Tállya is elkészítette saját borát!

Németh Richárd
2014. március 10., 12:44


Háttér - A száraz furmint a Tállya nevet kapta a már jól ismert Mád mintájára. A több éve indult mádi kezdeményezés példaértékű a tállyai szőlőtulajdonosoknak. A borokat (az egyébként mádi) Hudák István készíti, aki a szőlőterületek felügyeletét is elvállalta, egyben Zsadányi László saját pincészetének, a Vineum Borháznak is a borásza.
Tállya is elkészítette saját borát!
 
Tállya is elkészítette saját borát!
fotó: Oroszlános Borvendéglő / Facebook
A kultúra, képzőművészet, design iránti tisztelet, a jó ételek, jó borok nagy szeretete hozta össze a három, nem állandóan Tállyán élő termelőt: Szűcs Ferencet, Barta Pétert, Zsadányi Lászlót, s 2013-ban csatlakozott még Márton-Kováts Krisztina, úgyhogy az új 2014-es megjelenés már négy termelőt fog össze.
„A szövetkezet több mint 30 hektáron gazdálkodik, mintegy 20 dűlőben.  Az ásványos dűlőkre jellemzőek a minerális ízek, művelésük hagyományos, kézműves úton történik” – mondja Márton-Kováts Kriszta.
A Tállya-bor 2012-es évjáratában a Somszög-, Görbe-, Bohomály-, Bártfai-, Tökös-mály-, Dongó- és Hasznos-dűlőkből jött az alapanyag a borhoz. „Könnyű dolgunk van, mivel a mintegy 60 tállyai dűlő jelentős része első osztályú. Elsősorban ezzel a tízzel kívánunk dolgozni” – így Kriszta.
 
A szőlőben nagyarányú az élőmunkaerő használata, minimális a permetezés és alacsonyak a termésátlagok. „Egyik kiemelt célunk, hogy a több tízéves (sokszor 80-90 éves) elhanyagolt területeket eredeti formájukba állítsuk vissza, és őrizzük meg azokat. Kifejezetten keressük a régi, elhagyatottan álló ültetvényeket, melyeket sokszor 3-4 éves munkával teszünk újra termővé. Eközben sok-sok meglepetés ér bennünket, többnyire, ami az ízeket illeti, kellemes” – mondja Kriszta mosolyogva.
A szőlő minőségére vonatkozó követelmények magasak. Ugyan rendelkeznek biztos technológiai háttérrel, s a 2013-as év végéig a termelésbe bevont területeik összmennyisége túllépte a 30 hektárt, mindezen körülmények ellenére igyekeznek továbbra is megőrizni korábbi kézműves borászat jellegüket.  Nyitottak más helyi termelők felé, amennyiben a művelés és a bor minősége eléri az általunk képviselt színvonalat. Ezt a nyitottságot fejezi ki a tokaji palackon használt logo, amely egy fraktál, azaz az eredeti forma megváltozása nélkül bővíthető az ágak, azaz a tagok száma.
Tállya is elkészítette saját borát!
Tállya Furmint
„Boraink korlátozott darabszámban készülnek, kézműves stílusban. Igyekszünk a Tállyára jellemző különleges savgerincet megőrizni. Éretten szedett szőlőinket döntően hordóban érleljük, ennek köszönhetően a borok ízvilágát a nem túl magas alkoholtartalom mellett a gyümölcsösség és az élénk savak közösen határozzák meg” – avat be bennünket a készítés mikéntjében Kriszta.
A Tállya Furmintból – mint megtudtuk – 2012-ben mintegy 4 ezer palackkal készítettek, amely úgy tűnik, a tavaszig el fog fogyni.
A 2012-es évben a Tállya-bor vegyes, a fele mennyiség spontán, a másik fele irányított erjesztéssel készültek. Az ún. durva erjesztés tartályban, óvatos hűtéssel kezdődott, majd kb. 7 hónapig barrique hordóban érett. A tőkék terhelése dűlőnként változott, de nem érte el sehol az egy kilót.
„A 2013-as évjáratból még nem mértük fel az igényeket, előzetesen mintegy 14-20 ezer palackkal számolunk” – teszi hozzá Kriszta.
Tállya is elkészítette saját borát!
A távolabbi tervek között szerepel, hogy valamennyi említett dűlőről 2013-tól folyamatosan palackozni tudjanak majd dűlőszelektált tételeket is az értő fogyasztóknak.
„A 2013-a évben minimális változtatásokat azért eszközöltünk: legalább egy további dűlővel – mely szintén az első oszályú nagy tállyai dűlők egyike lesz, s talán a méltán híres Vároldal-dűlőt fogjuk választani, a különlegesen élénk savszerkezete miatt – bővíteni szeretnénk a termelés helyszíneit. Továbbá  rövidebb ideig, mintegy 4 hónapig szeretnénk csak az évjárati sajátosságok miatt a tételt hordóban tartani. Mindezekre azért is van szükség, mert az év végén valamennyi szövetkezeti tagunk legalább egy dűlős bort be szeretne mutatni a borszerető közönségnek, s ezúton is szeretnénk jobban hangsúlyozni a különbségeket” – mondja az Oroszlános Borvedéglő és Borhotel ügyeit is igazgató Kriszta.
A borról készített kóstolási jegyzetünk innen érhető el.
Helyben idd!
Bár a szövetkezet budapesti képviselettel is rendelkezik, melynek elérhetőségüket innen érhető el, a 2012-es Tállya-bort természetesen helyben a legegyszerűbb megkóstolni. A Tállya Furmint ugyanis az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel „ház bora” is egyben. Az Oroszlános vendégszeretete miatt sokan keresik fel a kis települést.
Tállya is elkészítette saját borát!
fotó: Oroszlános Borvendéglő / Facebook
A borvidék szívében, Tállyán – mely egyesek szerint Európa mértani közepe – a 400 éves, néhány éve kibővített Szirmay-kúriában kapott otthont az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel. Az épület mai arculatával is minden részletében megidézi Hegyalja jellegzetességeit, a beépített művészeti alkotások a tokaji bor történelméből merítettek ihletet. A kétszintes hotelhez – mely 11 egyedi tervezésű szobával és három lakosztállyal bír – fürdőház, szauna, szalon és konferenciaterem is társul. Az ebédlő, a szalon, vagy akár a reneszánsz stílusú tornác régi korokba repít vissza, a fürdőház ékessége pedig a tállyai dűlők köveiből kirakott mozaik. A szállodában sok helyen feltűnik a térségre jellemző gyönyörű úrihímzés és annak mintavilága. A kulináris élvezeteket a hotel elsőrangú étterme biztosítja. Az egyedi fogások minőségi, helyi alapanyagokból, a vidéki polgári és a népi konyha hagyományainak felhasználásával születnek, melyhez természetesen ezentúl a Tállya Furmintot ajánlják az ideérkezőknek.
Winelovers borok az olvasás mellé