Tokaj-Hegyalján világszintű fejlesztések lesznek

MTI
2014. október 01., 09:30


Befejeződött a tokaj-hegyaljai történelmi borvidék világörökségi kezelési tervének társadalmi egyeztetése. Közös egyetértés volt abban, hogy a világörökségi cím nemzetközi rangot és megbecsülést jelent, s jelentős kulturális, turisztikai és ezáltal gazdasági értéket képvisel - közölte a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.
Tokaj-Hegyalján világszintű fejlesztések lesznek
 
A tájékoztatás szerint a hagyományőrző modernizációra fókuszáló fejlesztéseknek köszönhetően Tokaj-Hegyalja Európa és a világ legrangosabb világörökségi borvidékei mellé emelkedhet.
A kormány az elmúlt év végén indította el a Bor-Vidék Tokaj Hegyalja Nemzeti Programot, amelynek határozott célja, hogy a borrégió középtávon vezető szerepet töltsön be Európa világörökségi borvidékei között. Ennek az évtizedes fejlesztési programnak egyik alapdokumentuma a most elfogadott kezelési terv és az ennek alapján megfogalmazott kezelési kézikönyv.
100 milliárdos fejlesztési forrás
A komplex fejlesztésekre az évtized végéig akár több mint 100 milliárd forint fejlesztési forrás is érkezhet a régióba - szögezi le a tájékoztató, amely kitér arra is, hogy a kezelési terv létrejöttében kiemelt szerepet játszott a borvidék fontos szereplőinek konszenzusra törekvő együttműködését gyorsító és katalizáló Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Világörökségi Gondnokság.
A világörökségi cím, az örökséggel való gazdálkodás kötelezettsége egyedülálló esélyt kínál egy korszerű, komplex tájgazdálkodási és borvidéki modell újraépítésére a XXI. század elején, a kezelési terv ennek a folyamatnak az egyik alapdokumentuma - közölte Soós Gábor, a kezelési terv összeállításának koordinálását végző Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ főosztályvezetője.
Egyedülálló fejlesztési lehetőség
Kolozsváry-Kiss Árpád, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a borvidék világörökségi státusát megerősítő, most elkészült kezelési terv sok fontos szabály és korlát meghatározása mellett egyedülálló fejlesztési lehetőséget biztosít a térségnek. Hozzátette: az értékek megőrzése a világörökségi kultúrtáj megóvása és a hagyományok ápolása mellett történhet.
A világörökségi kezelési terv végrehajtásáról kormányrendelet készül, amelynek hatályba lépését követően egy kézikönyvet is összeállítanak. Ez közérthetően írja le az elvégzendő feladatokat, tudnivalókat - tette hozzá Kolozsváry-Kiss Árpád megjegyezve, a dokumentumot hétévente felülvizsgálják és pontosítják.

 
Winelovers borok az olvasás mellé