Borjour: az idényzáró Klasszik

Gonda György
2014. május 26., 11:52


Megvolt a tavaszi idény utolsó Borjour Klasszik rendezvénye a szokott helyen, az Alagút tetején a Manna étteremben. A színvonal is a szokott szintű volt, talán egy kicsit kevesebb vendéggel, de azt bizton állíthatom, hogy a szeptemberi újrakezdésen megint teljes telt ház lesz. Talán Yvett keze volt a dologban...
Borjour: az idényzáró Klasszik
 
Borjour: az idényzáró Klasszik
Az e havi vendégek: Mátyás András (Felvidék, Kisújfalu), Etyeki Kúria, Bezerics Borház (Keszthely), Fekete Borpince (Szekszárd), Kovács Zita (Mátra), Hertzka Birtok (Balatoncsicsó). Két válogatás asztal is közreműködött a hangulat javításban. Az egyik pult a badacsonyi borokból próbált rövid áttekintés nyújtani, talán a vízpartra igyekvőknek is. A másik a június 8-i Talentométert reklámozta a tavalyi kedvencek felvonultatásával.

A kínálatból messze a legizgalmasabb, legjobb borokat Mátyás András hozta magával, 12 hektáros kisújfalusi birtokáról. A folyamatosan építkező, fejlődő birtokon, egyre magasabb színvonalú, és most már hivatalos biovédjeggyel ellátott borok készülnek. A 2013-as évjáratból kóstolhattuk a sauvignon blanc és királyleányka borokat. Szerencsére egyik borban sem lehetett megtalálni a bioborokra rendszeresen jellemző, kicsit bizonytalan illatot.

A királyleányka magyar viszonylathoz képest sűrű, testes bor, határozott szerkezettel és 12% alkohollal. A 300 és 600 literes tartályban készült, amivel sikerült megőrizni a fajta illatos, virágos, kicsit szőlős aromatikáját. Szépen mutatja ez a bor a királyleányka izgalmát, és értékét.
 
A sauvignon blanc a megszokottnál hosszabb érlelést kapott, amitől az elején kedves seprő illat található benne. A gyümölcsös világba tartozik, bodza, őszibarack, déli gyümölcs. Lendületes bor.

A birtok fő fajtája, a hazánkban méltatlanul elfelejtett pinot blanc. Fajtajelleges csonthéjasok, pici zöldalmával. Hosszú, jó savak, határozott test. Gazdag gyümölcsösség az ízben, némi ásvánnyal. Példás bor.

Ugyanilyen ritkán kóstolható bor nálunk a Dunaj. Ez a fajta leginkább Szlovákiában népszerű. Ennek a szőlőnek a története mindössze 17 évre tekint vissza. Muscat bouchet, portugieser és szentlőrinci fajták keresztezéséből jött létre. Szerkezetére lendületes savak, puha, de jelentős mennyiségű tannin a jellemző, aromatikájára pedig a gazdag gyümölcsösség. Mátyás András 2012-es borára is ez a jellemző. Aromájában megjelenik a szeder, csokoládé, kávé, földes karakterek. Izgalmas, nem túl húzott, jól fogyasztható vörösbor.
Borjour: az idényzáró Klasszik
A 2012-es kékfrankos, már a nem rég megtartott Kékfrankos-Most bemutatón is elnyerte a fogyasztók és a szakma elismerését. Most is jól szerepelt. Számomra az est vörösbora volt. Szép fajtajelleges aromával, nagy lendülettel, szép tanninokkal. Biztató borok, sok esetben nagy potenciállal.

Öröm volt kóstolni még a Fekete Borince fehér kadarkáját is, bár nem hiszek a kékszőlőből fehérbor ötletben. A reduktív technológiának, héjon áztatás teljes hiányának köszönhetően megőrizték a fiatalos, piros bogyós gyümölcsöket, a lendületes szerkezetet, ízgazdaságot. Nyomokban a kadarka fűszeressége is fellelhető benne. A 2009-es évjáratú kadarkájuk annál inkább lázba hozott, mivel egy pompás, fejlődő formában lévő bor. Benne van a szekszárdi melegség, a kadarka fűszeresség, gyümölcsössége, és szerencsére sikerült jól megőrizni a savakat, és kordában tartani a tanninokat. Figyelemre méltó bor, remélem lesz még a piacon, és 3-4 év múlva is kóstolható lesz.

További tetszetős tételek: Hertzka Birtok Szürkebarát-Zeusz 2013, Kovács Zita Fajzat, Vabrik Pince Zöldveltelini 2012, Vabrik Pince Pinot Gris 2012.

A barátságtalan idő ellenére egy vidám, jó borokat felvonultató Borjour volt a májusi is. Érdemes volt eljönni, ahogyan mindig! Várjuk a szeptemberi folytatást, ahol remélhetőleg elmélyülhetünk sok pince 2013-as évjáratú boraiban, újra telt ház előtt.
Winelovers borok az olvasás mellé