Feteasca és barátai, vagy leányka fehérben és feketében

Knap Gábor
2013. március 12., 21:21


VinCE 2013 - Nagy érdeklődéssel vártuk a Feteasca and friends workshopot is, hiszen egy erdélyi hungarikumot, a királyleánykát és annak változatait járta körbe előadásában Caroline Gilby Master of Wine.
Feteasca és barátai, vagy leányka fehérben és feketében
 
Feteasca és barátai, vagy leányka fehérben és feketében
Caroline Gilby MW
A kurzus első bora a Serve borászat Vinul Cavalerului tétele volt , amely egy feteasca alba, azaz fehér leányka. A név megtévesztő, mert a legújabb DNS vizsgálatok szerint ez nem ugyanaz, mint a mi leányka, vagy királyleányka szőlőnk, ám kétségtelenül igen közel áll hozzá. A feteasca alba a második legtöbbet termelt szőlő Románia területén, és komoly hagyománya van a borvidékeken. Ezt a tételt is 40-50 éves tőkékről szüretelték. Halvány citrom szín, zöldes reflexek, illatában is zöld jegyek, virágok, alma mutatkozik. Minerális, barackos elemek, határozott savak jellemezik; nagyon korrektül elkészített bor.
A fajta igen jól házasítható egyébként a sauvignon blanc-nal is, amire Caroline hozott is egy példát, a Halewood pincétől. A bor roppant friss, hideg mineralitás érződik benne, miközben túltengenek a szőlős, „Traubis”, őszibarackos jegyek.
Románia egyébként Európa hatodik legnagyobb bortermelője a statisztikák alapján, de hogyha ezekből levonjuk a háztáji, ki tudja milyen szőlőket nevelő gazdák földjeit, akkor is jelentős, 80-90 ezer hektáros szőlőterületet kapunk. Nem csoda hát, hogy a nyugati befektetők szép lassan megtalálják azokat a borvidékeket Romániában is, ahová érdemes a pénzüket vinni.
A Recas borászat például rengeteget költött arra, hogy a legmodernebb technológiával dolgozzák fel a szőlőt. Sole boruk pedig megmutatta, hogy a fáradozások nem voltak hiábavalóak, hiszen a feteasca regala fajtából készülő tételt erdélyi tölgyből készült barrique hordóban érlelték, és nyugodtan mondhatom: fantasztikus lett. Közép citrom szín, rágógumis, intenzív trópusi gyümölcsös, parfümös, barackos illatok áradnak belőle, gyönyörű savszerkezettel rendelkezik, hosszú lecsengésű, egyszóval kiváló.
Ami pedig a vörösöket illeti… A feteasca neagra Románia fő kékszőlő-fajtája; igen gyümölcsös és egyedi karakterrel bír. Valószínűleg a vadszőlőből nemesedett, vagy háziasodott. A Halewood borászat Hyperion borában igen komoly formáját mutatja. Amerikai tölgyben érlelték a bort, amely emiatt a fajtára jellemző meggyes, feketecseresznyés illatok mellett mutat némi kókusz-vanília aromát is, a lecsengést pedig a dohányos, csokis jegyek támogatják meg, a határozott sav és tanninszerkezettel összefogva.
A feteasca neagrat bordeauxi fajtákkal előszeretettel házasítják. Erre volt kiváló példa a Davino pince Domaine Ceptura Rouge bora, amelyben a 60% feteasca neagra társa a cabernet sauvignon és a merlot. Már a színén látszik, hogy viszonylag fiatal borról beszélünk. Közepes intenzitású, igen összetett illat jellemzi. Érződik szintén a helyi tölgy, a mineralitás és a fekete bogyók. Szinte lágy a bor, a tanninok szépen támasztják, a hordó előtérben van, de felbukkan mellette a cseresznye, a fekete bogyós gyümölcsök, a fűszerek aromája. Még sok ideje van; érdemes lenne 1-2 évenként kibontani egyet, hogy lássuk, hogyan fejlődik tovább.