A világ boraira hangolódva

Polyák Dóra
2015. április 28., 20:49


Idén ötödik alkalommal került megrendezésre az IFDT éves portfólió bemutatója. A Spirit of wine nemzetközi és magyar bor- és párlatkóstolót a Sofitel Hotel első emeletén tartották, ahol mi is belekóstoltunk a világ híres boraiba.
A világ boraira hangolódva
A rendezvény fő célja az IFDT Kft. által forgalmazott termékek megismertetése, illetve lehetőség a szakma képviselőivel való találkozásra. Az előző évekhez hasonlóan, számos magyar és külföldi pincészetet maga a borász, vagy a kereskedő képviselte, így egy közvetlen kapcsolat tudott kialakulni a látogatók és a borászatok képviselói kötött.
 
Az esemény méretéről a következő számok árulkodnak: az egyedülállóan magas számú; közel 10 párlat készítővel együtt, több mint 50 kiállító, 300-nál több kóstolható tétel, melyből 85 most debütált a hazai közönség előtt. A rendezvény szakmaiságát pedig a 13 ország közel 50 borvidéke támasztja alá. Így az este folyamán kedvünkre kalandozhattunk a világ bortérképén és kutathattuk elő emlékezetünkből a borvidékekről tanultakat, tapasztaltakat. Megismerkedtünk családi pincészetektől egészen nagy leányvállalatok képviselőivel és bár közel sem sikerült minden előre feljegyzett bort megkóstolni, számos szép tétellel gazdagodtunk.
A helyszín biztosította csodálatos panoráma mellett kezdtük meg a pezsgők világában való elmélyedést. A champagne-ok, proseccok, cavak között igazi újdonságként szerepeltek a dél-afrikai Pongrácz pezsgők. Stellenboschban a magyar származású nemes, Pongrácz Dezső forradalmasította a borkészítést és az ő nevéhez fűződik a Methode Cap Classique, azaz a hagyományos eljárással készülő, palackos érlelésű pezsgő. Két tételt hoztak el nekünk, a Brut és a Rose Methode Cap Classiquet. Elegáns, a két éves palackos érlelésből származó krémességgel, pinot noir és chardonnay fajtákból.
 
Szintén itt mutatkozott be a Friuliból származó Matteo Braidot pincészet, a jelenlévő olasz borász és magyar felesége kóstoltatta a borokat. A Braidot család 1870 óta termeszt szőlőt, így mára 80 hektár ültetvénnyel rendelkeznek. Széles palettájukon találunk különféle frizzantékat, nemzetközi, illetve helyi fajtákból készülő fehér és vörösborokat. De ami kifejezetten tetszett, az a megszokottól kissé eltérő stílusú, minimális cukortartalommal rendelkező, a fajta virágos jegyeit felvonultató, elegáns, tartalmas kortyú proseccojuk.
 
A világ boraira hangolódva
 
Kuriózum volt az emilia romagnai Medici Ermete pincészet száraz vörös lambruscoja, a Concerto Lambrusco Rosso Secco. Intenzív rubin színű, szájban gyümölcsös, lédús habzóbor, ami kifejezetten jól párosítható a helyi, könnyed olasz ételekhez. Különlegesség, hogy az első lambrusco, ami megkapta a Gambero Rosso Tre Bicchieri minősítést.
 
A pezsgők lezárásaként egy igazi élményben volt részünk, a francia Ackerman pincészet képviselője profi módon végigkóstoltatta mind a tizenegy hozott tételét. A Loire-völgy egyik meghatározó pincészete mely, mind a négy alrégióban rendelkezik szőlőterületekkel. Bevezetőként egy fehér és egy rose tank pezsgőt kóstoltunk, majd ezután jöttek a Crémant de Loire-ok. Először egy organikus művelésből származó Chenin Blanc- Chardonnay- Cabernet Franc összetételű 24 hónapos érlelésű pezsgőt, majd egy Blanc de noir, tehát kékszőlőből fehér pezsgő, nagyrészt Cabernet Francból. Ezután pedig a csúcs, a Saumur l’origine brut nature, évjáratos nyerspezsgő 2007-ből. Megjelenésében aranysárga, hosszan megmaradó, finom buborékok a poharunkban, illatában komplex, elegáns, az öt éves palackos érlelésből származó jegyek dominálnak. Kóstolva összetett, szép egyensúlyú, érett citrusokkal, briósossággal.
 
A pezsgők után kóstoltunk tipikus mineralitásban gazdag Muscadet-t, Sauvignon Blanct Touraine-ből, Chenin Blanct Vouvray-ből és Cabernet Franct a szülőhazájából, Chinonból. A sancerre-i Sauvignon Blanc klasszikusan elegáns, hűvös karakterű, a citrusosságból lime dominanciával, ásványos lecsengéssel.
 
A világ boraira hangolódva
 
Hasonlóan érdekes volt a vörösborokra áttérve, végigkóstolni a szintén francia Rigal pincészet terroir borait. Az eredeti hazájából, a dél-nyugat franciaországi Cahorsból származó Malbec válogatást. Az alap, Original Malbec után itt a boroknál nem az évjáraton volt a hangsúly, hanem alapvetően a Malbecre jellemző fajtakarakter mellett a terroirból származó tulajdonságok kiemelésén.  A mészköves, kovás, vörös agyagos, köves talajok meghatározóan visszaköszöntek a borokban.
 
Az este előrehaladtával megkóstoltuk Toszkána nagyágyúit, Montalcinoból kiemelve két Brunello-t. A híres Castello Banfi 2007-es Brunello di Montalcino-ját a Poggio Alle Mura borcsaládból, mely a pincészet szerint nagyszerű példája a terroir alapú válogatás és a technológiai innováció legjobb szintézisének. A Brunellotól megszokottnál mélyebb szín jellemzi, illatában és ízében komplex, a cseresznyés gyümölcsösség már kissé lekvárosságba hajlik, amit szépen egészít ki a francia barrique hordóból származó fűszeresség.
 
A másik Brunello-t a Tenuta il Poggio-tól jegyeztük fel, mely a 125 ha szőlőterületével az egyik legmeghatározóbb pincészet Montalcinoban. A Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli 2005-ös évjáratát kóstoltuk. Riserva csak a kiemelkedő évjáratokban készül, a szőlő pedig a legrégebbi Sangiovese ültetvényekről származik. Illata elegáns, a piros bogyós gyümölcsösök mellett a hordófűszerek és leheletnyi bőrösség jellemzi. Ízben nagyon szép egyensúlyt mutat, intenzív a korty, ami után rendkívül hosszú lecsengés következik. A kötelező négy éves hordós érlelés mind illatban, mind ízben visszaköszön.
 
A világ boraira hangolódva
 
Végül Toszkána másik nagyágyújával, a Vino Nobile di Montepulciano 2001 Antica Chiusina-val zártuk a sort a Fattoria del Cerro-tól, Montepulciano legnagyobb pincészetétől. A Sangiovese itteni klónjából, szintén csak a legjobb évjáratokban készülő bor a 12 hónapos hordós érlelés óta palackban van. Így az érett jegyek dominálnak, de még illatában és ízében is felfedezhetőek a gyümölcsök, kifinomult tanninszerkezettel rendelkező, erőteljes bor.
 
Spanyol, argentin, ausztrál borvidékeken tovább kalandozva, a számos borélmény után elmerülhettünk a párlatok világában is. Aki még bírta, kóstolhatott nagynevű cognacokat, portoiakat, de akár medvehagyma párlatot is. 
 
Megállapítható tehát, hogy egy igazán egyedülálló, profi bemutatón vehettünk részt, ahol a szakmai látogató maximálisan elégedett lehetett a kóstolható tételek repertoárával. Ideális szombat este volt, sajnáljuk, hogy csak évente egyszer rendeznek portfólió bemutatót.
Winelovers borok az olvasás mellé