Borászportál Furmint Teszt: A Bardon győzött

Németh Richárd szövegésfotó
2014. február 06., 11:41


SUMMARIUM - Legnagyobb meglepetésünkre a Párizsból Erdőbényére elszármazott Bardon család egyik 2012-es furmintja, az Edgar nyerte legutóbbi, 66 tételes tesztünket. Beszámolónkban a TOP 3 furmint mellett a különböző évjáratok győzteseit is közzé tesszük.
Borászportál Furmint Teszt: A Bardon győzött
 
Borászportál Furmint Teszt: A Bardon győzött
Megterítve
Furmint tesztünkre 32-en (borkereskedő, sommelier, borblogger, gasztronómiai szakember) fogadták el meghívásunkat, amely jelzi, e fajtát, mely főként a Tokaj-hegyaljai borvidéken képes a legkülönlegesebb arcát megmutatni, kitüntetett figyelemmel kíséri a szakma. A furmintot pár éve kikiáltották – bár csak olyan közepes hangerővel – Magyarország zászlós borának, majd a szélárnyékból feltűnt az olaszrizling, de ez egy másik sztori. Mindenesetre a megugrott érdeklődés okán például a Furmint Február borgasztronómiai mozgalom csúcseseményére, a Nagy Furmint Kóstolóra a szervezőknek biztosítani kellett még több száz helyet, hogy ne fordulhasson el az, ami tavaly. Hogy 2014-ben senkinek se kelljen a bejárat előtt könnyes szemmel lemondania erről az izgalmas szőlőfajtáról és a belőle készült 100 prémium borról, a szervezők 500-ról 800-ra emelték a férőhelyek számát. Aztán az is igaz, hogy ma már rengeteg borbolt és étterem különösebb ösztönzés és unszolás nélkül, magától csatlakozik a Furmint Februárhoz, saját akciókat, borkóstoló programokat ötölve ki.
A furmint elkezdett önálló életet élni, ez nem kérdés. Tényező lett és tekintélye van.
Borászportál Furmint Teszt: A Bardon győzött
Munkában
A teszt menete
A tesztről hiányzott jó pár nagy név – volt, akinek elfogyott, amit küldött volna, volt, aki még nem palackozta le, amit küldött volna, volt, aki egyszerűen csak nem szereti az ilyen tesztelősdit és annak alkalmazott gyakorlatát. Mindegy, a győztes borászcsalád érdemeiből ez mit sem von le; Bardonék ugyanis egy 66 tételes – hegyaljai túlsúlyú – teszten vitték el az első helyet.
A menet a megszokott volt: a tesztelők két csoportban kóstolták és értékelték a poharukba kerülő tételeket, 100 pontos rendszerben, az évjárat ismerete mellett. A legvégén a Gervai Jánosból (sommelier, Onyx), Csapody Balázsból (étteremtulajdonos, Kistücsök Étterem), Komorócki Annából (AIWS, borkereskedő, IFDT), Nemesvölgyi Attilából (üzletvezető, Sarki Fűszeres), Petzold Attilából (bor- és párlatszakértő, borászati tanácsadó) és Domián Emeséből (AIWS) álló „csúcszsűri” kiválasztotta a három legjobb bort, évjáratra való tekintet nélkül. Íme:
TOP 3 Furmint:
1. Bardon Borászat – Edgar 2012
2. Pelle Pince – Szent Tamás Furmint 2012
3. Andrássy Pincészet – Tokaji Furmint (limited edition) 2011
Borászportál Furmint Teszt: A Bardon győzött
A csúcskategória győztesei (évjáratra való tekintet nélkül)
A legjobb 2012-esek:
1. Gróf Degenfeld -Tokaji BIO Furmint 2012
2. Pelle Pince – Tokaji Furmint - 2012
3. Áts Családi Pincészet – Szent Tamás Furmint 2012
4. Royal Tokaji – Furmint 2012
5. Balla Géza Pincészete – Sziklabor Furmint 2012
A legjobb 2011-esek:
1. Szent Tamás Pincészet – Szent Tamás Furmint 2011
2. Royal Tokaji – Furmint Dűlőválogatás 2011
3. Kreinbacher – Öreg Tőkék Bora 2011
4. Barnabás Pince – Furmint 2011
5. Szent Benedek Pincészet – Tokaji Furmint 2011
A legjobb 2009-esek:
1. Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Lőcse Firmint 2009
2. Spiegelberg Borpince – Somlói Furmint 2009
3. Holdvölgy – Meditation Furmint 2009
A tesztre beküldött furmintok kóstolási jegyzeteit (tehát nem csak a győztesekét) hamarosan közöljük.
Borászportál Furmint Teszt: A Bardon győzött

A Borászportál vaktesztjéhez az Andante Borpatika biztosította a helyszínt és a kifogástalan szervízt, a teszt során használt Stölzle poharakat pedig a Csonkagroup. Segítségüket ezúton is köszönjük!
***
 
Winelovers borok az olvasás mellé