„A Szent János-völgyben találtuk meg azt a helyet, ahonnan a mi elképzeléseinknek megfelelő bort lehet készíteni belőle”

Geri Ádám
2020. október 14., 18:00


Verpeléten olyat tud az olaszrizling, amit csak nagyon kevés más helyen – állítja Varsányi Katalin, a Varsányi Pincészet tulajdonosa. Az interjúban elárulja a titkot, valamint azt is, milyen egy „safety place” magtár.
„A Szent János-völgyben találtuk meg azt a helyet, ahonnan a mi elképzeléseinknek megfelelő bort lehet készíteni belőle”
 
Milyen tételekkel érkeznek az Olaszrizling Októberre?
 
2015-ös, 2018-as, illetve 2019-es olaszrizlingeket viszünk, utóbbi még tartályminta, de már megválasztották idén az Egri borvidék legjobb borának. Mind a három tétel a verpeléti Szent János-völgyből készült, érdekes lesz összehasonlítani az egyes évjáratokat. Végül pedig visszük a 2019-es, olaszrizling alapú Egri csillag superiorunkat, ami szintén aranyérmet nyert a borvidéki borversenyen, ráadásul már az új egri palackba lett letöltve.
 
A sorból a tartályminta mellett szintén újdonság az Egri csillag superior. Miért érdemes a vendégeknek megkóstolni ezt a bort?
 
Valóban ez az első superior kategóriájú Egri csillagunk. Ezzel egy két éves folyamat végére értünk el, hiszen már 2018-ban, a következő év tervezésekor el kellett döntenünk, hogy elkészítjük, hogy ennek megfelelően alakíthassuk a szőlészeti-borászati munkákat. Kíváncsian várjuk a visszajelzéseket.
 

Bár a fajta jelentős termőterülettel bír a borvidéken, előbb jut eszébe az embernek Eger kapcsán a bikavér vagy a hárslevelű. Jól érzem, hogy a Varsányi Pincészetnél mégis kiemelten kezelik?

Közel akkora területen termesztjük, mint a hárslevelűt. Édesapám kedvenc fajtája, szőlőként és borként egyaránt szereti, ezért gyakorlatilag az indulása óta fontos helyet foglal el a pincészet életében. Több, különböző adottságú, talajú területen próbálkoztunk vele, végül a már említett Szent János-völgyben találtuk meg azt a helyet, ahonnan a mi elképzeléseinknek megfelelő bort lehet készíteni belőle. De talán másoknak az ízlését is sikerült eltalálni, mert több elismerést szereztünk már vele.
 
 
Milyen ez a Varsányi-féle olaszrizling stílus?
 
A terület különlegessége, hogy nagyon érett, sokszor töppedt szemeket is tartalmazó fürtöt tudunk szedni, nagyon testes bort kapunk belőle. Ráadásul vulkanikus talajon fekszik, ez nagyon különleges ízvilágot eredményez. Szeretjük a könnyedebb olaszrizlingeket, de ebben több fantáziát látunk. Ráadásul, miközben a hűvösebb éghajlaton készített könnyedebb reduktív borok hozták a borvidéknek a megújulást, Eger is melegszik a klímaváltozás hatására, ez pedig kedvez az ehhez hasonló tételek készítésének
 
A járványhelyzetben is látogatható a verpeléti birtok?
 
Igen, olyannyira, hogy éppen egy úgynevezett „safety place” minősítési folyamat közepén vagyunk. Ha megkapjuk a tanusítványt, akkor a volt magtárban kialakított nagy termünk hitelesítetten alkalmas lesz akár 80 fős rendezvények, kóstolók, csapatépítők, biztonságos lebonyolítására. Azt gondolom, ebben a helyzetben ez egy nagyon fontos előrelépés.
 
Winelovers borok az olvasás mellé