144 liter sört isznak évente a csehek, ők a világrekorderek

Borászportál - MTI
2013. március 29., 16:00


Sörfogyasztás - Továbbra is a csehek a legnagyobb sörivók a világon: a statisztikai kimutatás szerint tavaly minden cseh állampolgárra - beleszámítva a csecsemőket is - 144 liter sör elfogyasztása jutott - közölte a cseh sör- és malátagyárak szövetsége pénteken Prágában.

144 liter sört isznak évente a csehek, ők a világrekorderek
 
144 liter sört isznak évente a csehek, ők a világrekorderek
A csehek egyre kevesebb időt töltenek kocsmákban, a sört otthonukban fogyasztják szívesebben
„Bár a sörfogyasztás Csehországban két éve stagnál, még így is bőven elég arra, hogy megőrizzük világelsőségünket” – mondta Frantisek Sámal, a szövetség elnöke sajtóértekezleten újságíróknak.
Közlése szerint a második és a harmadik helyen az osztrákok és a németek vannak, de jócskán lemaradva a csehektől. „Ismereteink alapján tavaly az osztrákok fejenként 108 litert, míg a németek 107 litert ittak meg” – jelentette ki.
Kifejtette, hogy a tavaly nagymértékben emelkedett a kevert, főleg gyümölcsízű sörök fogyasztása. Az ilyen sörökből összesen 434 ezer hektoliter fogyott el az országban. Emelkedik a PET-palackokban és a pléhdobozokban forgalmazott sör iránti kereslet is, míg a hordós és az üveges sörök iránt csökkenő érdeklődés mutatkozik.
 
Egyidejűleg többéves tendencia, hogy az emberek ma már egyre kevesebb időt töltenek a korábban szinte mindennapi kocsmákban, és a sört otthonukban, karosszékben ülve a televízió előtt fogyasztják el. Míg a vendéglőkben felszolgált csapolt sör mennyisége mérsékelten, de folyamatosan esik, az üzletekben egyre több sor fogy el.
Tavaly az előzetes adatok szerint éves szinten 2,75 százalékkal emelkedett a főzött sör mennyisége, és meghaladta a 18 millió hektolitert az országban. A sörkivitel 9 százalékkal nőtt, és ma már több mint 60 ország lakói fogyasztanak cseh söröket. A legnagyobb importőr Németország, Szlovákia és Lengyelország.
A cseh sörgyárak adó formájában tavaly 11,2 milliárd koronával gazdagították az államkincstárat.
Winelovers borok az olvasás mellé