Fiatal Tokaji aszú évjáratok - A Winelovers Wine Awards mesterkurzuson több izgalmas évjárat tételeit hasonlíthattuk össze

Bognár Attila
2023. július 11., 11:22


A 2023-ban második alkalommal megrendezett Winelowers Wine Awards tesztjét több izgalmas mesterkurzus is színesítette. Ha egy ilyen alkalmon a téma a Tokaji aszú, akkor az mindig garantálja a telt házat. Most sem volt ez másképp, a kóstolóterem zsúfolásig megtelt, hiszen a 3 napos esemény legnépszerűbbje volt ez a „Fiatal Tokaji aszú évjáratok” mesterkurzus. Nem is csoda is, hisz a sorban 13 aszú szerepelt, ráadásul nagyon jó koncepció mentén csoportosítva, hiszen több izgalmas évjárat tételeit lehetett egymás mellett kóstolni, és elmélyedni az egyes évjáratok adta különbségekben. 
Fiatal Tokaji aszú évjáratok - A Winelovers Wine Awards mesterkurzuson több izgalmas évjárat tételeit hasonlíthattuk össze
A Master of Wine-okkal és nemzetközi szakértőkkel megerősített zsűri is izgalommal és kíváncsisággal ült be erre kóstolóra. Az előadó Ripka Gergely volt, aki a TokajGuide szerzőjeként bejárta a borvidék minden települését, a borászok többségénél személyesen is járt és kóstolt. Naprakész információkkal rendelkezik borokról, termelőkről, évjáratokról, talajtípusokról, egyszóval mindenről, ami Tokaj.
 
A mesterkurzuson zömmel 2019-es, 2018-as és 2017-es aszúkat kóstolhattunk, de akadt néhány 2016-os és 2013-as is a sorban, amelyeknél már jobban érezhető volt a kor, az érettség. Aszúkról lévén szó, azért még ezek az évjáratok is viszonylag fiatalnak tűntek. 
 
Ripka Gergelytől megismerhettük az egyes évjáratok jellemzőit, amelyek alapvetően befolyásolják a borok karakterét: 
 
A 2019-es évet hűvösebb tavasz, de forró nyár jellemezte, korábban kezdődött az érés és a nemesrothadás is a fürtöknél. Jobb, kiegyensúlyozottabb, aszúkészítés szempontjából kedvezőbb, mint a 2018, a borok egyelőre ígéretesnek tűnnek. 
 
A 2018-as évjárat nem kedvezett annyira az aszúkészítésnek, végig nagy volt a forróság, szinte májustól októberig, csapadék is alig esett. Ennek következtében kisebb mértékű volt az aszúsodás, jóval kevesebb aszúszem termett, több lett a száraz bor. A savak jóval alacsonyabbak lettek, a cukrok viszont magasabbak, így a borászok számára kihívást jelentett az aszúkészítés.
 
Gergely szerint a 2017-es évjárat kiemelkedő, az elmúlt 15 év legjobbjának tartja. Minden ideális volt hosszú életű, nagy potenciállal bíró aszúk készítéséhez. Ugyanakkor nemcsak aszúban, de minden más borkategóriában is kiemelkedő tételek születtek. Az évjárat kedvezett a kifinomult savkarakterisztikának, az egyensúlynak a borokban.
 
A 2016-os évjárat nem volt kiemelkedő, sok eső esett a szüreti időszakban. A borokat magas savak jellemzik és erőteljes botritiszes karakterek, valamint a lassabb érés. Kevesebb aszú készült ebben az évjáratban.
 
A 2013-as év kiemelkedőnek számít, meleg és napos ősszel, hosszan elnyúló szüreti időszakkal. Az ebben az évben készült borokat magas fokú koncentráltság, intenzív botritiszes aromák jellemzik, talán csak a savak lettek kicsit alacsonyabbak.
 

A mesterkurzus borai a következők voltak:

 
Espák Pincészet Tokaji Aszú 5 puttonyos 2018
(155 g/l cukor; 6,8 g/l sav; 11% alkohol)
 
Az alapbor furmint, melybe 40% furmint és 60% hárslevelű aszúszem került. Acéltartályos erjesztés után 2,5 éves hordós érlelés. Illatában fehér virágok, hárs és hársméz, déligyümölcsök, főleg mangó, banán, ananász. Kóstolva is ez az aromavilág jellemzi, üde, friss, jól iható, gyümölcsvezérelt, frissen szedett kajszibarackos, hosszú lecsengéssel.
 
Disznókő Szőlőbirtok Tokaji Aszú 5 puttonyos 2019
(168 g/l cukor; 6,95 g/l sav; 12,3% alkohol)
 
Az alapbor 50%-50%-ban furmint és hárslevelű, míg az aszúszemek teljes mértékben furmintból származnak. Elsőre kicsit visszafogottabb illat, füstös, toast-os, pirított magvas jegyekkel. Szellőzve fehér húsú virágok, akácvirág, akácméz, körte, őszibarack. Kóstolva egyértelműen testesebb, mint az előző tétel, ugyanakkor a savak jól kiegyensúlyozzák. Ígéretes aszú, már most is jó inni.
 
Kvaszinger Borászat Tokaji Aszú 6 puttonyos 2019 
(190 g/l cukor; 8 g/l sav; 11% alkohol)
 
 
Teljes mértékben furmintból készült, illata közepesen intenzív, benne érett sárga húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, fehér virágok. Kóstolva is a gyümölcsök dominálják, szép egyensúlyos, mézes, virágos, meglehetősen hosszú kajszibarackos utóízzel búcsúzik. Ígéretes, szépen elkészített aszú. 
 
Füleky Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2019
(192 g/l cukor; 7,2 g/l sav; 10% alkohol)
 
Az alapbor egy kései szüretelésű hárslevelű, érdekessége, hogy sárgamuskotály és kabar aszúszemeket is tartalmaz a furmint és a hárs mellett. Illatban lassabban fejlődik, de szellőzve jönnek belőle barackos, törökmézes jegyek. Kóstolva is ezek dominálják, az illathoz képest sokkal intenzívebb aromák, kiváló egyensúly a komponensek közt. A sor eddigi legizgalmasabb, legkomplexebb darabja.
 
Royal Tokaj Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
(189 g/l cukor; 8,17 g/l sav; 10,5% alkohol)
 
Teljes mértékben furmintból készült, mind az alapbort, mind az aszúszemeket ez adja. Illatában először csonthéjasok, pirított magvak, füstös, köves, mogyorós, vaníliás jegyek. Kóstolva testes krémes, vaníliás, benne sok gyümölcs, főleg ananász, körte, barack. Lendületes savak, hosszú lecsengés, nagy potenciál. Gergely szerint kiváló ár-érték aránya miatt remek ajándék a turistáknak, jó lehetőség hazafelé a reptéren megpakolni belőle a bőröndöt. 
 
Pajzos Tokaj Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
(215 g/l cukor; 10,1 g/l sav; 9,6% alkohol)
 
A borvidék északi részéről a Sárospatakhoz közeli Megyer-dűlőből származik, 52% hárslevelű és 48% furmint. Illata sokrétű és intenzív, a fűszerek és a gyümölcsök mellett mézes, viaszos, törökmézes jegyek uralják. Kóstolva elsőre narancshéj, narancslekvár majd az érett sárgabarack. Nagyon hosszú lecsengés, tökéletes egyensúly a komponensek magasabb mennyiségével is.
 
Péter Pince Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
(180 g/l cukor; 7,6 g/l sav; 10,5% alkohol)
 
Teljesen más stílus, mint az eddigiek. Tarcal környéki dűlők, löszös talaj, a furmint és a hárslevelű mellett kabar, zéta és kövérszőlő is van benne. Acéltartályos erjesztés, majd 1,5 éves hordós érlelés. Az előzőekhez képest már illatban is érezhető a váltás, könnyedebb, frissebb, virágosabb, üdébb illat. Kóstolva is a frissesség, üdeség jellemzi, virágos, déligyümölcsös, nagyon jól iható. Ugyanakkor a struktúra és az egyensúly itt is kifogástalan. 
 
Szepsy István Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
(260 g/l cukor; 8,3 g/l sav; 10% alkohol)
 
Több település (Mád, Tállya, Bodrogkeresztúr) több dűlőjéből származó „birtok aszú”, mely 70%-ban furmint, 20%-ban hárslevelű és 10%-ban sárgamuskotályból készült. Spontán hordós erjesztés és 2,5 év hordós érlelés. Illata fejlődő, sokrétű, mindig mást mutat, de a mézes, sárgabarackos, baracklekváros jegyek állandóak. Kóstolva bársonyos, krémes, vastag, olajos, rengeteg sárga húsú és déligyümölccsel.  Végtelen lecsengés, kifinomult, cizellált. Fantasztikus aszú egy élő legendától egy kiemelkedő évjáratból.
 
Béres Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016
(217 g/l cukor; 13,7 g/l sav; 9,5% alkohol)
 
Színében is látni, hogy más évjárat, mint az előzőek, mélyebb, már borostyán szín. Illatában is az érettebb jegyek jellemzik, fűszerek, törökméz, hárs, füge, édesfűszerek. Kóstolva egyből érezni, hogy masszívabb tétellel van dolgunk, itt a 200 g feletti cukornak kell egyensúlyt adni a meglehetősen magas, 13,7cg/l-es savhoz, és nem fordítva. Valóban lassabban érik, kóstolva ugyanis mutat némi citrusos jegyeket is. Narancshéj, narancsdzsem, déligyümölcsök. Testes, krémes, komplex és hosszú.
 
Préselő Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016
(229 g/l cukor; 11 g/l sav; 10% alkohol)
 
Teljes mértékben furmint az alapanyag, 33 hónapos érlelés. A sor legérettebb, vagy legérettebbnek tűnő darabja. Pirított magvak, dohány, karamell, dió, mogyoró, vanília, datolya az illatában. Kóstolva is ezek a jegyek uralják az ízképet, kiegészülve mézzel, fügével, mézeskaláccsal és kissé oxidatív jegyekkel. 
 
Harsányi Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016
(244 g/l cukor; 12,7 g/l sav; 9,2% alkohol)
 
Szintén a borvidék északi részéről származó tétel, Sárospatak melletti dűlők furmintjából készült, 26 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. Intenzív illat és aromavilág jellemzi, benne rengeteg gyümölcs, sárgabarack, mangó, narancshéj, édesfűszerek, szerecsendió, vanília és méz. A magas sav és cukor kiváló egyensúlyt alkot. Testes, krémes, vastag aszú, nagyon hosszú lecsengéssel. 
 
HOLDVÖLGY Culture Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016
(218 g/l cukor; 11,3 g/l sav; 10,3% alkohol)
 
Arany szín, intenzív illatában rengeteg fűszer és virág keveredik sok-sok déligyümölccsel, kevés citrusos vonallal, és egy enyhe izgalmas zöldfűszeres jeggyel. Kóstolva is komplex, aromák sokaságában tobzódó, mézeskalács, rumosdió, méz, édesfűszerek. Az egyensúly itt is tökéletes, hosszú lecsengés, és nagyon nagy érlelési potenciál.
 
Bodrog Borműhely Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
(184 g/l cukor; 9,9 g/l sav; 9,55% alkohol)
 
A Tarcali Lapis- és Halas-dűlőkből származó 80%-ban furmint és 20%-ban hárslevelű alkotja mind az alapbort, mind az aszúszemeket. Főleg löszös talaj. Korához képest fiatalabbnak tűnik, arany szín, illata is tele friss déligyümölccsel, mangóval, naranccsal, barackkal, némi vilmoskörtével, melyek intenzíven jönnek a poharat forgatva. Ízében folytatódik ez az üde, lendületes, gyümölcsös ízvilág, mézes, baracklekváros jegyekkel kiegészülve.Testes krémes, tömény, de nem nehéz bor. Végtelen hosszú, de nagyon itatja is magát. Kiemelkedő tétel. 
 
Összegzésként elmondható, hogy nagyon izgalmas válogatás volt ez a sor az aszúkból, öt évjárat tételeibe pillanthattunk bele. Személyes véleményem az, hogy az aszúk karaktarét az évjáratnál erősebben befolyásolja a borász borkészítési filozófiája, az alapborhoz és az aszúszemekhez felhasznált fajták és ezek aránya, az erjesztés és érlelés módja és hossza, a talajok sokszínűsége, a megfelelő sav-cukor arány megtalálása. Látszik, hogy vannak borászok, akik a nehezebb aszús években is tudnak szép aszúkat készíteni. Akkor viszont inkább a mennyiséggel van probléma, csak kisebb számban készülhetnek aszúk. 

Winelovers borok az olvasás mellé