Túl meleg a tél. Veszélyben a 2014-es évjárat?

Borászportál
2014. január 14., 15:34


Prognózis - Ha tovább tart a meleg és a talaj is felmelegszik, beindulhat a nedvkeringés, sőt a rügyek is kifakadhatnak, ami már visszafordíthatatlan folyamat, egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat. A tartós téli hideg idő elmaradásával később növényvédelmi problémák is jelentkezhetnek, ugyanis a kártevők, gombák könnyebben áttelelnek és később nagyobb erőkkel tudják megtámadni a szőlőt.
Túl meleg a tél. Veszélyben a 2014-es évjárat?
 
„Az utóbbi négy évben kemény dolga volt a szőlőnek és a szőlészeknek” – írja Varga Bálint a Varga Pincészet tulajdonos ügyvezetője lapunkhoz eljuttatott prognózisában, majd így folytatja: „Volt, hogy majd’ belefulladt a növény a rengeteg csapadékba, volt szárazság, légköri aszály, tavaszi fagy és rendkívüli téli hidegek. A legújabb veszélyforrás a hosszan tartó tavaszias idő. A szőlő ugyan még mélynyugalmi állapotban van, de ha tovább tart a meleg és a talaj is felmelegszik, beindulhat a nedvkeringés, sőt a rügyek is kifakadhatnak, ami már visszafordíthatatlan folyamat, egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat. Jelenleg a balatoni régióban a talaj körüli hőmérséklet 6-7 fok körül van, de ha az idő tovább melegszik és tartósan 8 Celsius-fok fölé felmelegszik, akkor beindulhat a szőlőben a nedvkeringés, sőt, a rügyek is kifakadhatnak. Ez egy visszafordíthatatlan folyamat, amiben egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat. Ekkor a virágok mellett akár a növény is szétfagyhat. A tartós téli hideg idő elmaradásával később növényvédelmi problémák is jelentkezhetnek, ugyanis a kártevők, gombák könnyebben áttelelnek és később nagyobb erőkkel tudják megtámadni a szőlőt. A hideg tél nemcsak a 2014-es évjáratot veszélyezteti.”
Varga Bálint értekezéséből kiderül az is, hogy még mindig nem volt elég hideg a jégborszőlő szüretéhez, a fürtök még mindig kinn vannak a tőkéken, melyek nem sokáig bírják már, hiszen ha nem lesz legalább mínusz 7 fok a következő hetekben, nem fogunk tudni 2013-as évjáratú jégbort készíteni a Badacsonyi borvidék.
A pincészet vezetője szerint még legfeljebb nyolc-tíz napig bírják egészségesen a szőlőfürtök a  jégborhoz szükséges  tőkéken. Ha az esti átlaghőmérséklet nem esik le a kívánt szintre, akkor a jégborhoz  szükséges  mustot nem lehet majd fagyott állapotban a túlérett szőlőszemekből kipréselni. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé