A szénsavas vodkától a szigligeti olaszrizlingig

Csizmadia Miklós
2014. június 10., 11:52


Csodálatos napot köszönhetünk a Zwack Izabella Borkereskedésnek, hiszen ők szervezték azt a túrát, amelyen egy napon ismerhettük meg a Zwack új termékét, a Szikrát, valamint meglátogattuk a paloznaki Homola és a Szent György-hegyi Szászi pincét.
A szénsavas vodkától a szigligeti olaszrizlingig
 
A szénsavas vodkától a szigligeti olaszrizlingig
Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Még akkor sem ha az a virág kicsi. Egészen pontosan úgy hívják, hogy Kiss Virág. Így egy egész busz megtelt jó emberekkel, akik Virág (bor trade marketing manager - Zwack Izabella Borkereskedés) szervezésének köszönhetően egy feledhetetlen napot tölthettek el két balatoni pincészetnél Homoláéknál Paloznakon és Szászi Endrénél a Szent György-hegyen.

Természetesen nem lenne illendő ha Szittnyai Zalán mellett szó nélkül elmennék, ha Virág volt a nap háziasszonya, akkor Zalán méltán viselhette a nap házigazdája címet.   

Aki járt már Zwack Openen (van olyan, aki még nem?) az tudhatja, hogy az egész kóstoló hangulatát nagyon meleg, családias légkör lengi körül. Ez hatványozottan igaz volt erre az útra is. Épp hogy elindult a busz már elő is kerültek a Zwack egyik legutóbbi fejlesztése a Szikra névre hallgató régi, szódásüveget formázó kiszerelésben látható (és kapható) szénsavas vodkái egy kis tesztelésre. Azonban a Szikra promóciója is sokkal inkább egy baráti tanácsnak tűnt, mint direkt marketingnek. Nem volt izzadság szagú, nem az jött le belőle, hogy ha nem veszünk belőle minimum tizenöt raklappal, akkor az egész hátralévő életünk nyomorúságos lesz.
 
Világújdonság!
Eddig még vodkát sehol sem lehetett kapni szódásszifonban. Nyilván a gyártók azért is választották ezt a klasszikus formát, mert a termék az egyedi megjelenésével teljesen kitűnik a versenytársak közül a polcokon. Egyszerűen vonzza az ember tekintetét. Arról nem is beszélve, hogy a Zwack mesterien oldotta meg azt a feladatot, hogy alapvetően egy nem magyar italt (vodka), hogyan tudnak „magyar” külsőbe (szódavizes szifon) becsomagolni és ezzel félig-meddig már a hungarikumok határán egyensúlyoznak. Mivel a szénsavat nagyon sokáig megtartja - még akkor is ha a palackot megnyitottuk -, így a vendéglátósok egyik nagy favoritja lehet.
A palackokban 6-7 bár nyomás van, így minden csepp kijön belőle. Szerencsére nem kell szembesülnünk a régi szódásüveg effektussal, amikor a szifon alján lévő másfél deci szódavizet már sehogy sem tudtuk kipréselni az üvegből. Az ízesített Szikrák alkoholtartalmának csökkentését a piac követelte ki magának. Egészen pontosan a vendéglátóipar. Azt is mondhatnánk akár, hogy körzővel és vonalzóval megrajzolt érdekek mentén került meghatározásra a „csak” 20 v/v%-os alkoholtartalom. Nyilván a vendéglátósoknak nem lehetett a célja, hogy a vendég két pohár után kidőljön, hiszen akkor már aznap többet biztos nem fog költeni piára. Ugyanakkor a vodkákhoz képest alacsonyabb alkoholtartalommal a jókedv is megmarad és még mindig kérhet egy következő pohárral, vagyis a vendéglátósnak is lesz szignifikáns fogyása a termékből.
Ami nagyon fontos a Szikránál, hogy mindig hűtve kell fogyasztani. Kitöltés után addig kell meginni amíg habzik (vagyis azonnal), úgy, mint anno a klasszikus fényt. Négy féle változat létezik a szénsavas Szikrából. A normál változat 37,5 %-os alkoholtartalommal bír, míg az ízesítetteknek (birs, bodzavirág és vadmálna-citromfű) az alkoholtartalma - a már említett fogyasztó-és vendéglátóbarát - 20 %. Azt hiszem, hogy a Zwack ezzel a Szikrával tényleg valami újjal robbanhat be a röviditalok piacán.
Akkor most Homola vagy Homonna?
A szénsavas vodkától a szigligeti olaszrizlingig
Homoláéknál a Zwack-csapat
Az életnél furcsább (és viccesebb) történeteket még a holywoodi forgatókönyvírók sem tudnak produkálni. Ez történt a Paloznakon található Homola pincészet esetében is. A pince ugyanis borászként foglalkoztatja a Tokaji borvidéken (Erdőbénye, Olaszliszka) hírnevet szerzett Homonna Attilát. És ugyan minden borkóstoló első kérdése az, hogy: - akkor most ez a Homola az a Homonna? A borászat munkatársai minden egyes alkalommal, végtelen türelemmel adják meg a választ erre a sokszor feltett kérdésre. Körülbelül, úgy ahogy az anya magyaráz a gyermekének és csak azon morfondíroznak el, lehet, hogy jobb lett volna egy más nevű borászt felkérni vagy akkor is kevesebb gondjuk lenne ha a tulajdonost nemes egyszerűséggel inkább Kovácsnak hívták volna...
A borászat alapborai a 100% sorozathoz tartoznak, de komoly hordós tételekkel is rendelkeznek.
Homola Pincészet, 100% Balaton 2013: négy féle bor házasításából készült (szürkebarát, pinot balnc, tramini, olaszrizling). A pincészet ebből készíti a legtöbb bort, szám szerint 12.000 palackot. A 100% balatoni nyár megtestesítője, friss, könnyed üde, nem akar nagy bornak látszani (hiszen nem is az) de tegye mindenki a kezét a szívére: - 35 fokban a Balaton parton ki akar testes vörösborokat kóstolni? Szerintem egyikünk sem. Vagyis a maga nemében és kategóriájában verhetetlen a bor. A fiatalokat célozták meg ezzel a borral és ők értékelik is.
Szászi Pince - szaktudás és minden, ami Balaton
Ha nem ismerném Szászi Endrét és borainak megkérdőjelezhetetlen minőségét - melyekkel a Szent György-hegy egyik ikonikus borásszá nőtte ki magát - a pincészet teraszán ülve olyan festői kép tárul a szemünk elé a Balatonról, hogy ember legyen a talpán, aki ilyenkor a poharában lévő borra tud koncentrálni. Pedig érdemes és kell is, mert olyan nedűket tudunk kóstolni Endrénél amikben maga a Balaton minden egyes cseppje benne van.
A szénsavas vodkától a szigligeti olaszrizlingig
Szásziéknál a Zwack-csapat
Amíg Homoláéknál is Balatonról szólnak a borok, addig ők mégis egy fiatalosabb felfogás szerint készítik azokat (ez nem is csoda, hiszen a tulajdonos is fiatal), addig a Szászi pincében kóstolt boroknál azt érezhetjük, hogy a borban benne van Endre szaktudásán túl az apai és nagyapai hagyaték, ahol a balatoni szőlész-borászok szaktudása generációkra visszamenőleg egybeolvadt a Balatonnal. Megtekinthettük a pincészet új részeit is. Nemcsak kapacitásban nőtt meg a borászat de egy nagyon csinos étteremmel is kiegészült, így azoknak is minden igényét ki tudják elégíteni, akik nem feltétlenül csak a borok miatt látogatnak el hozzájuk. Szászi Endrének sikerült elérnie azt amire nagyon sok borász még mindig csak ácsingózik: ökológiai gazdálkodásban készíti a borait (2001 óta szerződött partnere a BIO Kontrol Hungária Kht-nek), a borai kiemelkedő minőséget képviselnek, a címkéi egyediek, nem váltogatja félévente őket, így könnyen megjegyezhetőek és egyből a borászhoz társíthatók.
Szászi Endre Szigligeti Olaszrizling 2011: A fehér tónusú színbe bekúsznak zöldes reflexek. Illatában florális jegyek lelhetőek fel, virágzó tavaszi rét, egy kis körtével. A savak markánsak, de nem bántóak. Mineralitás dübörög a kortyban. A Balaton egy összetettebb arca.
Hogy mikor és hol tudjuk a fenti két pincészet borait megkóstolni legközelebb? Hát gondolom, hogy egy Zwack Openen...
Winelovers borok az olvasás mellé