Vegyi úton készülhet a 72 forintos bor

Borászportál - MTI
2015. augusztus 12., 21:20


Alföldi szőlőtermelők tüntettek szerdán Budapesten az olasz nagykövetség előtt a Magyarországra áramló olasz borok importja ellen. Az a bor, ami Magyarországra kerül Olaszországból, vélhetően vegyi úton előállított termék - hangzott el a demonstráción, ahol lemondásra szólították fel Tornai Tamást.
Vegyi úton készülhet a 72 forintos bor
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Mint arról korábban már írtunk, a demonstrációt a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége szervezte annak érdekében, hogy megállítsák az olcsó olasz borok behozatalát.
 
Az olasz borok importja szerintük ellehetetleníti a legnagyobb magyar bortermelő vidék, a kunsági borvidék termelőit, mivel nem tudnak versenyezni az olcsó olasz termékekkel.
Budavári László a szőlőtermelők képviseletében, mintegy kétszáz alföldi szőlőtermelő előtt elmondta, hogy 24 eurócentért, mintegy 72 forintért nem lehet Magyarországra bort szállítani, csak úgy, ha azt hamisítják. Az a bor, ami Magyarországra kerül Olaszországból, vélhetően vegyi úton előállított termék, mivel valódi bort ilyen olcsón előállítani nem lehet, az eladási ár még a megtermelt szőlő önköltségi árát sem fedezi - fejtette ki.
 
Ezért szorgalmazta, hogy Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke mondjon le, mivel nem tett semmit a magyar szőlőtermelők érdekeinek védelme érdekében. Szerinte olyan szervezetre van szükség, amely a szőlőtermelők érdekeit önállóan képviseli. Így kezdeményezte egy szőlőtermesztőket összefogó új szervezet létrehozását a HNT mellett.
 
Budavári arra kérte a kormányt, hogy a migrációt megállítani tervezett kerítéshez hasonlóan húzzon "falat" a magyar élelmiszerek, köztük a bor védelme érdekében is az ország köré, hogy hamis áruk ne kerülhessenek külföldről a magyar piacra.
 
Vegyi úton készülhet a 72 forintos bor
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
Barkóczi János, kiskőrösi termelő, a demonstráció egyik szervezője arról beszélt, hogy a tüntetés valódi oka a Magyarországon  évek óta rendkívül alacsony felvásárlási ár, aminek egyik kiváltó oka az olcsó olasz borok beáramlása. Az idén a szőlőfelvásárlók igen alacsony árat, kilogrammonként 60-75 forintot kínáltak az eddigi termésért. A múlt évben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának országos felvásárlási átlagára 85 forint volt kilogrammonként, az idén pedig 90-95 forintban határozta meg a HNT ezt az árat, ami lényegében az önköltséget fedezné.
 
A szőlőtermelés akkor lenne kifizetődő, ha a mostani önköltségi árat 20-25 százalékkal megnövelnék, amiből keletkezne némi nyereség, és jutna pénz az amortizáció pótlására is - tette hozzá.
 
A tüntetők petíciót adtak át Olaszország magyarországi nagykövetének, amit a követségen személyesen a nagykövet vett át a szőlőtermelők négy megbízottjától. A petíció lényege, hogy az olasz kormány akadályozza meg a borhamisítást az európai normáknak megfelelően.
 
Update: a tüntetéssel kapcsolatban ajánljuk Uj Péter írását, amit a 444.hu-n lehet elolvasni, és van benne egy csomó, fent ki nem fejtett elem. Lássuk csak: „Az olaszok nem valami aljas trükkel tukmálják ránk a boraikat, hanem azt magyar kereskedők illetve – most kapaszkodjanak meg! – borászatok vásárolják. Az importot az is olcsóbbá teszi, hogy az olasz élelmiszeripar nagy mennyiségben vásárol föl magyar alapanyagokat, például tejet, és ha a tartályautók/vagonok visszafelé sem jönnek üresen, máris mindenki nyert.
 
Kivéve az alföldi borászokat. Illetve ez sem egyértelmű, mert az alföldi borászok közül is többen vásárolnak bort Olaszországból. Ezek a lédig importborok pedig sokszor nem a boltok polcaira kerülnek palackozva vagy kannákban, hanem inkább magyar borokkal keveredve már magyar termékként találkozunk velük. Hoppá.”
Winelovers borok az olvasás mellé