Csopaki Kódex: mentőöv az olaszrizling számára?

Gonda György
2016. április 07., 21:11


Sokakat foglalkoztató téma mostanság az olaszrizling sorsa, és ennek kapcsán a Csopaki Kódex kezdeményezés helyzete. Ezt az izgatottságot igazolta, hogy a Borkollégium ezen témájú mesterkurzusának is nagyobb helyre kellett költöznie, a Zara Hotelbe.
Csopaki Kódex: mentőöv az olaszrizling számára?
Fotó: Északipart.hu
A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. 
 
A Csopaki Kódex négy alappilléren nyugszik:
 • A Kódex borok öt település: Csopak, Alsóörs, Felsőörs, Lovas és Paloznak település 26 első osztályú dűlőjéből és azok aldűlőjiből származhatnak.
 • A Kódex bor tisztán olaszrizlingből készülhet.
 • A Kódek borok a meghatározott termesztési elvárásoknak megfelelő szőlőből készülhetnek: 5 évnél idősebb tőke, egy dűlő termése, meghatározott tőkeszám, természetes művelés, adalékmentes és módosítás nélküli összetétel.
 • A Kódex borok értékeinek szabályozása: 1,5 kg tőketerhelés, 40 hl/ha, min. 5,5 g/l sav, maximum 4 g/l cukor, 12-13 % alkohol, terroir jelleg megtartása, ásványos íz.
A csopaki borokban három egymásra épülő szintet különböztetünk meg:
 • Generikus csopaki: 5 fenti település, olaszrizling
 • Minősített hegybor: olaszrizling, 5 fenti település, 26 első osztályú dűlőinek bora, min. 12 % alkohol, érzékszervi bírálaton megfelelés, kötelező forgalomba hozatal.
 • Kódex bor: a Kódex szabályzatnak megfelelés, száraz olaszrizling, őszi érzékszervi bírálaton való megfelelés.
 
Egyértelmű, tiszta és jól átlátható szabályok, vállalható elvárásokkal. Ami még fontosabb, hogy a 2012 óta működő rendszer saját kezdeményezés, szabad bejárással mindenkinek, aki vállalja a kritériumok betartását és fontos, hogy a szüretet követő év őszén meg kell felelni az érzékszervi kóstolón.
 
Csopaki Kódex: mentőöv az olaszrizling számára?
Balatonfüred-Csopaki szőlők a Homola teraszról
 
A rendszer biztosan nem tökéletes, a szabályok sem a legjobbak még, például a cukor és sav kérdése, és talán néhány bor nem hálálja meg a bizalmat pár év után. De hát Rómát sem egy nap alatt építették fel! Engedni kell, hogy kifejlődjön, kialakuljon a rendszer, a kis pincék is alkalmazkodni tudjanak az elvárásokhoz. Hiszen működni fog, mert jól szervezhető nagyságú területet érint, van komoly érdeklődés a termelők, és a fogyasztók részéről, az olaszrizling pedig sokaknak fontos.
 
Egyetlen egy baj van, hogy a Kódex borok egyenlőre nagyon kis palackszámmal készülnek, így hamar elfogynak, sok esetben a pincének sem marad túl sok. Ezért talán nagyobb hangsúlyt kellene helyezni megfelelő kontroll palack betárolására. Engednünk kell a rendszer működését, mert az olaszrizlingnek kell a támasz. Miközben a Balaton körül sokan a névváltoztatáson gondolkodnak, máshol folyamatosan szorul vissza a fajta, és veszi át a helyét más, sokszor minőségben gyengébb, illatosabb szőlő. Ez azt eredményezi, hogy hamarosan nem ez lesz a legnagyobb mennyiségben telepített fehér szőlő az országban, sőt lehet, hogy már ma sem az. Úgyhogy a Csopaki Kódex szerintem több, mint egy borvidéki kezdeményezés, sokkal inkább egy komoly mentőöv az olaszrizling számára.
 
Csopaki Kódex: mentőöv az olaszrizling számára?
Balatonfüred-Csopaki borvidék (Fotó: Knap Gábor)
 
Összefoglalva a kóstolt borokat azt gondolom, hogy jól alakul a helyzet, bár a kisebb pincéknél vannak tisztasági problémák, néhol egy kis bizonytalanság is érezhető. Voltak olyan tételek is, amelyek picit hamarabb öregedtek, mint várható volt. Összességében azt mondhatom, hogy az ásványos olaszrizlingek krémje került a poharakba. Olyan borok, amik kiáltják, hogy ki kell állni az olaszrizlingért, mert többet ér, mint gondolnánk.
 
A kóstoló legjobb tételei:
 
Guden Birtok Kertmög 2013: lassan nyíló, feszes illat, sok zöldfűszerrel, enyhe ásványokkal. Szájban a gazdag és hosszú savak jönnek elsőre. Majd érezni, hogy nagy a test, hosszú és kövér korty tölti be a szájat. Végtelenségig tiszta bor, rengeteg nyári fehér húsú gyümölccsel, őszibarackkal.
 
Jásdi Pince Siralomvágó 2013: neutrális, lassan nyíló, elegáns illat, elsősorban ásványosság, pici virág és némi hordó fedezhető fel. Elegáns és egyensúlyos szerkezet, lendületes és hosszú korty. Gazdag az íze. Tele van gyümölcsökkel, és finom ásványokkal.
 
Szent Donát Kishegy 2013: hűvös, neutrális illat. Elsősorban ásványos, citrusos, feszes illatú. Jó szerkezetű bor, bátor savakkal, nagy lendülettel. Ízében is elsősorban vegetális és ásványos.

Kóstolt borok listája:
 
 • Homola Hajnóczy 2014
 • Homola Hajnóczy 2013
 • Szent Donát Pince Kishegy 2013
 • Fekete Szőlőbirtok Birtokfekete Hegyalja 2013
 • Fekete Szőlőbirtok Ötsoros Hegyalja 2013
 • Söptei Hegyalja 2013
 • Hamvas Pince Nagykút 2013
 • Koralevics Pince Nagykút 2013
 • Guden Birtok Kertmög 2013
 • Jásdi Pince Siralomvágó 2013
 • Jásdi Pince Lőczedombi 2013
 • Jásdi Pince Ranolder fehér 2013 (furmint+olaszrizling, nem Kódex bor)
 • Jásdi Pince Ranolder vörös 2012 (cabernet franc, nem Kódex bor)
 
A Borkollégium tavaszi szemeszterének tanfolyamairól itt tudsz letölteni részletes anyagot, az egyes kurzusok naptári bontásáért pedig ide kattints!
Winelovers borok az olvasás mellé