Somlóról szóló cikkel nyert az idei Web Wine Writing abszolút győztese

Borászportál
2021. augusztus 24., 13:57
Címkék:


Nyáron hirdették meg 4. alkalommal a Web Wine Writing borszakíró versenyt, amelyre minden évben magyar és angol nyelvű bor tematikájú cikkeket várnak meghatározott témákban. 
Somlóról szóló cikkel nyert az idei Web Wine Writing abszolút győztese
„Írni mindenki tud, de jól, szórakoztatóan, informatívan és precízen írni – ahhoz már tehetség és elhivatottság kell” – vallja Németh Ágnes, a Hungarian WebWineWriting szervezője. A borszakíró-versenyre negyedik alkalommal került sor, 63 írást küldtek szerte a világból, az USA-tól Indiáig. 
 
A kétkörös versenyen először elismert szakírók zsűrizték a cikkeket és választották ki kategóriánként a legjobb három döntőst, majd a közönség döntötte el szavazataival, hogy ki az, aki nemcsak jól ír, hanem meg is tudja mozgatni követőit – vagyis igazi influenszer.
 
Az idei versenyen kifejezetten sokan készítettek anyagot magyar borról – a verseny ezzel elérte célját: a borszakírásra, mint szakmára irányította a figyelmet és közben a magyar borokat is népszerűsítette. Rod Smith brit Master of Wine például egy tokaji aszúról mesélt el személyes történetet, az amerikai Andrea Lemieux egy somlói bortúrát elevenített fel, míg a litván Signe Meirane magyar pezsgőket méltatott.
 
A díjátadóra a 4. Hungarian Gettogether rendezvényen került sor augusztus 19-én, a Siklósi Várban. Minden évben más borvidéken gyűlik össze a magyar borvilág színe-java számos külföldi szakemberrel együtt. Először Etyek, majd Mór, tavaly Tokaj, most pedig a Villányi borvidék adott otthont az eseménynek. A díjátadón mutatkozott be a világon először a BORgona, a borospalackokat is megszólaltató orgona. 
 
Az idei abszolút győztes, Lőrinc Mihály lett, aki Vinoholic néven a Borászportálon is publikál, és a győztes cikke is nálunk jelent meg Somló, egy borturista szemszögéből címmel. Ő egy négynapos Cava körúton vehet majd részt idén ősszel. A cikk itt olvasható.
 
Dohány Attila szintén vendégszerzőnk, a Vinoporton megjelent cikke kategóriagyőztes lett, A juhfark maga az élet címmel.
 
A további nyertesek a Web Wine Writing weboldalán olvashatók.
 
Sánta Zoltán Emlékdíj
A magyar nyelvű írások szerzői közül választja ki egy külön bizottság azt a borszakírót, aki a mezőnyből leginkább képviseli a 2018-ban hirtelen eltávozott Sánta Zoltán szellemi örökségét. Idén Somogyi Gergely szellemes és egyúttal komoly tanulsággal bíró írását választotta a zsűri, kiemelve azt is, hogy Somogyi Gergely az angol nyelvű Tokaj Today online bormagazin szerzőjeként hiánypótló munkát végez kimagasló színvonalon. 
 
A verseny főtámogatója az Agrármarketing Centrum, kiemelt támogatója pedig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa volt.
 
Winelovers borok az olvasás mellé