Sikeres az újratelepítési jogok értékesítése

Borászportál
2014. április 04., 11:16


Közlemény - A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2014. februárjában ismételten megkezdte az újratelepítési jogok értékesítését. A HNT értékesítési felhívására a szőlőtermelők 474 db kérelmet nyújtottak be, együttesen 777 hektár területnagyságra. A központi tartalék terhére végrehajtott értékesítés feltételrendszerét jogszabályok határozzák meg. Valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelő kérelem jóváhagyásra kerül.

Sikeres az újratelepítési jogok értékesítése
 
Az elmúlt hét során a hegybírók kibocsátották azokat a végzéseket, amely alapján a kérelmezőknek egy elkülönített számlára kell a vásárlás ellenértékét befizetni. A fiatal gazdák idén is ingyenesen juthattak újratelepítési joghoz, igényük azonban az őszi közel 100 hektárt követően, most a 40 hektárt sem haladta meg.
 Az igénylők, a 22-ből 19 borvidéken megvalósítandó telepítésekhez nyújtottak be kérelmeket. A legaktívabbak a Mátrai borvidék termelői voltak, akik az összes igény 30%-át, 225 hektárnyi telepítési igényt jeleztek! A legnagyobb termelői igény 60 hektár, míg a legkisebb 0,1 hektár telepítési jogra vonatkozott! A Tokaji borvidék 40 hektár jogra tart igényt. Fajlagos intenzitásban az Etyek-Budai borvidék volt a leghatékonyabb, mert az 1 500 hektáros borvidék területének több mint 4%-át meghaladó mértékben igényelt telepítési jogot.  
 
A telepítési jogok megvásárlásával párhuzamosan a telepítési engedélyek iránti kérelmeket is elbírálták a hegybírók. A kérelmek szerint a termelők összesen 49 szőlőfajtát kívánnak telepíteni. Érdemes megemlíteni, hogy a fehér szőlő területi aránya 75%, ami lényegesen meghaladja a hazai ültetvényszerkezetben képviselt 66%-os arányát! A legkedveltebb szőlőfajta 117 hektárral az Irsai Olivér, míg a legkisebb igény 0,16 hektárra a Csókaszőlőre érkezett.
A telepítési engedélyek felhasználásával a termelők 2014. novemberében nyújthatják be egyéni terveiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.
Az értékesítéssel a jogtartalék nem merült ki, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa várhatóan 2014 során további értékesítést tervez.
Winelovers borok az olvasás mellé