3 sörfajta, ami idén letarolja a nyelved és a piacot

Borászportál
2018. február 03., 11:53


2018-ban folytatódik a kézműves sörök forradalma. Eddig ismeretlen típusok hódítják meg a piacot és előkerül újra egy régi nagy kedvenc.
3 sörfajta, ami idén letarolja a nyelved és a piacot
Az erősen komplózott, aromás, kellemesen kesernyés pale ale sörök uralták az elmúlt években az irányadónak számító kézműves piacot. Most azonban, úgy tűnik, más idők következnek. A foodandwine.com szakértő segítségével gyűjtötte össze a 2018-ban várható trendeket.
 
1. Lager sörök
 
A világban a könnyű ivású, frissítő lager sörök dominálták az elmúlt évszázad javarészét. Pár éve azonban, ahogy a kézműves mozgalom beindult, az ale sörök komolyan megingatták az egyeduralmat. Nem utolsó sorban azért, mert bár a leger eljárás az iparágban egyáltalán nem számít bonyolultnak, mégis „trükkösebb” és gyakran drágább is. Ám
ahogy egyre több kézműves sörfőzde jelenik meg, úgy lesznek köztük egyre többen, akik mégis megpróbálkoznak a lagerrel,
mert a közönség továbbra is keresi ezt a típust. „Az emberek szomjaznak a jó minőségű, tiszta, iható, ízes, jól elkészített lagerekre és ezt a kézműves sörfőzdék sem hagyhatják figyelmen kívül” – mondja Matt Simpson, szakképesített sörbíró (hivatalosan BJCP judge), a Beer Sommelier nevű tanácsadó cég tulajdosa.
 
 

2. Sour vagy wild ale sörök
 
A hardcore sörrajongók között ez a sörtípus régóta ínyencségnek számít. 2018 elhozhatja az áttörést, a nagyközönség is rákaphat ezekre a kicsit fanyar, de gyümölcsös sörökre. A sour vagy wild ale egyébként egy gyűjtőfogalom: a tradicionális belga lambic söröktől, egyes németeken és amerikaiakon át sok mindent lefed. Egy dolog közös bennük: spontán erjesztéssel készülnek. Általában komplexek, mély ízekkel és magasabb savakkal rendelkezdnek, jól illenek ételekhez.

„Pár éve indult és tavaly nagyot futott a brett karakterű és a hibrid módon erjesztett sörök karriere. Az élesztők mellett a baktériumok is hadrendbe álltak, a tejsavas-boros ízek markánsan jelennek meg ezekben a hosszú érlelésű, különleges sörökben” – villantott fel egy másik kibontakozóban lévő erjesztési irányzatot nemrég a Winelovers-nek Kresák Gergely, az első magyar BJCP judge.
 
 
3. New England IPA sörök
 
Az IPA sörök kicsit opálos, virágos, gyümölcsös testvére tele aromával. Sokszor egyszerűen szüretlen IPA-nak is nevezik őket. „Ezek a fátyolos, üdítő sörök itt vannak köztünk jó pár éve, de idén minden eddiginél többet fogunk velük találkozni” – mondja Simpson. Nem csak a kocsmák, de az instagram nagy sztárjai is lehetnek, mert kifejezetten jól mutatnak a pohárba töltve, kissé „zavarosan" a fényképeken.
 
 
+1 „Fogyassz helyit”
 
Bármilyen típusú is legyen a kínált sör, a regionális/lokális kötődésű sörfőzdék a jövőben jobb eséllyel indulnak harcba a fogyasztókért. A „fogyassz helyit” szlogen sokat izmosodik – véli Kresák. Amennyiben ez valóban így lesz, a magyar sörfőzdéknek bizony van okuk bizakodni. Igen hazafiasak vagyunk ugyanis, ha sörről van szó – legalábbis ha hinni lehet annak a nemrégiben készített online felmérésnek, amely szerint például a magyarok 96 százaléka hazai sört iszik.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé