2013-ban Agárdról került ki Magyarország legjobb rozéja

Csizmadia Miklós
2014. január 02., 21:58


Borverseny - Jubileumot ünnepelhetett a decemberben, immár 15. alkalommal megrendezett Országos Rozé Borverseny, amelyen idén 170 pincészet képviseltette magát összesen 304 tétellel. A kizárólag Miklós keresztnevű borbírákból álló versenyen Magyarország legjobb rozé borának a 2013-es évjáratból az Agárdi Csóbor Pincészet Agárdi Kékfrankosát választották.
 
2013. december 6-án, Miklós napján az Országos Rozé Borverseny Dr. Kállay Miklós professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet Igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár elnökletével. A borverseny egyik jellegzetessége, hogy a borbírák kizárólag Miklósok lehetnek. Jómagam 2005-óta veszek részt ebben az embert, illetve az ízlelőbimbókat próbára tevő megmérettetésben. Az eltelt nyolc év után akár olyan megállapításokat is tehetnék, hogy a borverseny elérte azt a célt, amelyet kitűzött és jobb esetben fenn tudja tartani azt az érdeklődést a borászok között, hogy a beküldött minták száma hellyel-közzel stagnáljon. Ugyanakkor, ha bármit meg lehet állapítani az országos rozé borverseny történetével kapcsolatban, az az, hogy nincsenek korlátai és határai, vagy ha vannak, akkor ezeket a korlátokat minden évben teljesen lebontja és határait sokkal jobban ki tudja tolni az előző évhez képest. Kijelenthetjük, hogy évente 40-50 darabbal nő a beküldött tételek száma. Ez a jelenség nem csak bizonyos évekhez köthető, hanem a borverseny létezése óta folyamatos tendencia. Ebből a szempontból az idei év volt a legdurvább. Amíg tavaly 5 bizottságban öten bírálták a rozékat, addig idén, 2013-ban már egyből 7 bizottságot voltak kénytelenek felállítani. A bizottságoknak átlagban így 43 különféle rozét kellet elbírálnia, de a számoknál maradva, összesen 304(!) minta érkezett a versenyre 170 borászattól. Kijelenthetjük, nincs még egy olyan borverseny Magyarországon, ahol ennyi pincészet képviselteti magát. De a hazánk minden tájáról érkezett rozéborok mellet idén 9 bácskai rozé is megmérettetésre került.
 
Összesen 56 aranyérem135 ezüstérem és 83 bronzérem született, mely a kiváló évjárat és szakmai munka bizonyítéka.
A borbírák Magyarország legjobb rozé borának a 2013-es évjáratból az Agárdi Csóbor Pincészet Agárdi Kékfrankosát választották.
A Bács-Kiskun Megye Közgyűlése által felajánlottkülöndíjat a Kiskőrösi Evangélikus Iskola vincellér tanulói által készített siller bor nyerte el.
Kunszentmiklós város képviselő testülete a város borának a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Kékfrankosát választotta.
A Kert-Promt 97 Kft. különdíját a Riczu-Stier Pincészet Villányi Cuvée bora, Merkbau Kft. különdíját az Antalvin Kft. Hajós-Bajai Cabernet sauvignon bora, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége Különdíját a Szöllősi Pincészet Rozé cuvée bora, A Kaeser Kompressoren Kft. különdíjait a Dobosi Pincészet Bio Kékfrankos rozéja, a Vass-Bor Kft. Kékfrankosa és a Sziegl Pince Hajósi Kékfrankos rozéja érdemelte ki.
Winelovers borok az olvasás mellé