Syrah Variáció - a Vylyan első amforás bora

(X)
2021. november 30., 10:30


November végén lépett a közönség elé a Vylyan Pincészet legújabb bora, a Syrah Variáció. A kisharsányi borászat megújult, fiatal csapata tavasszal mutatta be a Vylyan Variáció borcsalád első tagját, egy fahordóban érlelt, komoly, karakteres rozét, ezúttal pedig egy kerámia amforában érlelt syrah borral rukkoltak elő.
Syrah Variáció - a Vylyan első amforás bora
A borvilág szüntelen mozgása, a borstílusok, a fogyasztói igények változása minden borászattól éberséget követel. A Vylyan Pincészet munkatársai mindig inspirációként élték meg a változásokat, és azokra izgalmas kísérletezésekkel reagáltak. Szinte minden évben születtek náluk különleges, formabontó borok, amelyek azonban soha nem kerültek ki a pincészet falai közül. 
 
Tavasszal megújult a Vylyan csapata, és az új munkatársak modern szemlélete nagyon plasztikusan mutatkozott meg a kísérleti tételekben. A pincészet vezetői úgy döntöttek, itt az ideje, hogy ezeket az újdonságokat a szélesebb közönség is megkóstolja. Így született meg a Vylyan Variáció borcsalád, amelynek minden tagja exkluzív, limitált példányszámú, különleges bor.
 
A 2020-as évjáratban gyönyörű, gyümölcsös, koncentrált syrah-t érleltek a tőkék, és a Vylyan borászai kíváncsiak voltak, milyen arcát mutatja a fajta, ha nem a hordó fűszerek adják hozzá a pluszt. A kierjedt bor kerámia amforába került, és abban érlelődött tovább. Folyamatosan kóstolták, és azt tapasztalták, hogy a bor egyenletes, szép ívű fejlődésen ment keresztül, egészen a palackozás pillanatáig.
 
Syrah Variáció - a Vylyan első amforás bora
 
Olyan, mint az érett, ropogós germersdorfi cseresznye, egy kis izgalmas, földes-agyagos mineralitással. És ami a legmeglepőbb, hogy kakaóporra jellemző aromák is vannak benne, ami a nagykönyv szerint hordófűszer, de ez a bor sosem látott hordót.” – mondja Debreczeni Mónika a Vylyan birtokigazgatója. 
 
Syrah Variáció - a Vylyan első amforás bora
Debreczeni Mónika a Vylyan birtokigazgatója 
 
A Syrah Variáció karácsony előtt jelenik meg, és mindössze 300 palack készül belőle. Jó, ha résen van, aki szeretne belőle, mert a pincészet saját értékesítési csatornáin kívül csak a leggyorsabb magán vevőknek jut. A bor itt rendelhető meg.
 
A Vylyan Pincészet továbbra is tele van tervekkel. A következő évben újabb tagokkal szeretnék bővíteni a Variáció családot. Nemrégiben, Vylyan Depó néven új borbárt nyitottak Villány szívében, de a birtokra is várják a borkedvelőket. A DEPO azért nyílt, hogy akkor is szoros legyen a kapcsolat a közönséggel, amikor a Vylyan terasz az őszi-téli időszakban zárva tart. Aki a Depóba megy, a pincészet teljes szortimentjét végigkóstolhatja, aki viszont ennél többre vágyik, az bejelentkezhet egy kisharsányi pincetúrára. A Vylyan csapata szeretettel várja az érdeklődőket!
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé