Telefonnal ellenőrizhetjük az olcsó borokat

Borászportál
2014. november 22., 00:11


Biztonsági jegy kerül a földrajzi jelzés nélküli borokra, így kívánják a megvalósítani az eredet-megjelölést vagy földrajzi jelzést nem viselő borászati termékek piaci forgalmának felügyeletét.
Telefonnal ellenőrizhetjük az olcsó borokat
 
Dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a borászati termékek forgalomba hozatalát követően az ellenőrzés a HNT valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati Igazgatóságának feladata lesz. Az ellenőrzés kiterjed majd a kis- és nagykereskedelmi forgalmazókra egyaránt. Az ellenőrzési rendszer alapja egy olyan adatbázis, amely értékes piaci információkkal bír a folyamat szereplői részére, amelyet jogosultsági alapon lekérdezhetők lesznek.
 
Tornai Tamás, a HNT elnökének tájékoztatása szerint az ellenőrzési jegy ellenértéke 30 forint lesz, a kiszerelési egység minden megkezdett literére, amelynek egy része az ellenőrzésre más része pedig a hazai borászatok minőségfejlesztésére lesz visszaforgatva. A HNT köteles lesz a befizetett ellenőrzési díjból származó bevételt elkülönítetten bemutatni, valamint minden negyedév végét követő hónap 10. napjáig honlapján nyilvánosságra hozni az ellenőrzési díj felhasználására vonatkozó beszámolóját.
A biztonsági jegyen elhelyezett nyílt adatok bármely BAR Code olvasóval, akár a kereskedő, a viszonteladó, vagy akár a vásárló/felhasználó által kiolvashatók, kinyerhetők (mobiltelefon, tablet, stb.) Ezen adatok megismeréséhez nem szükséges azonosítás. Lesznek továbbá a jegyen olyan adatok is, amelyek csak az ellenőrzésben érintett hatóságok részére (NÉBIH, NAV, stb.) hozzáférhetők.
Winelovers borok az olvasás mellé