Szupersztárok jönnek idén Veszprémbe a Rozé, Rizling és Jazz napok mellé

(X)
2016. május 16., 07:10


Ismét a zene fővárosává válik Veszprém néhány napra: az immár 13 éves VeszprémFest idén sem szűkölködik Grammy-díjakban, ahogy magyar színpadon először fellépő művészekben sem.
Szupersztárok jönnek idén Veszprémbe a Rozé, Rizling és Jazz napok mellé
Július 13-án a 85. születésnapját és 70 éves pályafutását ünneplő, a Buena Vista Social Club énekeseként világhírűvé vált Omara Portuondo lép színpadra a 4 Latin Grammy-díjat is magáénak tudó spanyol Diego el Cigala flamenco énekessel. A turnéjuk keretében Veszprémbe érkező  zenészek  szándéka, hogy bemutassák a kubai díva hosszú karrierjének lenyűgöző íveit – annak minden egyes állomását a „Besame Mucho”-tól a „Veinte Años”-ig.
 
Szupersztárok jönnek idén Veszprémbe a Rozé, Rizling és Jazz napok mellé
Omara Portuondo és Diego el Cigala
 
Július 14-én a VeszprémFest színpadán láthatjuk és hallhatjuk először élőben Magyarországon korunk egyik legkeresettebb jazzénekesét, a Grammy-díjas amerikai Gregory Portert, aki zenéjében élvezettel ötvözi a jazzel a bluest, a southern soult és a gospelt is. Már első albuma, a 2010-es Water is Grammy-jelölést kapott, 2014-ben pedig harmadik, Liquid Spirit című albuma a Legjobb Énekes Jazzalbum kategóriában el is nyerte a Grammy-díjat. Legújabb lemeze, a Take Me To The Alley  május 6-án jelent meg.
 
Szupersztárok jönnek idén Veszprémbe a Rozé, Rizling és Jazz napok mellé
Gregory Porter
 
Július 15-én este Lisa Stansfield-et hallgathatjuk meg, akit szinte be sem kell mutatni: 15 millió eladott lemezével és listavezető slágereivel a világ egyik legnépszerűbb popsztárjaként tartottak számon a 80-as, 90-es években, és aki szintén először jár Magyarországon. 
 
És akkor jöjjön még egy „elsőkoncertes”: július 16-án a még csak 36 éves Jamie Cullum érkezik, aki egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit-, három Sony Rádió-, két „Az Év Embere” díjjal és jelöléssel  a háta mögött (hogy csak a legfontosabbakat említsük), mindemellett több mint 10 millió eladott lemezével, az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze.  
 
Szupersztárok jönnek idén Veszprémbe a Rozé, Rizling és Jazz napok mellé
Lisa Stansfield
 
A zárónapon, vasárnap pedig – a MOL Nagyon Balatonnal közös szervezésben – a Thievery Corporation 20 éves fennállását ünnepelhetjük. A washingtoni duó ma is vitathatatlanul meghatározó igazodási pontja az elektronikus zenének, és ott van a jelenleg legmerészebb és legmeghatározóbb művészek között. Veszprémbe számos vendég-fellépővel érkeznek, igazi születésnapi bulira készülhetünk!
 
Természetesen idén sem marad el a nagy népszerűségnek örvendő Rozé, Rizling és Jazz napok „minifesztivál” , ami a VeszprémFest kicsit könnyedebb, harsányabb arcát mutatja, belépő nélkül, fiatal hazai zenészek koncertjeivel és a balatoni, Balaton környéki borászatok mellett kulináris élményekkel. Az idei év vendégei a somlói és a pannonhalmi borvidék. 30 koncert, 30 borász – idén július 8 és 17. között. 
Winelovers borok az olvasás mellé