Változik a borok íze a magasság hatására?

Borászportál
2014. december 12., 20:17


Francia, portugál és olasz borokkal bővítette az Emirates Budapest-Dubaj járatának fedélzeti borkínálatát. A légitársaság 11 ország több mint 60 bor-, pezsgő- és portói borfajtáját kínálja utasainak világszerte. A cég mindezidáig több mint 500 millió dollárt fektetett a fedélzeti borkínálat fejlesztésébe.
Változik a borok íze a magasság hatására?
 
Az Emirates szakértői csapata közvetlen kapcsolatot épített ki a világ legelismertebb borászataival, hogy saját maga választhassa ki és rendelje meg a fedélzeti borokat.
„Számunkra a bor egy különleges élmény. Az utasaink úgy szeretnék elfogyasztani a fedélzeten kínált borokat, mintha egy előkelő étteremben lennének. Itt nem csak arról van szó, hogy fehér, vörös vagy rosé legyen, hanem arra is kíváncsiak, hogy honnan származik a szőlő, milyen az évjárat, mi a borászat története. Ezért döntöttünk úgy több mint egy évtizede, hogy szakítunk a hagyományos vállalati beszerzés gyakorlatával, és kezünkbe vesszük a bor- és pezsgőbeszerzést” – nyilatkozta Sir Tim Clark, az Emirates Légitársaság elnöke.
A cég dinamikus borvásárlási stratégiát alakított ki: en primeur, vagyis még palackozás és piacra kerülés előtt szerzi be a legjobb évjáratokat. A légitársaság jelenleg több mint 1,2 millió üveg bort tárol burgundiai pincészetében, ebből néhány csak egy évtized múlva lesz fogyasztható.
 
Az Emirates boros pincéjének legjavát, a teljes borállomány mintegy felét bourdeaux-i borok teszik ki. A legnívósabb francia borászatokat, így a Château Lafite-et, Château Margaux-t, Château Latour-t, Château Haut-Brion-t és Château Mouton-Rothschild-et felsorakoztató boraival az Emirates a borínyencek álma.
A légitársaság a borlap összeállításakor nem csak a bor minőségét és a különböző ételekkel való párosíthatóságát veszi számításba, hanem azt is, hogy azok íze miként változhat a tengerszint feletti 35000 láb magasság hatására.
A magyar borkedvelő utasok is megkóstolhatják az Emirates francia vörösbor-kínálatának a neves Château Beychevelle birtokról származó egyik karakteres borát, amelyet akár a magyar konyhából választott főételük mellé is fogyaszthatnak. A Budapest-Dubaj járat Business Class-re jegyet váltott utasai továbbá két exkluzív francia fehérbor, a toszkán borvidék egy vörösbora és egy portói zamatát is élvezhetik utazásuk alatt.
A francia és európai márkák mellett az Emirates ausztrál, új-zélandi, kaliforniai és más borvidékről származó újvilági borok választékát kínálja az utasoknak.
Winelovers borok az olvasás mellé