Budapest legjobb borbárjai: Borbíróság

Bognár Attila
2015. július 23., 21:39


A borozós helyek során tett látogatásunk következő állomásaként a Borbíróságra látogattunk el. Ez a hely is hosszú évek óta működik, állandó, stabil, megbízható pontként a Vásárcsarnok és a Közgáz egyetem mögötti téren.
Budapest legjobb borbárjai: Borbíróság
A Borbíróság boros profilú és dominanciájú a hely, de több mint borbár, a konyha annyira erős és változatos, hogy étteremként is igencsak megállja a helyét.

Borválaszték, egyéb italok 
 
A borválaszték magyar borokból áll, és rendkívül széles, nagyjából 40-40 féle fehér és vörösbor kapható, néhány csúcsbort (pl. Tiffán Carisimae) kivéve pohárral is. A kínálatot hat féle rozé négy féle desszertbor és néhány pezsgő is színesíti. Alap kóstoló egység itt is a 1,5 deci, de rendkívül rugalmasak és kérésre két ember közt el is felezik, így ha valaki több féléből kóstolna, de kisebb mennyiségben, akkor erre is nyílik lehetősége.
A borok elvitelre is kaphatóak, ha esetleg valakinek kifogyna otthon a készlet. Fehérben Tokajon kívül erős a Badacsony vonal, de úgy általában is sok a balatoni bor, mely számomra nagyon örvendetes tény. Bakó Ambrus kéknyelűje és olaszrizlingje például abszolút egyedi, csakúgy, mint a Gilvesy borok, de Dénes Tibor Ság-hegyi rajnaijával sem találkozni minden sarkon. További kedvenceinket is örömmel fedezzük fel a borlapon (Laposa Friss, Borbély kéknyelű, Szent Donát olaszrizling, Légli Ottó Gesztenyés rizling, Villa Tolnay rajnai, Pálffy Gyula olaszrizling válogatás, Figula sauvignon blanc). Lehetőség nyílik összekóstolni a Mád furmintot és a Tállya furmintot is. Ha pedig valami nagyon komolyra vágyunk, akkor Balassa István mádi Nyulászó furmintját válasszuk!
 
Budapest legjobb borbárjai: Borbíróság
A borok a pincében várják, hogy kibontsák őket

Vörösben kiegyenlítettebb a borvidéki mezőny, nagyon erős Szekszárd és Villány (Takler, Vesztergombi, Sebestyén Csaba, Merfelsz, Heimann, illetve Vylyan, Tiffán, Malatinszky, Kis Gábor, Szemes József, Gere Attila). Viszont nagyon komoly egri tételekkel is találkozni (Bolyki, Bukolyi, Havas és Tímár, Petrény). A balatoni vörösek (Ikon, Liszkay, Figula, Légli Ottó) pedig egyre inkább feljövőben vannak, és a nyári melegben talán könnyebben is fogyaszthatóak, mint a testes délebbi társaik. Ne feledkezzünk el egyik kedvencemről, Ráspi soproni kékfrankosáról sem. Rozéból a szokásos hazai menőket nem lehet kihagyni (Dúzsi, Sauska, Konyári, Vylyan), ami más helyekhez képest egyedi, az a Havasi és Tímár egri, valamint a Gróf Grassalkovich mátrai rozé.

Ételek
 
Ahogy korábban már említettem a Borbíróság nagy erőssége az ételek választéka és minősége. A közeli Vásárcsarnokból beszerzett friss és minőségi alapanyagok erre garanciát is jelentenek, persze ehhez kell egy fantasztikus konyhai csapat is. A kínálat két részre oszlik, az állandóan kapható kedvencekre, valamint a szezonálisan változó ajánlatra. Érdemes mindegyikből csemegézni. A kacsa és halételekkel nem lehet hibázni. Kihagyhatatlan sláger a kacsamell steak, a harcsa és lazac steak, a gulyásleves valamint borok mellé a sajtválogatás, de a roston libamáj házi meggylekvárral is maradandó élmény. Ha valaki pedig teljesen új ízélményekre vágyik, annak a citrusos sárgarépaleves csalánpestóval a mindenképp kóstolandó fogás!
 
Budapest legjobb borbárjai: Borbíróság
A kacsamellsteak

Árak, ár/érték arány
 
A borárak a szokásos borbári árszínvonalon mozognak, a vinotéka árakhoz képest a nagyjából megszokott kétszeres palackos árak vannak a helyben történő fogyasztás esetén, míg elvitelre egész korrekt, a vinotékás árakhoz képest kis felárral csak. A poharas fogyasztás ajánlott mindenképpen, főleg ha sikerül a 1,5 deciket két fő közt elosztani. Az ételek árszínvonala is nagyjából átlagos, ha viszont ár/érték arányt nézünk, akkor mindenképp jó választás.

Fizikai elhelyezkedés, belső kialakítás, dizájn

Első pillantásra a Borbíróság kissé eldugott helyen található, a Ráday utcai forgatagból éppen kicsúszik, míg a mostanában felpörögni kezdő Bálna és környéke is kissé távolabb helyezkedik el. A Csarnok tér felújítása után viszont pozitív változások indultak el, parkos, virágos lett a környék, érdemes kiülni így a teraszra is, főleg azoknak, akiknek elegük van a nagy forgatagból és egy csendes, nyugodt kellemes helyre vágynak. A belső rész háromszintes, a pincehelyiségben és a galérián külön rendezvények, társasági összejövetelek, céges partik is tarthatóak, főleg akkor, amikor az időjárás miatt nincsen terasz, és beszorulnak vendégek. A belső hangulat igazi borpincés, téglával kirakott, kovácsolt vasas, ugyanakkor modern és ízléses.
 
Budapest legjobb borbárjai: Borbíróság
Utcafront

Kiszolgálás
 
A kiszolgálás kifogástalan, nem tolakodó, udvarias. Igyekeztünk keresni valamit, amibe bele lehetne kötni, de itt most nem találtunk. A borok megfelelő hőmérsékleten és hozzáértéssel szervírozva, üvegből töltve és előkóstoltatva. Ha valami épp nincs, akkor ráéreznek, hogy a vendég ízlésvilága mit kívánna helyette. Az ételek hamar elkészülnek, hozzá illő borokat ajánlanak, ha a vendég netán tán tanácstalan lenne. 
 
Rendezvények, kóstolók
 
A hely adottságait tekintve kiválóan alkalmas sokféle rendezvény megtartására, akár párhuzamosan is. Ezt kihasználva rendszeresek a vakkóstolók, a borvacsorák, de magán társaságok is szívesen hozzák ide privát rendezvényeiket, legyen szó névnapról, születésnapról vagy egyszerűen csak egy borkóstolóról.

Kik látogatják, milyen a közönség

Ott jártunkkor meglepően sok volt a külföldi vendég, ami azt jelzi, hogy a kissé nehezen megtalálhatósága ellenére is sokan rábukkannak. Akik pedig törzsvendégek, vagy célirányosan a jó borok és a finom ételek miatt jönnek ide, azok amúgy is tudják hol található. Ilyenekből is akad szép számmal, ugyanis ez a hely az, ami vonzza a bor világában jobban elmélyült fanokat is, és a csak magukat jól érezni kívánókat is, de a különféle rendezvényre, kóstolókra érkezőket egyaránt. Alkalmas továbbá üzleti találkozók, vacsorák megtartására és romantikus randikra is.
 
Budapest legjobb borbárjai: Borbíróság
Az emlegetett sertésszűz
 
Mit fogyasztottunk
 
Mindjárt az elején próbára tettük a személyzetet azzal, hogy a Kreinbacher extra brut pezsgőből pohárral kértünk, de az csak üveggel volt feltüntetve az itallapon. Egy vezetői jóváhagyás után azonban már érkezett is a poharas verzió, a nyári nagy melegben szomjoltásra is kiváló első tételként. A Tállya furmint friss, gyümölcsös, enyhén minerális, kicsit könnyedebbre hangolt, mint a Mád furmint. Néhány általunk kiválasztott tétel azonban nem volt, hiába szerepelt az itallapon (Pannonhalmi Hemina, Légli Ottó Gesztenyés rizling), de ajánlottak helyette mást. A Hemina helyett egy könnyű és fajtajelleges sauvignon blanct, a Gesztenyés helyett pedig egy Pálffy olaszrizling válogatást. Egyikben sem csalódtunk. A vörösek közül Sebestyén Csaba szekszárdi 2013-as kadarkája könnyű, fűszeres, gyümölcsös, a nyári melegben sem vág fejbe. A Takler Bikavér Reservét pedig amúgy is az ételekhez választottuk. Persze a kacsasteak most is kihagyhatatlan volt, nem is csalódtunk, de a zöldfűszeres sertésszűz erősen ott lohol a nyomában, szintén hibátlan. A végén még beküldtünk desszertként egy sajttálat, a maradék vörösborral, valamint a Barta kései furmint hiányában egy Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszúval lefojtva. Egy régebbi alkalommal az este ezen fázisában még rendeltem zárásként egy gulyáslevest, amúgy sokkhatás gyanánt is, na meg azért is mert szeretem. De most megkíméltem ettől magam és a személyzetet is...

A Borbíróság továbbra is remek hely. Ha sok szabadidőm lenne, és egész nyáron Budapesten lennék, na meg nem állna még előttem számtalan boros hely, borbár tesztelésének súlyos a feladata, akkor bizony ide hetente legalább egyszer betérnék. Merthogy érdemes, és mert most sem csalódtam. Bátran ajánlom másoknak is a felkeresését.
 
A fotók a Borbíróság Facebook oldaláról származnak.
Winelovers borok az olvasás mellé