Több mint bor és szóda: életfilozófia - Fröccskisokos kezdőknek és haladóknak

Sisa Barbara
2025. augusztus 15., 11:02


Nyár van. Fullasztó nyár. A város lassan lélegzik a melegben, a kávézók és borozók teraszai megtelnek beszélgetéssel, pohárcsilingeléssel, apró rituálékkal. Valaki épp most szól oda a pincérnek: „Egy nagyfröccsöt kérek.” Ez az egyszerű mondat több, mint egy rendelés. Közös nyelv. Kulturális reflex. Innen tudjuk: itthon vagyunk.
Több mint bor és szóda: életfilozófia - Fröccskisokos kezdőknek és haladóknak
Mert a fröccs – bármilyen egyszerűnek is tűnik – több mint bor és szóda. Nyelvi játék, kultúrtörténeti relikvia, italos szójáték, és néha még egyfajta életfilozófia is. Igazi magyar műfaj, ami időt és hangulatot is adagol a bor mellé. De honnan ered mindez? Hogy lett ebből az egyszerű italból szinte külön társadalmi rendszer, amiben mindenkinek megvan a maga fröccse – és a maga rangja?
 
A legenda szerint Jedlik Ányos, a bencés szerzetes és feltaláló az 1840-es években mutatta be szódagépét egy baráti összejövetelen – mégpedig Fáy András pincéjében. A borhoz szódát adtak, a németes „spriccer” helyett azonban egy magyarosabb nevet kerestek – így született meg a „fröccs”.
 

Azóta a fröccs nemcsak megmaradt, hanem él és fejlődik. Új nevek, új arányok, új helyzetek születtek köré – és egy egész nyelvi, kulturális világ nőtt ki belőle. Ma már nem csupán az számít, mit iszol, hanem az is, hogyan nevezed – és hogy tudják a pultnál: nem először jársz itt.
 
 
Több mint bor és szóda: életfilozófia - Fröccskisokos kezdőknek és haladóknak
 
1. Alapszint – A klasszikus hármas, amire minden épül
Az alapok stabilak, mint a zenei hangskála vagy a jó kenyeres alaprecept. Három típus, amit mindenki ismer, és amelyekre bátran lehet kérni egy másodikat is.
 
  • Kisfröccs (1 dl bor + 1 dl szóda): finoman egyensúlyoz, épp csak megcsillantja a bor karakterét. Ideális „csak egy kortyra”.
  • Nagyfröccs (2 dl bor + 1 dl szóda): az igazi klasszikus. Ha fröccsöt mondunk, gyakran erre gondolunk.
  • Hosszúlépés (1 dl bor + 2 dl szóda): a neve is sugallja, hogy tovább tart. Frissítő, szinte üdítőszerű, ha jó a bor, csodás lehet.
 
2. Középhaladó szint – Társasági fröccsforma – ahol a hangulat szabja az adagokat
Innen már kezd szórakoztató lenni a dolog. Egyes arányoknak saját neve, rangja, karaktere van – mintha egy társasház lakóközösségébe nyernénk betekintést, csak éppen borospohárból. Társadalmi fröccsformák. Név van hozzá, viselkedés is. Tudod, mit kérsz, és mit üzensz vele.
 
  • Házmester (3 dl bor + 2 dl szóda): határozott, magabiztos fröccs. Mint egy rutinos lakógyűlés-elnök.
  • Viceházmester (2 dl bor + 3 dl szóda): kevesebb bor, több higgadtság. Aki még nem akar elnök lenni.
  • Sportfröccs (1 dl bor + 4 dl szóda): becenevén lakófröccs vagy kisházmester. Nevét a mozgáshoz való alkalmazkodásról kapta, bár valószínűleg inkább a „vezetés előtti biztonságos alternatíva” kategóriába esik. 
 
3. Haladó szint – A beavatottak rejtett kódjai
 Ha valaki ezek közül kér valamit a pultnál, tudjuk: ő komolyan veszi a műfajt. Már-már költészet, önkifejezés, irónia és mítosz ötvöződik ezekben a nevekben.
 
  • Góré fröccs (1–2 dl bor + egy spricc szóda): nem a mennyiség a lényeg, hanem a gesztus. A szóda itt már csak afféle pipere – „megtörtént a fröccsösítés”, de alig érződik.
  • Háziúr (4 dl bor + 1 dl szóda): a bor dominál, a szóda csak engedélyt ad a frissítésre.
  • Maflás (5 dl bor + 5 dl szóda): egyensúlyban van, de a neve figyelmeztet – ez már egy fejbevágó mennyiség lehet.
  • Polgármester (6 dl bor + 4 dl szóda) & Alpolgármester (4 dl bor + 6 dl szóda): jól felépített társadalmi rend. Ha az egyik ott van, a másik se maradhat el.
  • Krúdy fröccs (9 dl bor + 1 dl szóda): ez már irodalmi performansz. Krúdy Gyula maga ajánlotta ezt az arányt, szerinte így „csak a bor savanyúságát kell megtörni egy kevés buborékkal”.
  • Sóher fröccs (1 dl bor + 9 dl szóda): tréfás, ironikus típus. Kinek bor, kinek ásványvíz.
  • Csatos (1 l bor + 0,5 l szóda): fesztiválra hangolt fröccsforma – egy egész borosüveg a szódásüveg árnyékában.
  • Lámpás (1,5 l bor + 0,5 l szóda): neve is mutatja: hosszú éjszakára készült. Itt már nincs koccintgatás – ez komoly műszak.
  • Kőműves fröccs (25 dl bor + 5 dl szóda): nem, nem elírás. Igen, két és fél liter bor. Munka közbeni hidratálásnak indult – legendás mennyiség, a legkeményebb társaságok tartozéka.
  • Harmatos: nincs pontos arány. A pohár fölé emelt szódásszifonból egyetlen permettel áldjuk meg a bort. Latinovits Zoltán kedvence is ez volt – szinte szertartás.
 
A fröccs azért különleges, mert játszani lehet vele. Nem csak arányokat, neveket, hangulatokat is keverünk: lazítást, társaságot, emlékeket. Mert egy jól eltalált fröccs nem pusztán szomjat olt – történetet mesél.

Bármi is a kedvenced – kisfröccs, sportfröccs vagy Krúdy-féle szinte-bor – egyet ne felejts el: fröccsöt inni magyarul tudás. És ha jól kérsz, mindenki tudni fogja, honnan jöttél – és hova tartasz.
 
Winelovers borok az olvasás mellé