Van egy jó hírünk, ha neked sem mindegy, mi van a poharadban!

Borászportál
2015. október 03., 07:01


11 borvidék, közel 30 borászatának 100 természethű bora mutatkozik be november 14-én, szombaton a Millenárison a Mitiszol Fesztiválon, ami nem csak egy megszokott borkóstoló lesz. Azt is elmondjuk, miben lesz más, mint a többi!
Van egy jó hírünk, ha neked sem mindegy, mi van a poharadban!
Fotó: Graselly Balázs
Itthon és a Kárpát-medencében a Terra Hungarica fogja össze azokat a bortermelőket, akik a szőlőben organikus, illetve biodinamikus gazdálkodásra törekszenek, boraikat pedig spontán erjesztik és azokhoz kénen kívül nem adnak semmit. A Mitiszol Fesztivált is ők szervezik, így garantált, hogy valóban autentikus borokkal találkozhatnak a vendégek.

Jó, de miért fontos ez?

A kaliforniai UC Davis Egyetem szakemberei készítettek egy kutatást, amely kimutatta, hogy a szőlőn, és így a mustban is megtalálható mikrobák nagymértékben meghatározzák egy adott bor karakterét. Elmondható tehát, hogy minden bornak van egy egyedi, „biogeografikus” ujjlenyomata.
 
Van egy jó hírünk, ha neked sem mindegy, mi van a poharadban!

Ezt az ujjlenyomatot pedig a szőlő fajtája, az évjárat és a mikroklíma mellett természetesen az is meghatározza, hogy milyen vegyszereket kap a szőlő az élete folyamán.
 
És itt elérkeztünk a lényeghez, hiszen a Mitiszol Fesztiválon csak olyan borokat kóstolhat a közönség, amelyek semmiféle rovar- és gyomírtószerrel sem találkoztak, és túlnyomó többségük felszívódó gombaölőszerekkel sem találkozott.

Ezek a borok, azáltal, hogy nem avatkoznak bele különböző anyagokkal a szőlő életébe, és a borkészítés folyamán sem használnak bonyolult kémiai képletű szereket, autentikus, az adott termőhelyet jól kifejező, egyedi alkotások lesznek.
 
Van egy jó hírünk, ha neked sem mindegy, mi van a poharadban!
Nézd csak! Mi van a borodban?

Az organikus és biodinamikus gazdálkodásból származó borok mellett a novemberi Mitiszol Fesztiválon különböző bioélelmiszereket és ételeket is kóstolhatnak majd az érdeklődök, többek között a Pipacs Biopékségből, a füredi Malackrumpliból, az Élő Bolygó Farmról, vagy a Zsámboki Biokertből.
 
Mitiszol Fesztivál

2015. november 14., Millenáris

A jegyek elővételben olcsóbbak!
Mitiszol Fesztivál a Facebookon
További részletekért ide kattints!
 
Winelovers borok az olvasás mellé