Újabb kínai befektető Bordeaux-ban

Borászportál
2017. július 25., 14:51


Újabb francia borbirtokra tette rá a kezét egy kínai ingatlantársaság, ezúttal a Bordeaux-tól délkeletre fekvő Chateau Fauchey-t szerezték meg.
Újabb kínai befektető Bordeaux-ban
A Hong Kongi Profitsun Holding ingatlanbefektetési társaság különféle funkciójú ingatlanokkal, többek között nyaralókkal is foglalkozik. A Maxwell-Baynes-Vineyards elmondása szerint a 15. századi kastély megvásárlására a napokban került sor, a vásárlás pontos összegét nem hozták nyilvánosságra. A 25 hektáros birtok 6,5 hektárja kapott AOC Cadillac Cotes de Bordeaux besorolást, és természetesen nem csak magát az épületet, illetve a körülette lévő gyönyörű birtokot, hanem annak teljes borkészletét is megvásárolták. 
 
2010 óta Bordeaux-ban nagyjából 100 chateau került kínai befektetők kezei közé.
 
Ennek okai két helyen is keresendők: először is a kínai piac növekvő belföldi kínálatát kívánják ezzel erősíteni, másrészt a bordeaux-i birtokok felvásárlása a borturizmus további bővítésének szempontjából sem elhanyagolható. 

A birtokot egyébként még 2010-ben az Emmanuelli család vette meg, akik 2013-mal bezárólag sikeresen bio birtokká alakították a Chateau Fauchey-t, és 2014-ben még egy csodaszép vendégházat is felhúztak rá. A Profitsun persze még tovább kívánja építeni a birtokot, és a kiváló borokat elsősorban a beijing-i, shenzeni és hongkongi partnerek között kívánják majd szétosztani. 

Több ehhez hasonló üzlet is született az utóbbi években a világ legelitebb borvidékén, például amikor 2015-ben James Zhou kínai vállalkozó szert tett a Chateau Renon-ra Tabanac-ban, vagy amikor ezt megelőzően 2014-ben a Hangzhou-központú New Century Tourism Group megvásárolta az addig Fournier-Casteja család kezében lévő Chateau de Birot-t, amely egy 34 hektáros, 18. századbeli, 25 hektár bortermő területtel rendelkező elsőosztályú birtok. 
 
Újabb kínai befektető Bordeaux-ban


Annak ellenére, hogy a kínai vásárlók főként a középesen magas árú területeket keresik – ami azt jelenti, hogy nem kerülnek többe hektáronként, mint 1 millió euró – mégis olyan magas a kereslet a borvidék chateau-i iránt, hogy
 
a 150 legdrágább birtok hektáronkénti ára akár 10 millió euróig is felkúszhat. 
Winelovers borok az olvasás mellé