400 vulkán borait mutatták be az utóbbi idők legjobb kóstolóján

Gonda György
2016. február 02., 20:16


Komolyan bekezdett a Borkollégium a mádi borok bemutatójával, amely az utóbbi évek egyik legmagasabb színvonalú mesterkurzusa volt.
400 vulkán borait mutatták be az utóbbi idők legjobb kóstolóján
Mád (Fotó: Bor.mandiner.hu)
Mád a Tokaj-Hegyaljai borvidék központja. Nagyszerű dűlök ölelik körül a települést: Nyulászó, Percze, Szent Tamás, Urbán, Hold-völgy, Úrágya, Birsalmás, Bomboly, Danczka és van még jó néhány, amelyeket most kezdenek újra felfedezni a termelők. Mint Tokaj-Hegyalja legnagyobb része, Mád területe is a környéken működött kb. 400 db kisméretű vulkánnak köszönheti különlegességét. A mádi területek elsősorban riolittufásak, némi andezittel, kvarccal és zeolittal, illetve a vulkáni működés során kiömlő, ásványi anyagban gazdag forró víz is fontos jelentőségű. Az itteni borok így komoly ásványosságot hordanak magunkban és erőteljes savgerinccel bírnak.

Mádon mindig komoly borkészítés folyt és a legtöbb borkereskedő is itt élt. Ezért a település igen jó módú volt, és ez a mai napig látható sok épületén. Napjainkban Mádon dolgozik Szepsy István, Lenkey Géza, Orosz Gábor, Kardos Gábor, Áts Károly, Szarka Dénes. Itt található a Szent Tamás Szőlőbirtok, a Royal Tokaj Borászat, a Barta Pince, a Demetervin, a Tokaj Classic, az Úri Borok Pincészete, a Holdvölgy Pince, a Budaházy Pincészet, a Zsirai Pincészet, a Pelle Pince, emellett pedig sok-sok borvidéki pincészetnek van szőlője a Mádhoz tartozó földeken.
 
400 vulkán borait mutatták be az utóbbi idők legjobb kóstolóján
Szüret Mádon (Fotó: Zsirai Pincészet Facebook)

A terület fő fajtája természetesen a furmint, de megtalálható kisebb mértékben a hárslevelű és a sárgamuskotály is. Ezeknek a szőlőknek a borai képezték az este gerincét, sokuk dűlős tételként. Mád borai sok esetben dűlőszelektáltan kerülnek palackba, mert annyira változatos a terület, hogy a különbségek jól kimutathatók és kiérezhetők a borokban. Még a közepesen tapasztalt kóstoló is hamar megtanulja a legfőbb dűlők borai közötti különbséget.

Az este legszebb bora is egy ilyen dűlős tétel volt a Birsalmásból a Szent Tamás Pincészettől. A bor 2013-as évjáratú, amely száraz tokajiban nagyon jó évnek számít. Elegancia, jó aromatika és hosszú eltarthatóság jellemzi ezt az évet. A 2013-as szerintem talán az első év, amikor a tokajiak megmutathatják, hogy mit tud ogazán a furmint. A körülmények megfelelőek, és
 
már megvan az a tudás, tapasztalat, amely alkalmas arra, hogy a 2013-as évjárat már ne az útkeresés éve legyen. 

A bor igazi tokaji illatokkal bír. Füstös, ásványos, némi körtével, almával, birsalmával és csonthéjasokkal. Elegáns illat, ami nem a gyümölcsökről szól és nem is fog, inkább a terroirról és eleganciáról. Szájban roppant tiszta, feszes és jó egyensúlyú, hosszú, kiegyenlített a korty. Ízében sokkal inkább a fajtajelleg dominál, és a szép savak vibrálása. Nagyon fiatal bor, hosszú potenciállal.

A dobogó második fokán Szepsy István 2013-as évjáratú birtok furmintja végzett. Ez a bor gyakorlatilag dűlőházasítás. A Szepsy Birtok Furmint a legtöbb évben sokkal gyümölcsösebb, picit könnyedebb, mint dűlős társai. Ez a bor is ilyen. Beltartalma megvan, jó a szerkezete, feszesek a savai, komoly testtel bír, picit magas, de nem hivalkodó az alkoholtartalma. Illatban ásványos, picit gyógynövényes, kicsi hordó fűszerrel vegyített. Ízében krémes, körtés, almás, mézes és ásványos.
 
400 vulkán borait mutatták be az utóbbi idők legjobb kóstolóján
Kilátás az Úrágyáról Mádra és a Tokaji hegyre (Fotó: Szepsy Facebook)

Végül részletesen szeretnék megemlékezni Gergely Vince 2013-as furmintjáról. Mégpedig azért, mert igazolja, hogy él még egy másik iskola is, amely számomra kedves és nem lenne szabad teljesen kiiktatni. Ez a bor is minden szempontból tökéletes mádi furmint, mind szerkezetében (jó savak, nagy test, egyensúly), mind ízében (alma, körte, virágok, méz) hozza, amit elvárunk tőle. Ám illatában és ízében is ott van a régi iskola, a picit oxidált karakter és a reszelt almás jegyek. Sokak szerint ez nem túl szép, nem egészséges szemek jelenlétére utal, és csökkenti az eltarthatóságot. Ez nagymértékben valóban így van, és magam sem kedvelem, ám ebben a borban olyan elegáns és diszkrét, hogy nagyon lehet(ne) szeretni.

A dobogós borok mellett igen jól szerepelt még a Royal Tokaji aszúja és a Zsirai Hárslevelű is, de a többiek sem maradtak el nagyon ezektől a boroktól.

Remélem, hogy ez a kis írás elég arra, hogy minél több ember látogasson el ezeknek a boroknak a szülőföldjére, mivel a Mád ennél többet is tud nyújtani. De vigyázzunk, mert egy séta a főutcán és egy kis túra a Szent Tamásban egy örök szerelem kezdetét fogja jelenteni! Aki egyszer Mádon járt, soha nem fog megszabadulni az érzéstől, hogy vissza kell térnie. Itt van valami, ami több a Tündérországba illő tájnál, a tiszta, rendezett portáknál, a sok finom bornál, a Rákóczi-kúriánál, a Zsinagógánál, a Gustónál, a szállodáknál, a vendégszeretetnél. Nem tudom mi ez, de jó nagyon, és Juhász Gyulát idézve
 
nem tudom mi ez, de érzem, hogy megszépült megint az életem.
 
Kóstolt tételek:
 
 • Szent Tamás Pincészet Mád 2014
 • Samuel Tinon Furmint 2014
 • Demetervin Délceg 2013
 • Disznókő Lajoska 2013
 • Gergely Vince Furmint 2013
 • Szent Tamás Pincészet Birsalmás 2013
 • Szepsy István Birtok Furmint 2013
 • Barta Pince Öreg Király Furmint 2012
 • Pelle Pincészet Furmint Sárgamuskotály 2014
 • Zsirai Pince Furmint Betsek 2011
 • Zsirai Pince Hárslevelű Betsek 2011
 • Holdvölgy Pince Furmint 2009,
 • Royal Betsek aszú 2008
 
A Borkollégium tavaszi szemeszterének tanfolyamairól itt tudsz letölteni részletes anyagot, az egyes kurzusok naptári bontásáért pedig ide kattints!
Winelovers borok az olvasás mellé