Betörtek a kistermelők a bulinegyedbe

Fendrik Zsóka
2015. február 22., 20:49


Tavaly októberben nyílt egy új borbár a Király utcában. Ez önmagában nem is lenne nagy hír, hiszen gombamód nőnek ki a városban. Így kell valami, ami különlegessé tesz egy helyet, hogy törzsközönsége legyen és ne csak egy legyen a tucat közül. Lássuk mit tud az ETAP Deli &Night!
Betörtek a kistermelők a bulinegyedbe
Múlt héten csütörtökön az ETAP-ban borkóstolót tartott négy, valaki számára többé kevésbé ismert borászat. Egy este, ahol a termelők bemutatják boraikat kötetlen beszélgetés alatt a vendégeknek. A borkedvelők csak kérnek egy poharat és már ihatják is a borászok szavait és tételeit, amilyen sorrendben csak tetszik, és mindezt ingyenesen. Ez alkalommal a Fekete Pince (Somló), Jackfall Bormanufaktúra (Villány), Kertész Családi Pincészet (Etyek) és Szent Donát (Csopak) mutatkozott be.
 
Betörtek a kistermelők a bulinegyedbe
Ki mit kóstol éppen? Keressük meg a borászokat a képen!
 
A sort Kovács Tamásnál, Szent Donát Pincészet borászánál, kezdtük meg egy 2013-es Csopaki Furminttal. Üde korty, kellő ásványosság, de könnyed ízérzet, szép szerkezet, ideális kezdőbor. Ezen kívül Kovács Tamás egy nyolcvanéves tőkékről szüretelt 2013-as Kishegy Olaszrizlinget hozott magával. Ez hamar meggyőzheti a kóstolót: a csopaki dűlőket a szőlőművelésre teremtették.
Egy Carla Pinot noir gyöngyözőbor erejéig átnyargaltunk Kertész Zoltánhoz, aki mindig nagy lelkesedéssel vesz részt a kóstolókon, és ez aznap sem volt másként. A somlói Fekete Pince is képviseltette magát az este folyamán. 2009-es Furmintja magában hordozta a somlói talaj minden szépségét, az ásványosság már illatban is szépen kifejeződött.
 
A negyedik asztalnál a villányi Jackfall borokat kóstoltuk. A még címke nélküli palack le sem tagadhatta volna a szőlőfajtát, amiből készült: portugieser volt, a 2013-as évjáratból. Jellegzetes gyümölcsös aromái meghatározóak voltak illatban. A 2011-es Syrah fűszeressége szemtelenül jól állt a bornak.
 
Lassan kezdtünk megéhezni, de ha nem lettünk volna éhesek is nehezen tudtunk volna ellenállni az ETAP-ban kapható finomságoknak. Kistermelőktől szereznek be mindent a konyhára, a tepertőt, a disznósajtot, a sonkákat, a sajtokat, ezek mellett a séf készít házi kencéket, mint zakuszka, padlizsánkrém, kőrözött. Ettől a sok ínyenc falattól roskadozik a fa deszka, amin felszolgálják a tapaszokat, természetesen friss házi kenyérrel.
 
Betörtek a kistermelők a bulinegyedbe
A híres ETAP deszka
 
Mit ért volna ez a „deszka” egy jó bor nélkül, így Kertész Zoltán pinot noirját hívtuk segítségül. Ez a klasszikus burgundi stílusú, világosabb színárnyalatú, piros bogyós gyümölcsökkel teli, kevesebb tannint tartalmazó pinot noirok közé tartozik, nem nehéz megszerettetnie magát a borrajongókkal.
 
A kíváncsiság hajtott minket, és persze a szakmai kötelesség, hogy egy pillantást vessünk az ETAP borlapjára. Szépen összeállított, kisebb és nagyobb termelők borai egyaránt megtalálhatóak rajta. Jó látni, hogy nem a megszokott nagykereskedelmek állították össze a kínálatot, hanem látszik a hozzáértő kéz munkája.
 
Az első oldalon egy Idd és Most ajánlat szerepel, ami nem volt teljesen egyértelmű számunkra, hogy mit takar, de a közvetlen személyzet elárulta, hogy ez egy 12 tételből álló havi válogatás. Ezek közül a legsikeresebbek bekerülhetnek az állandó kínálatba.
 
Kinek mi a fontos egy borbárban, ez határozza meg, hogy függővé válunk-e tőle. De egy valamit biztosan előtérbe helyezünk, ilyen például a borkínálat vagy az ételek minősége. Innentől mindenki maga választja meg a törzshelyét.
Winelovers borok az olvasás mellé