Csokoládé és művészet nászának voltunk szemtanúi

Geri Ádám
2019. november 08., 08:58


A csokoládé nagy népszerűségnek örvend, a kézműves szó már elcsépelt, mivel tűnjünk ki –  tette fel magának a kérdést a ZAX csokoládéműhely. Mi lenne, ha festenénk a csokijainkra?
Csokoládé és művészet nászának voltunk szemtanúi
Már az exkluzív helyszín (Félix Kitchen & Bar az Ybl Miklós tervezte egykori Várkert kaszinó épületében) és az egyik meghívott előadó személye is előrevetítette, hogy különleges eseményre hivatalosak a sajtó képviselői. Az ugyanis meglehetősen ritka, hogy egy csokoládé bemutatóhoz borszakértőt hívnak segítségül. Márpedig Mészáros Gabriella első sorban nemzetközi borakadémikus és borszakértő, még ha az általa alapított Borkollégiumban létezik is témába vágó kurzus, nem mindennap halljuk őt a bor és csokoládé kapcsolát fejtegetni.
 

De mielőtt a programban eljutottunk volna ide, nem kevésbé volt érdekes meghallgatni Dr. Schiffer Miklós stílustanácsadó bevezetőjét sem. Színes egyéniségnek nevezte a ZAX-ot alapító házaspárt, egyúttal megerősítette, amit az asztalra kirakott tálak alapján magunk is láthattunk: itt valóban minden a végletekig kézműves, a festésnek hála garantáltan nem kerül ki két egyforma bonbon, de még tábla csoki se a műhelyből.  „Ezeknél az alkotásoknál a csoki a test, a külső színek kavalkádja pedig a lélek.”
 
Csokoládé és művészet nászának voltunk szemtanúi

Ezután következhetett már tényleg Mészáros Gabriella, valamint a vezetett kóstolás. Kezdésként levezette, miben is hasonlít egymásra a csoki és a bor. „A csokit is a sav, az egyensúly és a textúra teszi azzá, ami. Végtelen gazdag tárház egy pindurságban.” Ennek megfelelően – akárcsak a borok esetében – itt is a tudatos, figyelmes kóstolás az, ami az igazi élményt elhozza a fogyasztó számára.
 
Csokoládé és művészet nászának voltunk szemtanúi

A rendkívül széles szortimentből (nagyjából a 15. fajta bonbonnál vesztettem el a fonalat)a vezetett kóstolón 3 került a tányérunkra (egy málnás, egy gesztenyés és egy piemonti mogyorós-mogyorókrémes), a poharunkba pedig Kreinbacher Brut Pezsgő. Mészáros Gabriella rögtön feladatot is adott melléjük: először magában, aztán a pezsgővel összekóstolva kellett a csokikat megmustrálni.
 
Csokoládé és művészet nászának voltunk szemtanúi

A málna pikáns savassága és a pezsgő légies buborékjai buja kettőst alkottak, ráadásul a csoki ízei kitartottak még az ital lecsengése után is. A mézbe áztatott gesztenyével készült második, határozottan édesebb bonbon, ha lehet, még intenzívebb utóízével tűnt ki, de csak miután „kivibrálta” magát a pezsgő savainak társaságában. Az utolsónál pedig a kicsit sós-olajos mogyoró és az ital találkozása jelentette az extra izgalmat. Hozzátéve persze, hogy a desszertek önmagukban is tökéletes egyéniségként működtek. Ahogy ezt az előadás végén Mészáros Gabriella remekül megfogalmazta: „Az ízek, kavalkádja, az ingerek sokszínűsége miatt akár egyetlen szem bármelyik bonbonból tökéletes lezárása egy étkezésnek.”
 
Csokoládé és művészet nászának voltunk szemtanúi

Ezután a csokimester férje, Varga Ferenc vette át a szót, ő a ZAX kevésbé látványos részeiért felel (piacszerzés, marketing). Hallhatóan nagy büszkeséggel mesél az egykor közgazdászként dolgozó Zsuzsanna „új” hivatásáról (a kezdetekről lásd a keretes interjút a „főszereplővel”), arról, hogy a Dunára néző révkomáromi konyhájukból hogyan jutottak el idáig. „27 évig Zsuzsi támogatott engem és a belsőépítész vállalkozásomat, most visszaadok neki valamit ebből.”
 
Interjú Varga Zsuzsával

Csokoládé és művészet nászának voltunk szemtanúi

Hogy lesz valaki közgazdászból kézműves csokoládékészítő?

Néha inkább azt a kérdést szoktam feltenni magamnak, hogyan lettem anno közgazdász. Évtizedekig csináltam azt, miközben világ életemben imádtam a konyhában sürögni, főzni. 9 éve mindez végleg a felszínre tört. Kezdetben csak a barátoknak készítettem, de annyira jók voltak a visszajelzések, hogy végül e mellett döntöttem.

A különleges ízek mellett legalább annyira fontos a ZAX csokik megjelenése.

Ha nem jön a festés, lehet, ma nem beszélgetnénk itt. Annyi jó kézműves csoki van, hogy önmagában ezzel már nem lehet kitűnni. Ezzel együtt itt is törekszünk különlegesek lenni, ezért dolgozunk francia és olasz alapanyaggal. A festett csokik mindig nagyon tetszettek, így egy idő után én is elkezdtem festeni. Akkor költözött a manufaktúra a konyhánkból műhelybe, mert a szórópisztolyos festés a falaknak nem igazán használt volna. Néha amúgy annyira egyedire sikerülnek a csokik, hogy a vásárlók alig akarják elhinni, ugyanaz a beltartalom.

Csokoládé és művészet nászának voltunk szemtanúi

Szintén nagyon jellegzetes a ZAX csokik csomagolása.

A legtöbb prémium csoki elegáns barna színű és a csomagolása is visszafogott. A mieink viszont színesek, ezt szerettük volna kifejezni a nem túlzó, de színes csomagolással is. Hogy egyből lássák az emberek, itt a megszokotthoz képest valami másra számíthatnak.

Még mindig egyedül készít minden egyes darabot?

Amit itt kóstoltak a sajtó munkatársai, azt mind sajátkezüleg készítettem. A műhelybe viszont nem rég vettünk fel két munkatársat, ők fognak nekem segíteni a jövőben.
 
Csokoládé és művészet nászának voltunk szemtanúi
 
A csokiszakmában eltöltött immár 9 év ellenére még mindig tanulják ezt az egészet, folyamatosan járják a világot és látogatják a csokoládéműhelyeket, hogy napról-napra jobbak legyenek. „Ugyanazt az egyensúlyt keressük, aminek a fontosságára a boroknál Mészáros Gabi tanított meg anno a Borkollégiumban.” Nem titkolják, a minőséget minden fölé rendelő szemléletükkel, válogatott alapanyagaikkal a prémium szegmenst célozzák meg, még akkor is, ha látják, nem egyszerű partnert találni. Vannak már érdeklődők, elindult a webshop (mivel ingáznak Budapest és Komárom között, rendszeresen maguk is szállítanak), de az igazi nagy álom, hogy egyszer egy saját kis boltot nyitnak, ahol méltó körülmények között mutathatják be ezeket a valódi műalkotásokat. Persze addig sem tétlenkednek, igyekeznek közvetlenül eljutni a célcsoportjukhoz, olyan exkluzív boros eseményeken találkozhatunk velük a közeljövőben, mint a Winelovers Grand és a Magyar Borok Bálja.