Bor helyett a szeretetet propagálja a két legnagyobb borász

Szilágyi Bence
2016. december 17., 20:10


Szepsy István Magyarország legismertebb és legelismertebb borásza, Dr. Lőrincz György pedig az Egri borvidék legmeghatározóbb alakja. Új közös projektjük nemcsak a borvidékek közti összefogásról és a bor iránti csodálatról szól, hanem a szeretet közös megéléséről.
Bor helyett a szeretetet propagálja a két legnagyobb borász
Durván két héttel ezelőtt a Borászportál egy nagyon izgalmas eseményre kapott meghívást a Nyugati Térhez közeli Eiffel Palaceba. Az invitálás akkor vált visszautasíthatatlanná, amikor megtudtuk, hogy a délelőtti sajtóreggeli házigazdája nem más mint Szepsy István, Magyarország legismertebb és legelismertebb borásza, Dr. Lőrincz Györggyel karöltve, aki az Egri borvidék legmeghatározóbb alakja, a St. Andrea Pincészet mögött álló borász. A két borászt egyenként is bármikor, bárhol meghallgatnánk, így nem sokáig gondolkodtunk a válaszon. Nem bántuk meg.
 
Az újságírókból álló kis családias társaság ezúttal a St. Andrea Wine & Gourmet Bar vendégszeretetét élvezhette – és ha már reggeli, akkor a pezsgő sem maradhatott el. Lőrincz György egyelőre kísérleti szinten futó pezsgőprojektjét kóstolhattuk meg, amely egyelőre csak a Pincészetnél és az Étteremben elérhető. Legalább is, ha az ember eléggé résen van, hiszen a mennyiség erősen korlátozott. Azt kell mondjuk, hogy az 5 évet palackban töltött prototípus kimagasló potenciált mutat. Talán Eger lesz a következő pezsgős borvidékünk? Meglátjuk.
 
 
A beszélgetés elején viszonylag sok szó esett a Szepsy Istvánról készült A szeretet mint tőke című filmről, melynek bemutatóját aznap este tartották a Nemzeti Filmszínházban. A maratoni 6 éven keresztül készült dokumentáció láthatóan komoly nyomokat hagyott a forgatókönyvíróban, Tallián Hedvigben, aki szintén jelen volt, és a főszereplőben, Szepsy Istvánban is, persze pozitív értelemben. Az alkotás a nagyközönség előtt január 15-én debütál a Duna World műsorán. (A filmről itt találsz infókat.)
 
De miért is jöttünk igazából?
Az esemény célja egy két palackból álló közös borcsomag bemutatása volt. A két borász, akik nagyon hasonlóan gondolkoznak nagyon sok dologról – ahogy ez a hosszú és rendkívül interaktív beszélgetésből kiderült –, elhatározták, hogy még ha alapvetően eltérő típusú borokat is készítenek, azt csaknem azonos szellemiségben, ugyanolyan átéléssel és odaadással teszik. Ezeket a gondolatokat testesíti meg az Ars Sacra névre keresztelt borcsomag, amely a két borászat egy-egy ikonikus tételét tartalmazza.
 
Bor helyett a szeretetet propagálja a két legnagyobb borász
 
Az Ars Sacra név szent művészetet jelent, a bor megalkotását helyezve ezzel a középpontba. A borcsomag Lőrincz György részéről a 2011-es Nagy-Eged-hegy Bikavért tartalmazza, amely számára az eddigi legjobb évjárat volt. Ahogy ő fogalmazott :
2011-ben Egerben egészen új dimenziókat tapasztaltunk.
A hagyományos egri házasítás a borvidék legértékesebb dűlőjéből a legnagyobb odafigyeléssel elkészített bor, amely mindent átjáró szuperelegáns fűszerességével vett le mindenkit a lábáról. A mély tónusú, füstös, szegfűszeges, ánizsos illatot, egészen fiatalos gyümölcsök, meggy és cseresznye követtek a hosszú és harmonikus kortyban. A bor egyértelműen fiatal, és még csak most kezdi megmutatni bájait. Ez valószínűleg Magyarország jelenleg létező legjobb bikavére, ráadásul hatalmas érlelési potenciállal.
 
A páros másik tagja Szepsy István 2012-es Szamorodnija volt. Ez a kategória egyre népszerűbb a tokaji borászok körében, ami nem véletlen. A szamorodni viszonylag nagy játékteret enged a borásznak, aszúsodott szemek mellett itt ép szőlő is kerülhet a borba. Ez a bor cukortartalmát tekintve egy 6 puttonyos aszú szintjén van, mégis egy valamivel frissebb, légiesebb karaktert mutat már illatban is az épen szüretelt sárgamuskotálynak köszönhetően, melyek az aszúsodott furmintot és hárslevelűt egészítik ki. A kortyban minden benne van, ami a tokaji édes borokat a világ legjobbjai közé emeli: rendkívül izgalmas sav/cukor játék, ami a vulkanikus ásványosággal keveredve egy hosszú pattogó, vibráló érzést hoz létre a szájban. Az extrém magas cukortartalom ellenére az ember azonnal nyúlna a következő pohár után, és ez adja a bor igazi varázsát.
 
A két bor tökéletesen egészíti ki egymást. Két nagy borvidék két nagy bora két nagy borásztól személyesen. A különleges ünnepi külsőt kapott borcsomagból mindössze 200 darab készült, amely kizárólag a St. Andrea Pincészetben és a St. Andrea Wine & Gourmet Barban érhető el. Mi biztosan állíthatjuk, hogy nem árulnak zsákbamacskát. A borcsomag az ünnepek tökéletes megkoronázása lehet, több értelemben is. Ahogy Szepsy István és Lőrincz György elmondták,
ez nem csak a borvidékek közti összefogásról és a bor iránti csodálatról és alázatról szól, hanem a szeretet közös megéléséről.
Winelovers borok az olvasás mellé