Exportra készülnek a természethű szerémségi borok

Fendrik Zsóka
2015. október 02., 20:55


A The Collective egy új bormárka, amely Maurer Oszkár borász és Isabelle Legeron Master of Wine (MW) közös munkája. A márka égisze alá tartozó tételeket először májusban mutatták be a londoni RAW Fair-en, ahol a természethű borászatok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. A The Collective borok hazai premierjén mi is részt vettünk.
Exportra készülnek a természethű szerémségi borok
Fotó: Vinumvitis.blogspot.com
A Terroir Club közreműködésével szeptember végén a Kadarka Borbárban lehetőséget kaptunk, hogy megkóstoljuk Maurer Oszkár és Isabelle Legeron MW (Master of Wine) által készített négy bort, amelyek a The Collective neve alatt kerülnek forgalomba. Oszkár a Szermségből utazott Budapestre, Isabelle pedig skypon követte velünk az eseményeket, ahol egy szűk csoportban megismerkedtünk az új borokkal és koncepcióval.

„Az ötlet onnan jött, hogy nagyon kockázatos és kihívásokkal teli a természethű borok készítése, így sok borászat esetében ez nem fér bele gazdaságilag. Közép-Európában támogatásra szorulnak a termelők, mert meg vannak a lehetőségek, szőlőfajták, amelyekből megfelelő minőségű, természetes borokat lehet létrehozni. Ezért megosztom a kockázatot a termelőkkel” - mesélte Isabelle a márka megszületésének történetét.

„A természethű borok fogyasztása nem egy új divat. Ez nem múlik el, hiszen régen is így készítették a borokat, a higiéniát tudják javítani a termelők. De Nyugat-Európában már körülbelül 20 évvel ezelőtt felismerték a természetes borok fontosságát. Rádöbbentek a legelismertebb éttermek sommelier-jei is, hogy ezeknek a boroknak igenis helyük van a borlapokon. A séfek számára is fontos az alapanyag, amivel dolgoznak. Így lehet, hogy Skandináviában, Olaszországban, Franciaországban a legjobb éttermek borlapjain számtalan alacsony kéntartalmú, biodinamikus gazdaságból származó borral találkozhatunk” - állítja Kató András, aki egyik szerevzője volt az eseménynek a Terroir Club részéről.
 
Exportra készülnek a természethű szerémségi borok
Isabelle Legeron MW (Fotó: Theguardian.com)

A kóstolón elmondták, hogy Maurer Oszkár The Collective presents borai az export piacon lesznek elsősorban elérhetőek. Hazai éttermek, partnerek kapnak lehetőséget az előrendelésre, de borboltokban nem lehet majd megvásárolni a The Collective márka alatt megjelenő tételeket.  

Isabelle Legeron elmondta, hogy nagyon örül a közös munkának Maurer Oszkárral. Úgy jellemzi a szerméségi borászt, mint „alázatos, érzékeny, kedves és nincsen benne egoizmus, nyitott és befogadó a gondolatokra. A borok nagyon izgalmasra sikerültek, és burgundi hangulatra emlékeztetnek.” 

Mindneki kíváncsi volt arra, hogyan élte meg Maurer Oszkár ezeknek a boroknak az elkészítését, illetve az együttműködést Isabellel. „Lányom most maradt ki a nyolcadik osztályból, tanulmányait a szőlész-borász technikumon szeretné folytatni. Így ő lesz az ötödik generáció a családban, aki erre adja a fejét. Fontosnak tartom, hogy ne távolodjunk el attól, amit őseink csináltak, de közben nyitott szemmel kell járni. Közelebb szeretnék kerülni ahhoz a borstílushoz, amit nagyapáink csinálhattak és hasonló módon a szőlőműveléshez is. Ezzel visszatalálhatunk őseink útjára” - válaszolta Oszkár.

Maurer Oszkár területei jelenleg Szerbiában találhatóak, de régen a Szerémség és Hajdújárás Magyarországhoz tartozott. Sokan kadarkájáról ismerik, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a legrégebbi ültetvényei és klónjai neki vannak. Termesztési szempontból nagyon kényes a fajta, Oszkár azt vallja, hogy „csak természetes módon van értelme vele foglalkozni, mert minden évben más. A tőkék állandóan mutálódnak, fejlődnek, de ennek ellenére vannak ciklusok az életében. Sokféleségében kell termeszteni a kadarkát, hogy megtapasztaljuk, mit tud a fajta.”
 
Exportra készülnek a természethű szerémségi borok
Maurer Oszkár (Forrás: Terroirclub.hu)

A The Collective kóstolója alatt Maurer Oszkár sok értékes gondolatot osztott meg velünk. Ebből szeretnék egyet kiemelni, amely talán segít megérteni a természetes borok iránti vonzalmat: „Ha összhangban vagyunk a környezettel, mint a fű és a fa, amely alatt megpihenünk. Ha a természet elemeiként gondolkodunk. Ha megelégszünk a természettől kapott maximális minőséggel, akkor nem leszünk örök bolyongók. A mértékletesség erénye nem gyengeség, hanem mutatja, hogy globálisan látjuk a dolgokat. A borban se legyen hazugság, legyen az ami, ne akarjon többnek tűnni.”

Mielőtt még ennél is mélyebb filozófiai gondolatokban merültünk volna Maurer Oszkár elárulta, hogy egyik napról a másikra nem lehet átállni az organikus művelésre és a kénmentes borkészítésre sem. Úgy fogalmazott „fokozatosan kell ezt a folyamatot véghezvinni, hogy a szervezet alkalmazkodni tudjon”. 

A The Collective márkanév alatt négy bor került forgalomba Maurer Oszkártól, egy mézes fehér, egy kékfrankos és két kadarka. Mind a négy tételnél az összes kén használat 30 mg/l alatt van, és organikus módon művelte az ültetvényeket. 
 
Exportra készülnek a természethű szerémségi borok
A The Collective borok címkéje (Forrás: Mitiszol.hu)

Szerémi Mézes Fehér 2013
Ősi szőlőfajta a Nagy-Krisztus dűlőn termesztik bakműveléssel, fél kilogrammos tőketerheléssel. 500 literes tölgyfahordóban erjesztették, majd érlelődött. Rövid ideig héjon áztatták, a musthoz illetve a bor palackozásnál került minimális kén a tételhez. Illatában a körte, az alma és a gyógynövények a meghatározóak. A korty hosszú, koncentrált. 

Szerémi Kékfrankos 2013
21 mustfokkal szüretelték, a héjon áztatás időtartalma nem tartott túl sokáig, csak amíg el nem érte a megfelelő sav-tannin-gyümölcs egyensúlyt. Bíboros szín, illatában fűszerek, cseresznye, áfonya és a cédrus, ami dominál. Ízében a gyümölcsös vonal után a fűszerek is megjelennek. A korty könnyed, üdítő, de mégis koncentrált.

Kadarka 1880 2013
A legrégebbi kadarka ültetvény. 2013-ban a jég elverte a területet, így a 3000 tőkről csupán 270 liter bor készült. Az őszi esőt követően aszúsodni kezdtek a fürtök, betöppedtek a bogyók. A bor világos színe is a nemespenésznek köszönhető, amely lebontja a színanyagokat, de kárpótlásul aromákat és gyümölcsöket visz a borba. Komplex mind ízében, mind illatában a tétel, a csipkebogyó és a szilva meghatározóak. Jól strukturált, rétegzett, izgalmas bor. 
Oszkár szerint az egyetlen hibája, hogy az oxigén hatására barnulni kezd, mert nem használtként a készítése során. Így azt ajánlja, 24 órán belül igyuk meg a megkezdett palackot. Persze ez legyen a legnagyobb baja.

Szerémi Kadarka Nagy-Krisztus dűlő 2013
Az erjesztést „számítógéppel irányítottuk”, amely a 100 éves diófa volt. Hűvös van alatta nyáron is, a vörösbor erjesztéshez ideális – tanácsolja Oszkár. A fűszerek és a gyümölcsök tobzódnak a borban, amelyet a hordó aromái szépen kiegészítenek. A tanninok érettek, szép egyensúlyos, sokrétű a bor. Nem túl nehéz a korty, frissítő, jól iható.
 
Mit is takar a természethű bor? Nagyvonalban annyit jelent, hogy organikus, vegyszermentes gazdaságokból származik, és szintetikus adalék- és segédanyagok nélkül, minimális beavatkozás mellett, hagyományos módon készítik el. Novemer 14-én a Mitiszol Fesztiválon lehetőséged lesz természethű borokat kóstolni. Több, mint 30 borászat 100 bort vonultat fel, ahol Maurer Oszkár borait is megkóstolhatod. További részletek az esemény Facebook oldalán!