Újjáéled a Pannónia Szőlőskertje kiállítás

Borászportál
2014. január 10., 14:14


Fejlesztés - Még a középkorra nyúlik vissza a pannonhalmi szerzetesek szőlőtermesztésének múltja. A borkedvelők napjainkban betekintést nyerhetnek az évi 300 000 palackot előállító Pannonhalmi Apátsági Pincészet életébe, és exkluzív kóstoló keretében ismerhetik meg a borászat termékeit. A bortermelési tradíciót a „Pannónia Szőlőskertje” című kiállítás dolgozza fel.
Újjáéled a Pannónia Szőlőskertje kiállítás
 
A helyi borvidék bemutatása az Európai Unió által támogatott „Pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpont” elnevezésű projekt része. Célja a Pannonhalmi Főapátság majorsági épületének fejlesztése, ezáltal regionális kiállítótér és turisztikai központ létrehozása a térségben.

A Nyugat-Dunántúli régióban összesen öt történelmi borvidék található, ezekhez tartozik a Pannonhalmi borvidék is. A termőhely teljes területe 3.944 hektár, amelyből 650 hektár szőlővel borított. A hagyományok szerint itt leginkább fehérborokat készítenek. A minőségi borokat adó szőlőfajták között megtalálható az olaszrizling, a rajnai rizling, a chardonnay és az Irsai Olivér.
 
A keresztény kultúra elképzelhetetlen bor nélkül. A liturgia mellett a mindennapi fogyasztásban is meghatározó volt évszázadokon át. A bencések a középkorban templomuk és monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették, majd ezer éven át fejlesztették a rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúrát.

A tervek szerint 2014-ben a műemléki majorság és pince teljes területét felújítják. Megtisztítják a téglaboltozatot, új padlózatot kap az épület, emellett helyreállítják a pince természetes szellőzőrendszerét, majd borászattörténeti kiállítást hoznak létre benne. A projekt a régióban munkahelyeket is teremt.
Winelovers borok az olvasás mellé