Rioja elnevezés az Oja folyóról (río/Oja) származik, mely Haro és Alfaro települések között folyik az Ebro völgyében (mellékága az Ebrónak)
  • Három kerületre osztható a borvidék:
    Alta amely az Ebro völgyet foglalja magában Logronotól nyugatra,
    Rioja Baja: Logronotól keletre és délre terül el,
    Rioja Alavesa: az Ebro folyótól északra fekszik, és Alava kerületként is ismert, Haro és Laguardia városok között
  • Már a római időkben készítettek itt bort (Kr.e. 2. század), ahogy ezt ásatások bizonyítják, később pedig fontos szerepet játszottak a szerzetesek és a kolostorok a szőlészkedésben
  • A vidék viszonylag jó hírnevének köszönhetően már a középkorban megtiltották, hogy Riojában máshonnan beszállított szőlőt dolgozzanak fel
  • A franciák fontos szerepet játszottak Rioja fejlődésében: a 225 literes fahordó bevezetésében, habár elsősorban amerikai fát használnak a régióban. 
  • A kereskedést  is nagyban segítette a vasúthálózat fejlődése
  • A Consejo Reguladort 1926-ban alapították, de a fejlődést a polgárháború és a világháború megállította, csak a '70-évek közepén lendült újra fel a borvidék a befektetéseknek és úthálózat kiépítésnek köszönhetően
  • Elsőként kapta meg a DOCa státuszt 1991-ben   
 
Talaj és klíma
  • A Cantabrian hegyvonulat fontos szerepet játszik itt, főleg a széltől óvja a vidéket, azonban a jégeső és a forró, száraz szél (solano) mégis gondot jelenhet, a borvidék 120 km hosszúságban terül el, nehéz általánosítani a klímáját
  • A legelterjedtebb talaj a mészkő, ez helyenként agyaggal és hordalékos talajjal keveredik
  • Az ültetvények 300 és 800 m magasság között fekszenek
  • Nyáron a szárazság okozhat gondot, főleg a Rioja Baja alacsonyabban fekvő vidékein
Szőlészet és borászat
  • A legtöbb bor házasítással születik.
  • Az újborok a vino nuevo nevet kapják, és a Beaujolais technikájához hasonlóan készülnek (szénsavas maceráció, bogyón belüli erjesztés…).
  • joven (fiatal) borok nem látnak fahordót, azonban a roble és a crianzától felfelé a fahordós és palackos érlelés rendkívül fontos szerepet játszik ezen a borvidéken 
  • Gyakori az alacsony goblet művelés vagy a szabadon álló, egyfajta bakművelés, az újabb telepítéseket kordonra is felfuttatják
  • A Tempranillo [tempraniljjó] a legelterjedtebb szőlőfajta, a 'korán érő' jelentésű temprano szóból származik a név. Elég kevés tannint ad a bornak. Szinonimái: Cencibel, Ull de Llebre, Tinto Fino
  • További kékszőlők a vidéken, amelyeket a Rioja bor házasításához felhasználnak:
    Garnacha [garnácsá] (francia fajta: Grenache) - inkább testet és alkoholt ad a bornak,
    Graciano [grasziánó] - vékony, de mégis mély sötét színe van a bogyó héjának, frissességet adhat a bornak,
    Mazuelo/Carignena [karinyéna] (Carignanként ismert a franciáknál) - színt, tannint ad a cuvée-nek, jól érlelhető bor
    Cabernet Sauvignon - nem engedélyezett fajta csak azoknak, akik a történelem során bizonyíthatóan alkalmazták itt Riojában, mint például a Marqués de Riscal
  • A fehér Rioja a következő szőlőkből tevődhet össze:
    Viura [viura] - jól kiállja az oxidáció próbáját és szép savai lehetnek,
    a Cavaban is előfordul, ezt máshol Spanyolországban Alcanonként vagy Macabeoként [makabeo] ismerik,
    Malvasia [málvázia] - leginkább testet ad a bornak, de komplex jegyei is vannak, Rojal Blanconak vagy Subiratnak is nevezik
    nagyon ritkán előfordul a Garnacha Blanca fajta is
  • A hivatalos terméskorlátozás (DO) 63 hl/ha a fehéreknél, 45 hl/ha a vörösöknél
  • Az 50.000 ha-t 14.000 termelő műveli meg, tehát a kisbirtokok a jellemzők
Mit kóstoltam? Jellemző jegyekkel bíró borok Riojából - a következő oldalon!
Kóstolt borok
Almaraz Rioja Blanco (fehér) 2007
Körülbelül 20%-a Viura (Macabeo), fahordóban erjesztették. Mélyebb szalmasárga szín, a hordó visz némi komplexitást bele. Leheletnyi trópusi gyümölcs illatban ezt megelőzően érett alma és barack tűnnek fel. Száraz, ropogós savak, némi citrus aromával indít. A háttérben a fa kicsit erőre kap, közepes test és közepes lecsengés. Korrekt bor, nem egyszerű stílus - grillezett halak mellé ideális kísérő lehet.  
San Pedro, Rioja Joven 2008
A bor a Rioja Alavesa területről származik, csak a birtokon termett szőlőt használták fel, magasabb fekvésű dűlőről szüretelték. Rubin szín, közepesen intenzív illat, rendkívül tisztán piros bogyós gyümölcsök: eper, málna és egy leheletnyi fekete szilva. A gyümölcs csendéletet semmi sem zavarja. Száraz, lendületes savak, alacsonya tanninok. Selymes textúrával mutatkozik a bor a szájban. Jó egyensúly alkohol és gyümölcs között, feltűnik újra az eper, a málna. Érett ízek a lecsengésben, jó finissel.
Bodegas Lan, Rioja Crianza 2006
Rubin vörös szín, kifejezett az orrban, némi eper, málna és fűszeresség. Tipikus „crianza“ként indul a történet, behízelgő, de nem túlérett. Ám némi kor is mutatkozik már, életpályáján előrehaladott bor. Száraz, közepesnél nem nagyobb tanninok, kerek és jó savak, rendkívül jó egyensúly és nagyon szép, kerek lecsengés. Piros bogyós gyümölcsök és egy lehelletnyi menta, és fűszeresség tűnik elő a borból, klasszikus.
Lealtanza Rioja Reserva 2001
Rendkívül modern bor, modern stílusban, de megőrizve a hagyományokat (100% Tempranillo), a borászat Fuenmayorban található, a Rioja Alta kerületben, magas minőséget célzott meg a borászat, kizárólag európai (francia) fát használnak. A bor 18 hónapig volt fahordóban és még többet pihent palackban. Halványodó rubin szín, nagyon kifejezett az orrban és mély is egyszerre, komplex gyümölcsök, de az előre haladott ehhez nem fér kétség. Némi menta és húsosság is feltűnik a háttérben, elegáns, piros bogyós gyümölcsök, eper, málna mellett elsősorban tabak, bőrösség, fűszeresség emelkedik ki és egy kevés minerális jelleg is talán. Száraz, szép savak és selymes tanninok kezdik meg a játékot a szájban, szeder, ribizli mellett a dohány és a húsosság a jellemző a fűszerességgel kombinálva. Komplex bor és az egyensúly is kiváló, jó lecsengéssel, a bor a csúcsán van.
 Marques del Puerto, Rioja Gran Reserva 2001
Halvány rozsdaszínű megjelenés, nagyon előre haladott az orrban, mélyre kell “szagolni”, érett és főzött jelleg, némi oxidált karakter, vanília és főzött cseresznye, fafaragás. Száraz a szájban, savak veszítettek a lendületükből, tanninok alacsonyak és közepes testben leginkább érett, főzött gyümölcsök szilva, cseresznye és ceruza faragás és fűszerek tűnnek ki. Ezt a bort meg kell inni.