Európában fogy a legtöbb alkohol - még mindig

Borászportál - MTI
2012. június 26., 12:16


Alkoholfogyasztás - Egy a napokban közzétett német kutatás szerint továbbra is a vén kontinensen élők italoznak a legtöbbet, de Európa déli részén, a mediterrán országokban egyre alacsonyabb a szeszesital-fogyasztás.
Európában fogy a legtöbb alkohol - még mindig
 
Az európai szeszesital-fogyasztás több mint kétszerese a globálisnak - közölte Jürgen Rehm pszichológus, a drezdai műszaki egyetem munkatársa. Ezen a téren semmi nem változott az elmúlt tíz évben, a kontinens országai között azonban jelentős eltérések mutatkoznak.
 
"A dél-európai országokban az utóbbi 30-40 évben legkevesebb felével csökkent a szeszfogyasztás" - mondta a kutató, aki szerint Kelet-Európában emelkedő tendenciákat mértek, más országokban - például Németországban - nem volt számottevő változás. Bár Európában sok alkohol fogy, az italozási szokások nem annyira veszélyesek, mint a világ más szegleteiben.
Jürgen Rehm a mediterrán országok adatait ismertetve elmondta: az olaszok az 1970-es évek elején még évi 19 liter szeszes italt fogyasztottak fejenként, 2009-ben azonban már csak hét litert.
Európában fogy a legtöbb alkohol - még mindig
Európa déli részein egyre kevesebbet, az északi részein egyre többet isznak
Hasonló folyamat volt megfigyelhető Spanyolországban, Portugáliában és Franciaországban - tette hozzá a szakember, aki szerint az egyre rövidülő ebédszünetek és a növekvő alkoholárak is hozzájárultak a fogyasztás csökkenéséhez.
Kelet-Európában, az északi országokban, illetve Nagy-Britanniában és Írországban néhány éve emelkedik az elfogyasztott szeszes ital mennyisége. Nagy-Britanniában 1970 óta hét literről 11 literre emelkedett az egy főre jutó és egy év alatt elfogyasztott ital mennyisége 2009-ben.
Winelovers borok az olvasás mellé