Rozék, rizlingek és remek jazz

Borászportál
2017. június 12., 16:15


Mi kell egy jó fesztiválhoz? Jó zene és jó borok – ez pedig a VeszprémFest kísérőrendezvényeként 7 évvel ezelőtt létrejött Rozé, Rizling és Jazz Napokra mind jellemző.
Rozék, rizlingek és remek jazz
Így hát nem véletlen, hogy jó szívvel ajánljuk a rozék, rizlingek és a jazz kedvelőinek, idén július 7. és 16. között. Hogy miért pont Rozé, Rizling és Jazz? Rozé, merthogy a nyár bora, a frissesség és a fiatalosság üzenete. Rizling, merthogy ez a Veszprémhez legközelebbi, balatonfüred-csopaki borvidék legjellemzőbb, tradicionális fajtája, a fröccsök alapja. És a jazz és a bor együtt pedig azért, mert egy tőről fakadnak: ahogy egy jazz szerzemény – az improvizációk miatt – sosem ugyanolyan, a bor is mindig más, változik, alakul. Tíz perccel a palack nyitása után is más, és ahogy múlik az idő is mindig más és más.
 
Rozék, rizlingek és remek jazz

Így jött létre ez a rendezvény, amely a VeszprémFest nagyszínpadának elsősorban nemzetközi fellépőkre épülő koncertjei mellett egy ingyenes, mindenki számára elérhető szórakozási lehetőséget kínál, szinte kizárólag magyar fellépőkkel, ám ugyanúgy a minőség mellett letéve a voksot. Itt a főszereplő a jazz, elsősorban a vokális, könnyebb és szórakoztatóbb arcú jazz, emellett teret kapnak a jazzből fakadó társ-műfajok, a blues, funk, fusion, vagy rockabilly is. A „30 borász, 30 koncert” szlogen jegyében kifejezetten a Balatoni Borrégió pincészetei lakják be az Óváros téri borfalut; a „terroir” szemlélet mentén összeválogatott borászatok, vezető pincészetek (Jásdi, Figula, Légli, Konyári, Laposa) mellett a feltörekvő, kevésbé ismert borászatok is bemutatkozási lehetőséget kapnak.

A borászatok mellett a gasztronómiai kínálatban is – a hagyományosabb ételek mellett – teret kapnak a helybéli őstermelők és kézművesek, sajt, sonka, és csokoládé-készítők is.

És akkor néhány név az idei fellépők közül: Szőke Nikoletta Quartet, Kökény Attila, Karácsony János Trió, Gereben Zita Quintet, Zséda és kvartettje, Pátkai Rozina, Malek Andi Soulistic, Szeder.

A részletes program, a borászatok és gasztro-kiállítók listája itt található.
Winelovers borok az olvasás mellé