Az év első borfesztiváljának legszebb furmintjai

Ripka Gergely
2022. március 21., 12:38


TOP3+1 furmint Ripka Gergely, a Tokaj Guide szerzőjének válogatása a Winelovers Grand legjobb furmintjaiból.
Az év első borfesztiváljának legszebb furmintjai
Nagy siker, óriási érdeklődés mellett zajlott le az idei Winelovers Grand. A járvány után szinte valószerűtlen felüdülés volt látni, hogy végre nagy létszámban, elegáns helyen, több teremben, korlátozások nélkül lehet kóstolni, vegyülni a boros közönséggel. A Corinthia emeletén idén is nívós választékban, mesterkurzusokon és különtermekben ismerkedhettünk a legjob borokkal. Lássuk a Furmint Különterem legjavát!
 
Aszús mesterkurzust tartottunk Ercsey Danival, de előtte igyekeztem a furmintokat mind megszondázni az erre fenntartott különteremben. Somlóról sajnos most nem ért kellemes meglepetés, de Sopronból izgalmas újdonság volt számomra a Steigler 2020-asa, és Tokajból sem maradtak el a szép meglepetések. Végül a több tucat bor közül, erős és jó ízléssel válogatott országos mezőnyből ezek a száraz gyöngyszemek emelkedtek számomra a borsor fölé:
 
Harsányi Pince Kútpatka Furmint 2017
Sárospatak dűlői közt igazi kincsek bújnak meg. Összekóstoltam a Király-hegyet és a nagy sikerű Cirókát is, de meg kell mondanom, a Kútpatka ragyogott most a legszebben. Gyönyörű, tiszta, finom furmint illat, friss gyümölcsökkel egy remek évjáratból. Finom körtés, birses ízek, cizellált savak, remek arányok. Igazi zöldalmás citrusbomba, a termőhely elegáns karakterével fűszerezve. Nagy élmény.
 
Királyudvar Sec 2016
Egy legendás pincészet Tarcalról, de őszinte leszek: már régen nem kóstoltam ennyire kiegyensúlyozott Királyudvar bort. Illatában érett őszibarack, zöldalma, sütemény. Finom cukor színezi a kortyot, de mellé a mérsékeltebb évjárat remek savai adnak szép lendületet. Modern, nemzetközi stílus, amelyben a testvérbirtok (Domaine Huet, Loire) chenin blanc-os vonásai is megjelennek. Almás, körtés, birses jegyei ízben is érezhetők. 
 
Sanzon Tokaj Rány Furmint 2020
Rácz Erika lett a terem bálkirálynője, a Bénye melletti Rány csodás borával (ráadásul egy nehéz évből). A sor legtisztább, legszebb aromái: parfümös, zöldalmás, modern és kifejező illat. Ízben kecses, bájos, törékeny szépség, kiváló savak, csiszolt Rány-karakter, ropogós sav mellett halvány édes zamat teszi játékossá. Csupa citrusos elegancia, nőies báj jellemzi a bort. (A pince classic furmintját inkább a hordó- és cukorpártiaknak ajánalnám, de szintén remek szerkezetű bor a Sanzontól.)
 
Nem tisztán furmint, de Tokaj sem csak egy fajtáról szólt hajdan. Változékony stílus jellemzi ezt a tételt. Ez már a harmadik évjárata a Disznókő száraz szelekciójának, de ilyenkor mindig egy kicsit zárkózott a bor, lassan nyílik. Aztán tiszta, fiatalos, olajos magos illat, citrusos kedvességgel varázsol el. Ízben finom arányok, remek savak, elegáns érlelés és tele van lédús, finom gyümölcsökkel. 2019 borai mindig nagy élmények Hegyaljáról, érdemes lesz figyelni fejlődésüket!
 
Az év első borfesztiváljának legszebb furmintjai
 
Winelovers borok az olvasás mellé