Szlovák cukorral készül a tokaji rozé

Borászportál
2015. április 01., 06:38


Jéghideg rozéval értelmezné újra Tokajt egy török befektető. Az ankarai milliárdos, Emre Aydın cége már több történelmi borvidékről is ki van tiltva botrányos ügyletei miatt.
Szlovák cukorral készül a tokaji rozé
Az İçecek Kutular nevű cég 2012-ben vásárolt fel először szőlőt és mustot a Tokaji borvidékről, ám az abból készült italokat még Magyarországon kívül értékesítette. A társaság 2016-tól azonban jelentős szerepet szán a magyar alapanyagból készülő borok itthoni és külföldi eladásának.
 
Ezzel eddig nem is lenne baj, de úgy tűnik, egészen új kontextusba helyezné a magyar borokat, ezen belül a tokajit a vállalat. Emre Aydın ugyanis az édes vörös és a rozéborok híve, olyannyira, hogy más bortípusokat nem is állítanak elő cégei. Az iparági pletykák szerint Aydın egyszer egy egész szállítmány 2007-es Casanova di Neri Sangiovese Grossot is becukrozott, mert túl száraznak találta, a 2009-es Chateau Palmer Margaux pedig egyenesen a kedvence mézzel, vagy barna cukorral.
A befektető máris kisebb botrányba keveredett a borvidéken, amikor híre ment, hogy Olaszországból, valamint az Alföldről vásárolt vörösborokkal „ütné fel” a tokaji fehérborokat, és cukrozva, édes rozéként hozná forgalomba, Törökországban Tatlı çavdar, a tengerentúlon pedig – a híres magyar betyárra és a rozéra egyszerre utalva – Sweet Alexander Rozsa néven. A problémás borok előállítását már meg is kezdte a cég, hamarosan pedig az is kiderült, hogy a borok édesítéséhez Szlovákiából származó cukrot használnak, hiszen északi szomszédunktól áfa nélkül érkezik az áru, mert az a szlovák cég szempontjából export, ami az EU-ban áfamentes.
 
Bornemissza Agád, az İçecek Kutular Magyarországon megbízott ügyvédje nem erősítette meg értesüléseinket, azt azonban megosztotta lapunkkal, hogy ő is szokott otthon, fehér és vörösborból, némi cukorral rozét készíteni. Tapasztalatai szerint sokkal több fehérbor kell a megfelelő szín eléréséhez, mint vörös, szóval „a tokaji termelők helyében én örülnék ennek” – utalt arra, hogy a fehérbort Tokajból szerezné be a vállalat.
 
Bornemissza hozzátette, hogy nagyon szereti a sült krumplit különböző szószokkal, különösen enyhén fokhagymás-kapros tejföllel, és, hogy nem kell minden baromságot elhinni, amit április elsején olvas az ember.