Gasztropezsgés Eger belvárosában

Polyák Dóra
2016. március 21., 21:54


2014 nyarán nyitotta meg kapuit Eger belvárosában a Gál Tibor Fúzió Pincebár és Bikavér múzeum. Azóta a város egyik lüktető pontjává; a gasztrotúrák kötelező állomásává vált. Mi is meglátogattuk egy ázós-fázós február végi napon. Gál Veronikával beszélgettünk.
Gasztropezsgés Eger belvárosában
Eger történelmi belvárosában a Csiky Sándor utcában, műemlék épületek között kapott helyet Eger új gasztroarca, a Fúzió. Már megjelenésében is figyelemfelkeltő az épületegyüttes diszkrét elhatárolására szolgáló négy méter magas falamellás kerítés. A kézzel mozgatható elemek kettős funkciót látnak el; a kültéri fogyasztótér utcától való elzárását, vagy nyitott állapotban épp a vendégcsalogatás szerepét.

Az új tömeg elhelyezésénél kiemelt szerepet játszott a meglévő beépítés karakteréhez való igazodás, mely ugyanolyan fontos, mint a komoly hagyományokkal rendelkező borász család kapcsolódása a múlthoz. Az épületegyüttes egésze a hagyomány és modern összefonódását tükrözi.
Az 1400 négyzetméter alapterületű komplexumot joggal nevezik élménycentrumnak, hiszen a borbáron túl érlelőpince, kóstolóhelyiség, borbolt, előadóterem és múzeum is egyben. Tehát funkciók fúziójaként működik, amire a névválasztás is utal.
 
Érkezéskor az udvaron csak átsietünk, ami jó idő esetén fontos szerepet játszik a borbár életében. A három oldalról zárt térnek egyfajta struktúrát ad a pillér-gerenda rendszer, mely elsődlegesen a belső boltozatok megtámasztását segíti. A jó hangulatú belső udvar a fogyasztótér kiegészítéseként működik, amit nyári estéken koncertek pezsdítenek fel. Az egyetlen határoló tűzfal a szomszédos műemléki védettségű lakóház melléképülete, ami napközben borboltként és irodaként funkcionál.

A borbár előterébe belépve, egyből pezsgős fogadtatásban részesülünk. A pincészet első pezsgője, ami a Síkhegy 2013-as Pinot Noir-jából készült, tavaly évvégi degorzsálással. Ezzel a palackban erjesztett és érlelt, elegáns pezsgővel a kezünkben kezdjük meg a bejárást. 
 
Az előtér folytatásaként kapott helyet a modern, úszó pult, melynek végéből nyílik a közel 500 m2-es pincerendszer. A klasszikus egri tufapince modern megfogalmazását látjuk itt is, ami hordós és palackos érlelőtérként működik. Oldalágában a pincészet saját boraival bérelhető trezorok találhatóak, illetve leghátul kapott helyet a legértékesebb rész, ami id. Gál Tibor első tételeit rejti.
 
Gasztropezsgés Eger belvárosában

Szintén a hagyományokhoz igazodva a pince egyik ága kóstolóteremként funkcionál, aminek sajátos hangulatát a tufafal elé épített égetett deszkaborítás adja. A tér szerves része a borbárnak úgy, hogy közben mégis kicsit elkülönül tőle. Ezért ideális helyszín nagyobb csoportok elhelyezésére, illetve itt történnek a vezetett borkóstolók is, miközben a látogató vizuális kapcsolatban van a barrique hordók terével. Itt is a már megfigyelt kettősség ötvöződik; a fények és az anyagok használata a klasszikus pincék hangulatát idézi, viszont a belsőépítészeti elemek és az asztalra kerülő gasztronómiai különlegességek a modernt tükrözik. Párhuzamosan, egy másik pinceágban lévő vizesblokk kialakítására ötletes, belsőépítészeti megoldás jellemző; a fülkék dobozokként úsznak a boltozatos pincében.

A kéthetente megrendezésre kerülő Fúzió Szerda néven futó rendezvénysorozat a gasztronómia és a borok mellett a kultúrát és a zenét is középpontba állítja. A pincészet célja, hogy a Fúzió a környék kulturális fóruma legyen, ahol fiatal egri tehetségek mutatkozhatnak be. Az eddigi események alátámasztják, hogy nagy szükség van erre Egerben; a kikapcsolódni vágyók hétköznapjainak felpezsdítésére és a fellépők bemutatkozási lehetőségére.
 
Gasztropezsgés Eger belvárosában

A kóstolóterem végéből egy csigalépcsőn jutunk az emeletre, ami a lenti pezsgéshez képest kicsit nyugodtabb hangulatú. Funkciójából adódóan is, hiszen itt van az előadóterem és a bikavér múzeum. Az épület külső megjelenését is meghatározó félnyeregtetős padlástér megvilágítása felülvilágítókon keresztül történik. A hajópadló burkolat és a látszó tetőszerkezet rusztikus hatást kölcsönöz az interaktív informálódási felületek közé. Itt a borvidék sajátosságairól és a bikavér történetéről tudhatunk meg többet, az egyes dűlők talajösszetétele közötti különbséget láthatjuk, vagy illatmintákat szagolhatunk.  Az összekapcsolódó két terem előadások, céges rendezvények, workshopok nyugodt helyszínéül szolgál. A Fúzió sajátossága, hogy tematikus, egy szőlőfajtára épített kóstolókat rendeznek, amikor más egri pincészeteket is meghívnak, így egyfajta borvidéki körkép kapható az adott fajta borairól.

Egy másik lépcsőn át visszatérünk a kiszolgáló pulthoz, ahonnan elkezdtük az épületegyüttes bejárását. Az eddigiek túloldalán, kissé különálló szárny a kiszolgáló funkciók tere, konyhával, szociális helyiségekkel, raktárral, míg az emeleten egy ideiglenes lakótér és a gépészet van.

Végül a borbár fogyasztóterébe jutunk, csehsüvegboltozatos lefedése szintén a múlt előtt tiszteleg, anyaghasználatában pedig a látszó tégla felületek meleg, bensőséges hangulatot idéznek a reprezentatív összefüggő térben. Design elemek itt is találhatóak; a falon nagyméretű tükröződő fémburkolat tágítja a térérzetet.
 
Gasztropezsgés Eger belvárosában

Leülünk, és ekkor érezzük igazán a hely profilját, a gasztronómia mindenek felett. A borok és a falatkák megfelelő harmóniája, melyekről Vera is teljes átszellemültséggel mesél nekünk, miközben élvezzük a nagyszerű párosításokat. Jó itt lenni; a kellemes, megnyugtató térben egy abszolút profi csapat gondoskodik róla, hogy élményekkel gazdagodva menjünk haza.

A hely sajátossága, hogy nem csak a pincészet klasszikus és superior borai kaphatóak, hanem a csak itt elérhető, pár száz palackos, limitált tételei is. Továbbá mindhárom kategóriából mindig kérhetünk kóstolómennyiséget is, így az alapvetően saját borokra épülő szortiment akár végig is kóstolható.

A sorban két igazán különleges, csak itt elérhető borral találkoztunk: 
 
Egri Viognier 2012
A szőlőfajta a pincészet és a borvidék egyedisége, a Syrah párjának tekintik. A mindössze nyolcszáz palackkal készült bor igazi kuriózum. Szalmasárga színe, olajos mozgása már megjelenésében is nagy testre utal. Illatában a nyolc hónapos tölgyfa hordós érlelésből származó fűszeres jegyek dominálnak, melyek mögött leheletnyi ánizs bújik meg. Kóstolva telt, vajasság jellemző, aromatikája az illattal abszolút összhangban van. A hosszan megmaradó korty végét a magas alkohol melegíti, de a jó savszerkezettel szép egyensúlyt mutat. Komplex, nagy potenciállal rendelkező bor.

Kékfrankos 2011
Megjelenésében közepes intenzitású rubin színnel mozog a poharunkban. Gazdag, rétegzett illatában először az érett meggy, feketecseresznye, szilva dominál, amit később az érlelésből származó fűszerek és étcsokoládé egészít ki. A meleg karakterű korty komplexsége széles skálán mozog; a lédús, érett gyümölcsöktől a rumos mazsoláig. Szerkezete egriesen elegáns, a magas alkohol mellé a kékfrankosnál megszokottól nagyobb test párosul, amit a szép savak tartanak egyensúlyban. Mind a szőlőfajta, mind a borvidék különleges, ritka arca.
 
Gasztropezsgés Eger belvárosában
 
Mivel a borbár szerves részét képezi a gasztronómia, így nagy hangsúlyt fektetnek a Szeredi Tamás chef vezetésével működő konyhára, amit úgynevezett sommelier konyhának titulálnak. Az ételek kitalálásánál helyi és szezonális alapanyagok kerülnek a középpontba, mind a borok mellé kínált tapasok, mind pedig a többfogásos menük esetében. Havi rendszerességgel Gasztro Szombatot rendeznek, amikor a borok mellé tökéletesen megkomponált háromfogásos ebédmenüvel készülnek, kiemelve ezzel a minőségi bor és az étel élményét.

A rendszeres és tematikus rendezvények mellett számos aktuális, ötletes programmal várják a borfanatikusokat, mint például az elmúlt hétvégén megrendezett Egri Csillag Fellövés. Itt debütált az Egri Csillag 2015-ös évjárata, ahol a látogatók szakmai előadással egybekötött sétáló kóstolón kóstolhatták az egri pincészetek új tételeit.
 
A Gál Tibor Fúzió tehát nagyszerű példája a hagyományok tiszteletének úgy, hogy közben kortárs elemekkel színesíti azokat. Nem csak a funkciók, de a programok fúziójaként működő pincebárt mindenkinek érdemes útba ejteni, aki Egerben jár, vagy aki ezért indul útnak.
Winelovers borok az olvasás mellé