Édes tapasztalatok a Winelovers Wine Awards első napján

Ripka Gergely
2022. június 20., 15:21


A Winelovers Wine Awards első napján, hétfő reggel édes borokkal indítottuk a reggelt a 4-es panel nemzetközi zsűritagjaival. Viszonylag sok tokaji bort kóstolok egész évben, van némi rálátásom a mai hegyaljai mezőnyre, így különösen is izgalmas volt “vakon tapogatózni” a sokféle stílus, ízvilág között, abban a mézédes műfajban, ami Tokajt naggyá tette. Lássuk, milyen személyes benyomások kísérték a 30-40 mintát!
Édes tapasztalatok a Winelovers Wine Awards első napján
Tisztul a kép
Egyre több a tiszta, hibáktól mentes, szépen definiált stílusú bor. Persze, ahogy mindig, most is akadt a mezőnyben 1-2 kevésbé értelmezhető, érettebb, oxidált, avittabb tétel, de 10 borra egynél több retro-hangulat nem nagyon jutott.
A lédús gyümölcsök, a primer jegyek egyre inkább dominálják a mezőnyt és tárolóedény-, hordógondokról alig-alig számolhatunk be. 
Ez egyúttal azt is jelentette, hogy fiatalos volt az aszúmezőny (talán örvendetesen épp azért, mert nincsenek nagyobb beragadt tételek a pincéknél). Nagy élmény ennyire friss, kirobbanó formában kóstolni ezeket a borokat, de bizony számos tételnél érezhető volt, hogy 1-2 év még finomítani fog a borokon és még nem bontakozott ki teljes szépségük.
 
Édes tapasztalatok a Winelovers Wine Awards első napján
 
A szép alapanyag nem hazudik
Késői szüretben és szamorodniban izgalmas sokszínűség érezhető (itt-ott Tokajon kívüli példákkal is), és érzésem szerint ebben a műfajban sokkal nehezebb kitűnni. Ezzel szemben az aszúk terén nagyon kiegyensúlyozott (90+ pontos) minőség volt a jellemző az egész sorban, ami pont emiatt adta fel a leckét a magas cukortartalmú borok terén kevésbé jártas bírálók számára (itt-ott pontban magasabb szórással, egyéni preferenciákkal). Nem könnyű műfaj az édes borok tesztelése.
Ami megkülönböztető jegy volt, az a tiszta/moderált botritiszkarakter, a makulátlan minőségű aszúszem, a kifejező, gyümölcsös aromatika és ízben az elegáns savak (kompenzálva az időnként extrém cukrot).
 
Édes tapasztalatok a Winelovers Wine Awards első napján
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé