A hegy, amelyet receptre írnánk fel

Dámosy Dóra
2016. június 22., 07:10


Ha Balaton-felvidék, akkor kicsit mindig Káptalantóti. Ha pedig Káptalantóti, akkor nemcsak piac és Tóti-hegy, hanem Sabar Borház is, a Sabar-hegyen. Ádám Gábor tulajdonossal és Csizmadia Péter borásszal beszélgettünk a balatoni Kerülőutak alkalmával.
A hegy, amelyet receptre írnánk fel
Káptalantóti varázslatos hely, ahol megpihenni, megnyugodni a természet is segít. Akármerre nézünk a Balaton-felvidék tanúhegyei figyelnek bennünket, óvják-védik ezt a földöntúli tájat. Ha az ember gyalogtúrára indul a Tóti-hegyre, a szőlőskerteken keresztül sétálva jut el a hegy 347 méter magas csúcsára, ahonnan a Balaton-felvidék páratlan körpanorámája tárul a szemei elé. Leírhatatlan érzés, mindenkinek ki kellene próbálni, receptre írnánk gyógyszerként az egész vidéket annak, aki feltöltődésre vágyik.
 
Ez a megfoghatatlan érzés hozta erre a vidékre Ádám Gábort is évekkel ezelőtt, és azóta nem is ereszti. 2009-ben vette meg a romos állapotban lévő, egyszobás parasztházat a Sabar-hegy lábánál, azóta építi-szépíti a Sabar Birtokot. 
 
A hegy, amelyet receptre írnánk fel
Ádám Gábor
 
A birtok az egészen 217 méter magas Sabar-hegyről kapta a nevét, amelynek a lábánál a Borház található. A Sabar szó talán a Szabar népcsoportra utalhat, de egész más is lehet a hegy neve mögött, homályba vész a név története - csap bele az etimológiába Gábor.
 
Kalandos erre felé minden, ahogy a tulajdonos itteni története is. 2009-ben vette a környéken az első szőlőterületet, nem volt igazán szerencsés választás, fagyzugos, hűvös parcella volt, amin azóta túl is adott. A Budapestről érkező közgazdász első vidéki szárnypróbálgatása zalai erdővásárlással kezdődött, majd Nagy Lászlóval, a Villa Tolnay borászával kezdett területvásárlásba, valamint akkor vették meg a tulajdonos özvegyétől az egykor a szövetkezethez is tartozó parasztházat a Sabar-szőlőhegyen. Ezzel kezdődött minden. Nagy László 2016 elejétől már nem vesz részt a Sabar munkájában, minden erejével a Villa Tolnay-nál lévő feladataira koncentrál. 
Mára a birtok közel 7,5 hektár saját területtel rendelkezik, amelyből jelenleg 4 terem. A 2009-ben megvett épülethez hozzáépítettek, felújították és így korszerű, minden igényt kielégítő birtokközpont jött létre. A régi pincében a palackos tároló, az új részen a hordós tételek sorakoznak. A birtokközpont közvetlen közelében lévő területeken olaszrizling terem, a hézagos, rossz támrendszerű, tőkehiányos ültetvényt teljesen felújították, a gazda szívesen látna egy kisebb vendégházat is a szőlőben, ez szeptemberre el is készülhet. Van még a ház fölött egy kisebb terület, ami szintén telepítésre vár, ide talán kékfrankos kerülhet. 
 
A hegy, amelyet receptre írnánk fel
Sabar szőlők
 
Folyamatosan épül-alakul a birtokkép, aki egyszer megérkezik ide, netán szőlővel kezd foglalkozni, azt a vidék nem ereszti egykönnyen - magyarázza Gábor.

Valamikor a birtok melletti hegyoldal mikroteraszos művelésű lehetett, jól látszanak ennek a nyomai, de a szövetkezeti művelés nagyipari működése elmosott minden megelőző értéket. A talaj itt löszös a vulkáni altalaj felett, ami néha hasznos, hiszen hosszabban tartja a vizet. 

Ezekkel az adottságokkal dolgoznak itt, a Sabar-hegyen, a területeik többi része pedig a Bács-hegy és a Csobánc lábainál találhatóak, illetve vásárolnak is szőlőt. A portfólióban meghatározó az olaszrizling, ahogyan Badacsony környékén általában, de szürkebarát, rajnai rizling, muskotály és kékfrankos rozé is készül a Sabar Borháznál. Gábor fontosnak tartja a helyiekkel való szoros együttműködést, akik sokszor nem is palackozzák le a boraikat. Több útja lehet az együtt gondolkodásnak, ami mindenki számára gyümölcsöző lehet-újabb lépés a hobbiként, kikapcsolódásként induló kezdetektől az egyre szerteágazóbb jövő felé. 
 
A hegy, amelyet receptre írnánk fel
A címert a 2009-es építkezéskor, a régi betonkád elbontása során mentették meg az utókornak és építették bele a pince mögötti támfalba
 
Közben a Sabar-hegyen tett sétánkról visszatérünk a birtokra, a nap továbbra is gyönyörűen süt, melengeti a ház előtti levendulatáblákat, égeti a hófehérre festett falakat és a nehéz, pácolt faajtót. Jól érzi itt magát minden növény, az épületre diófa vet árnyékot, mi pedig a pince felé tartunk. Kóstolunk, Gábor és Péter pedig tovább mesélnek.
 
Közgazdászként a tervezés természetes dolog, a szőlőben pedig hatalmas tanulás, hogy a dolgok másként és máshogyan is történhetnek - hangzik el.
 
Eddig hat szüreten vannak túl, ebből 2010 és 2014 csapadékos, nehéz évek voltak, idén pedig április 26-án -4 fokban komoly jégkár érte a szőlő egy részét. Ezzel nem lehet tervezni, az ilyen dolgokra nem lehet felkészülni. 2015-ből 25.000 palack készült, a pincészet 35-40.000 palackot bír el, a fejlődés tehát ezen a fronton is megbízhatóan, nyugodtan haladhat tovább. 
 
A hegy, amelyet receptre írnánk fel
Sabar életérzés
 
Hogy mik a tervek a közeli jövőben? 
 
A meglévő területek további telepítése, majd azok termőre fordulása nagy kihívás, szép és megtisztelő feladat a szőlész számára. A meglévő portfólió mellett felmerült, hogy esetleg furmint is legyen a szőlőfajták között, ez is cél lehet. Emellett a birtok is alakul tovább, a domboldalban kis vendéglátóhely készül a Tóti-hegyre felvezető út mellett, a faluban megvett házban Vinotéka nyílt, mellé vendégszobákat is terveznek.
 
A Balaton-parti összefogás keretein belül Balatonbort és Hegybort is készítünk, jövőre pedig a Dűlőbor is tervbe van véve - mutatja be a kínálat szélesítésének elképzeléseit Péter.
 
Ezek a tervek egyre inkább afelé mutatnak, hogy a hobbiként induló Sabar egyre nagyobb részt követel magának a tulajdonos életében. Látva azt, hogy mi formálódott ezen a kis hegyen az elmúlt években és hallva Ádám Gábor lelkes és tudatos szavait, nincs kétségünk, hogy további csodák várnak minket és minden látogatót a Sabar közelében.
 
Kedvenc kóstolt tételeink: 
 
  • Szürkebarát 2015 hordóminta: A bor május végén került palackba, előtte hordóban erjedt és aztán Trust hordában érlelődött egészen április közepéig. Intenzív citrusos, almás illat, finom ásványosság, tömör szerkezet.
  • Olaszrizling 2015 hordóminta 1. és 2.: Kétféle olaszrizling hordómintát kóstoltunk, ugyanaz az alapanyag, különböző élesztővel. Míg az első egészen olajos, keserűmadulás, nagy testű borrá érett, a testvére virágosabb, gyümölcsösebb, fiatalosabb formáját mutatta.
Winelovers borok az olvasás mellé