Egy esőáztatta fesztivál margójára

Varga Andrea
2014. szeptember 22., 11:38


Keserédes szájízzel intettem búcsút vasárnap délután a 23. Budavári Borfesztiválnak: érzékszerveim még határozott maradásra unszoltak, de a majd vízszintesen szakadó eső ezt már nem akarta engedélyezni.
Egy esőáztatta fesztivál margójára
 
Szerencsére így is viszonylag sok borral kerülhettem közelebbi kapcsolatba, melyek között akadt egy pár új kedvenc is.
„Esik, nem esik, fog, nem fog, de biztosan fog, de mit vegyek fel, ki lesz kint, mit kóstoljunk…”- nos, ezekkel a mondatokkal, négy különböző időjárás előrejelzés folyamatos figyelésével, és teljes harci díszben (esőkabát, gumicsizma, esernyő) indultunk el egyik kedvenc borfesztiválunkra, erősen bízva benne, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk. És az is volt, ugyanis csupán egyszer sikerült elázni, akkor is csak félig (még egyszer ezer köszönet a dúzsis fiúknak, akik befogadtak a standjukhoz a legnagyobb zuhé idejére, sőt még finom kóstolóval is kedveskedtek).
Egy esőáztatta fesztivál margójára
Idén a sport, az egészséges életmód kapta a borok mellett a főszerepet, a Boregyetem 2014 keretén belül előadást is hallgathattunk a bor jótékony élettani hatásairól is. A fesztivál díszvendége Olaszország volt, egész kellemes borokat kóstolhatott a nagyérdemű, ha meglátogatta a 140-es standot, mely nagy népszerűségnek örvendett.
 
A magyar nedűk: mindig megfogadom, hogy konkrét terv mellett haladok a kóstolásnál, azonban, ezt most sem tudtam abszolválni: ismételten sikerült elcsábulni - szerencsére többször is. Kiváló hazai borokat kóstolhattunk a Villányi borvidékről, a gyümölcsös Mátrán keresztül egészen a Tokaji borvidékig. Ízlelőbimbóink abszolút kényeztetése mellett telt el ez a pár fesztiválozós nap: mind a minerális borok, mind pedig a könnyen szerethető, lágy gyümölcsös borok szerelmesei is megtalálhatták a kedvükre valót.
A borászatok képviselői vendéglátásból, vendégszeretetből csillagos ötösre vizsgáztak: felmerülő kérdéseinkre kimerítő válaszokat kaptunk, néha még egy-két jó sztorival is kiegészítve azokat.
Ami pedig a szervezést illeti: nem tisztem, és nem is célom negatívumokkal foglalkozni, főleg nem a „jobb lett volna, ha…” vagy „ebben az esetben gondolni kellett volna a…” mondatok befejezésével, így nem is teszem, az időjárás amúgy is nagyobb hangsúlyt kapott ezen a hétvégén, mint kellett volna - bízzunk benne, hogy jövőre ez másképp lesz.
Egy esőáztatta fesztivál margójára
A rendezvény helyszínét idén is könnyen és gyorsan meg lehetett közelíteni; a beléptetés egyszerűen és hatékonyan haladt, mindenki nagyon kedves volt, és segítőkész; a szükséges információhoz mind elektronikusan, mind pedig nyomtatott formában minden nehézség nélkül hozzá lehetett jutni; a többi meg már csak rajtunk, résztvevőkön múlt, és ha csöppet borgőzös emlékeim nem csalnak, akkor egész sokan mosolyogtunk, és úgy tűnt, hogy határozottan jól érezzük magunkat. És már csak kb. 350 nap van hátra a következőig!
Íme néhány kóstolt bor:
Babiczki Wine- Mátrai Irsai Olivér, 2013
Halvány széna színével, friss, robbanó virágos illatával könnyen érthető, szerethető. Ízében először gyümölcsös, majd a fűszerek kapnak szerepet. Könnyű test, közepes savak, közepes hosszúsággal bír.
Lenkey Pincészet: Túlélő, 2008
A 60% furmint, 30% hárslevelű és 10% sárgamuskotály, tiszta, aranysárga színű. Mind illatában, mind pedig ízében friss, intenzív. Aromáiban mézes, méhviaszos, gyümölcsös és minerális. Szép testtel, határozott savakkal, hosszú lecsengéssel. Szép bor.
Dúzsi: Cabernet franc rozé, 2013
Tiszta, lazacos, narancsos szín. Illatában és ízében gyümölcsös, ribizlis, málnás, a korty kissé édes. Szép test, jó savak, lecsengése hosszú. Nagyon szerethető.
Gere Attila: Solus Merlot, 2008
Meseszép rubin-vörös szín. Ízében és illatában intenzív, tele gyümölcsökkel, főleg meggy, ribizli, kevés szilvával, ízében kiegészülve egy kevés csokoládéval, fűszeres. Nagy test, szép tannin jellemzi. Jó savak. Hosszú, bársonyos lecsengéssel. Elegáns bor.

Winelovers borok az olvasás mellé