Dél-Amerika állócsillagai: O. Furnier és Emiliana

Németh Richárd
2012. november 21., 14:18


Borajánló - Az újvilági borok megosztják a hazai borfogyasztó társadalmat. Egyik fele idegenkedik tőlük, a másik fele viszont egyenesen rajong e tételekért. Az áruházak alsó polcait elárasztó olcsó, silány, agyon adalékanyagozott borok miatt kialakult bizalmatlanság azonban mégis, mintha óvatosan, centiről-centire mérséklődni kezdene. Ehhez szeretnénk most mi is hozzájárulni Dél-Amerika két prémium borászatának, az O. Furnier és az Emiliana pincészetek bemutatásával.
Dél-Amerika állócsillagai: O. Furnier és Emiliana
 
Ehhez, mármint a bizalmatlanság megrepesztéséhez nyilván kellenek olyan kereskedők, akik behoznak az országba az áruházak választékától felfelé eltérő kvalitású külföldi borokat, de kétségtelen, hogy a dolog csak úgy és akkor működik, ha egyáltalán kellő mértékben léteznek az újdonságokra nyitott fogyasztók, akik eljárnak étterembe, borbárba, utaznak a világban és nem mellékesen meg tudják fizetni ezeket a borokat. 
Dél-Amerika állócsillagai: O. Furnier és Emiliana
Ha a GFK Kutatóintézet 2008-ban a borfogyasztási szokásokról készített felmérésének, vagy Dr. Harsányi Dávid, a Budapesti Gazdasági Főiskola adjunktusának 2011-ben, hasonló témában készült kutatásának szóhasználatát kölcsönözzük, akkor őket nevezhetjük minőségi, vagy igényes, vagy gourmet borfogyasztóknak.
Azon borok, melyeket a WineAge Kft. és képviselője, Kazinczi Zsuzsi (balra) jóvoltából volt szerencsém megismerni, deklaráltan ezt a szegmenst célozzák. Éppen ezért az általuk Magyarországra importált borokból nem is fogunk találni a nagyáruházakban, annál inkább a gourmet közönséget kiszolgálni igyekvő vendéglátóegységekben; a Pampas Argentin Steakhouse-ban, a Vár: a Speizben, a Budai Borvárban, a Sarki Fűszeresben, amely helyek tulajdonosai egyébként személyesen is képviseltették magukat a cikket inspiráló kóstolóesten.
O. Furnier
Argentína Mendoza tartományában (San Carlosban), Chilében a Leyda Y Valle de Maule-ban és Spanyolországban, a Ribera del Duero-ban van jelen a Bodegas y Vinedos Ortega Fournier csoport. Koncentrált, magas beltartalmi értékekkel rendelkező, kirobbanóan gyümölcsös boraikkal hamar elismertséget szereztek maguknak. A három országban csaknem 400 hektárnyi termőterülettel rendelkeznek, s jelenlegi kapacitásuk évente mintegy 1,5 millió palack.
Hogy a borsajtóban az egyik legemlegetettebb, a nemzetközi versenyeken pedig az egyik legdíjazottabb borászattá nőtték ki magukat, az azért is meglepő, mert mindössze 13 éve készítenek borokat. A befektetői bizalom, és ami ebből következik, a biztos anyagi háttér, a világ minden táján megfordult borászaik szemlélete, tapasztalata és felkészültsége, a rendelkezésre álló csúcsmodern technológia és nem utolsó sorban a zömében idős, valóban nagy és koncentrált borokat adni tudó szőlőtőkék azok, amelyek az O. Furnier csoport sikerét biztosítják és előmozdítják.  További infók ideide és ide kattintva érhetők el.
Dél-Amerika állócsillagai: O. Furnier és Emiliana
Az O. Furnier san carlos-i főhadiszállása (fotó: Imbibe.com)
Íme, néhány kiemelkedő, emlékezetes borélmény:
Urban - Torrontes 2010
A torrontés Argentína autochton szőlőfajtája, máshol a világon nem is termelik. Rendkívül zamatos és gyümölcsös bort képes adni, lecsengése pedig kifejezetten hosszú. Akár ennél a bornál.
Színe halványsárga, zöldes reflexekkel. Édeskés illatában rengeteg virágot találunk, főleg rózsát, jázmint és szőlővirágot, íze pedig leginkább a friss gyümölcssalátáéhoz hasonlít, amelyben trópusi gyümölcsöket, almát és citrusokat egyaránt találni. Alacsony alkoholérzete, üde savai és kirobbanó frissessége abszolút közönségkedvenccé és a mindennapok részévé teheti.
Urban - Malbec 2011
Argentínában egyértelműen a malbec a sztár. A kékszőlő-területek mintegy 26%-át teszi ki. A mendozai malbec, mint ez a bor is, mind színében, mind illatában, mind pedig ízében kifejezetten intenzív.
A bor színe sötétrubin. Erőteljes illatában szilva, meggy, csipke és némi húsosság fedezhető fel. Szellőztetéssel a szilvás és kékbogyós aromák, abból is az aszalt változatok erősödnek fel. Érett, bársonyos érzetű tanninok és közepesnél magasabb alkoholosság jellemzi. Határtalanul mély és komplex bor, amely méltó párja lehet egy Rossini bélszínnek.
Urban - Ribera Tinta Del Pais 2009
A tinta del pais, vagy ismertebb nevén tempranillo, Spanyolország legfontosabb kékszőlő-fajtája; szinte mindenütt termesztik. Eleganciája és érlelhetősége a legnagyobb világfajtákéval vetekszik.
Színét a fekete cseresznyéjéhez lehet a leginkább hasonlítani, amely illatprofiljában is dominánsan visszaköszön. Mellette érett fekete szedret, vörös áfonyát, málnát és sok-sok fűszert lehet felfedezni. Textúrája szinte balzsamos, tanninjai érettek és puhák, savai pedig lendületesek. Az érett fekete gyümölcsök ízben is visszaköszönnek édesgyökérre, csokoládéra emlékeztető aromák kíséretében. Örök élmény.
Dél-Amerika állócsillagai: O. Furnier és Emiliana
A kóstolóesten összesen 16 bor került bemutatásra
Emiliana
A pincészet alapítói, Rafael és José Guilisasti az 1990-es évek elején kezdték el építeni vállalkozásukat, mely mára nemcsak Chile, de a világ legnagyobb organikus és biodinamikus pincészetévé nőtte ki magát. Boraikkal hamar óriási népszerűségre tettek szert, hiszen az egészséges termékekre, melyek ráadásul környezetkímélő, természethű módon kerülnek előállításra, a fogyasztói társadalom részéről már akkor nagy igény mutatkozott. A Guilisasti fivérek ezért felkérték tanácsadónak Alvaro Espinozát, a biodinamikus borkészítés Benjaminját, az Antiyal pincészet főborászát. Az Emiliana a magas minőségű, prémium borok elkészítését tűzte ki célul, ebbéli törekvéseiket pedig a nagy és rangos nemzetközi elismerések egyelőre rendre igazolják.
Az organikus szőlőművelés elsődleges célja, hogy vegyszerek felhasználása nélkül egészségesebb produktumot hozzon létre. A másik célja, vagy ha úgy tetszik, szívügye, hogy a mezőgazdaság általános és egyre súlyosabb problémáit, úgymint a talajkifáradást, a talajszennyezést elkerülje egy új alternatíva felkínálásával. A biodinamikus művelésmód követői a talajt egy élő, saját biológiai egyensúllyal rendelkező entitásnak tekintik – Rudolf Steiner nyomán. A cél ez esetben az, hogy, az ember ezt az egyensúlyt fenntartsa, a földet folyamatosan energetizáljva és revitalizálva. További infók ide, ide és ide kattintva érhetők el.
Dél-Amerika állócsillagai: O. Furnier és Emiliana
Az Emiliana pincészet feldolgozója a Casablanca Valley körzetben (fotó: Ed Brill)
Néhány számomra érdekes tétel az Emiliana portfóliójából:
Novas - Sauvignon Blanc 2011
Zöldes csillogású, halvány citromsárga megjelenés. Illatában fajtajellegesen a friss vágott fű, a zöldpaprika, a reszelt lime-héj aromái fedezhetők fel, szellőztetéssel pedig a maracuja viszi a prímet. Hosszú, közepesen telt, lendületes savú, zamatos, izgalmas ornamentikájú bor.
Novas – Viognier 2010
Citromsárga megjelenés. A kandírozott narancs és az ananász dominál illatképében, de a 10%-os tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően találni benne némi pörkölt mogyorót is. Vajas textúra, feszes savak, közepesnél vékonyabb test, tüzes karakter jellemzi. Az est egyik fénypontja volt számomra.
Novas – Chardonnay & Viognier 2010
Színe halványsárga, illatában pedig vaníliát és sárgadinnyét lehet markánsan kiérezni. A sav szépen kitartja a kortyot, de összetételre puhábbnak, kerekebbnek hat az előző borhoz képest. Egy halvány alkoholhangsúly itt is érezhető, de ez csak növeli élvezeti értékét.
Signos de Origen 2010
Ez a tétel 74%-ban Chardonnay, 16%-ban Viognier, 8%-ban Marsanne, 2%-ban Roussanne házasításából készült. Illatában a Chardonnay fajtajelleges aromái dominálnak: fehér őszibarack, körte, vanília, lanolin. Kóstolva krémes textúrát, lekerekedett savakat, közepesnél több alkoholt, hosszú lecsengést, narancshéjat, citromhúst, őszibarackot és mandulát mutat. Még!
Adobe Merlot 2011
Rubinvörös megjelenés. Szamóca, málna, pirítós, kakaó, feketebors, vanília kavarog komplex illatában. Sportos savak, közepes test, gyümölcsdominancia, selymes textúra, közepesnél jobban érezhető alkohol. Csavarzáras és gyorsfogyasztásra szánt.
Gé 2009
Éjfekete megjelenés, illatában dzsemes kékgyümölcsös jegyek, mediterrán hangulat. Tanninjai kissé szárítanak, de fiatal még. Mindene sok, alkoholja is, sava is, így egész nyugodtan megszavazhatunk neki egy hosszú érlelési, eltarthaósági potenciált. Igazi nagyágyú. Nincs rá jobb kifejezés.
Dél-Amerika állócsillagai: O. Furnier és Emiliana
***
Elérhetőség:
A borok jelenleg kizárólag a WineAge Kft kínálatában szerepelnek. A webshopjuk ide kattintva érhető el.
Viszonteladó partnerek Kazinczi Zsuzsi sales managernél tudnak érdeklődni: 
Tel: 0620/416-8474 ; 06(1)666-7860
Fax:06(1)349-3167