Hatalmas változások előtt áll a szekszárdi borvidék

Geri Ádám
2018. június 20., 06:40


Az elkövetkezendő 10 év, úgy tűnik, kiemelt fontosságú lesz Szekszárd életében. Érdemes megnézni a borvidék egyik ikonikus borászatán keresztül, hogyan készül a térség a jövőre. A Bodri pincészetnél jártunk.
Hatalmas változások előtt áll a szekszárdi borvidék
„10 év múlva egy egészen más szekszárdi borvidékről fogunk beszélgetni”
– indítja az interjút a Bodri birtok Optimus éttermének egyik árnyas asztalánál Pölöte Norbert, a borászat vendéglátásért felelős igazgatója. Meg is magyarázza, mire gondol: hamarosan felgyorsulnak az események a paksi atomerőmű bővítése körül, ez pedig az egész régió – beleértve Szekszárdot is – szállásadóinak, vendéglátósainak életére nagy hatással lesz. „Óvatos becslések szerint is több ezer emberről beszélünk, akik az erőmű kivitelezésében, üzemeltetésében vesznek részt hosszú évekig. Őket el kell szállásolni, vendégül kell látni, gondoskodni kell róluk a szabadidejükben. Ráadásul ez egy fizetőképes közönség lesz, ami által jelentősen megnövekszik az igény a minőségi szálláshelyek és vendéglátás iránt” – mondja Pölöte.
 
Hatalmas változások előtt áll a szekszárdi borvidék

A Bodri birtok szomszédjának legújabb projektje is kimondva-kimondatlanul ennek jegyében zajlik. Szeptemberben érkeznek az első vendégek a birtokot ölelő tavaknál jelenleg is épülő modern luxus apartmanokba. A házak saját napkollektorral és fúrt kúttal lesznek ellátva, és a falakon belül is „5 csillagos” kényelem várja az összesen 40 vendéget. Az apartmanokat a Bodri pincészet fogja üzemeltetni, nekik ugyanis már komoly tapasztalatuk van szálláshelyek üzemeltetésében. Ők maguk a 2010-es évek elején kezdtek szálláshelyek kialakításába, felismerve, hogy a borvidék 2000-es években létrejött összefogása kezd beérni, és egyre nagyobb az igény a minőségi szállásokra. Akkor 7 vendégszobával indítottak, ehhez jött később a három vendégház. Jelenleg 65 vendéget tudnak elszállásolni, szeptembertől már 108-at. Az apartmanokkal ellentétben a saját vendégházaik a klasszikusabb vonalat képviselik: kívülről parasztház jellegűek és a berendezésük is hagyományos, rusztikus. A kényelem természetesen itt is 4 csillagos, az egyik ház alatt még wellness részleg is található.
 
Hatalmas változások előtt áll a szekszárdi borvidék

„Fokozatosan erősítjük ezt a szegmenst is” – válaszolja Pölöte Norbert arra a kérdésemre, hogy mennyire gyerekbarát a birtokuk. Rengeteg szakmai előadás szól ugyanis mostanában arról, hogy a borvidékeken egyre nagyobb részt hasít ki magának a családi borturizmus, vagyis amikor a szülők a kiskorú gyerekeiket is viszik magukkal. (És megfordítva: az a borvidék, pincészet, amelyik nem gyerekbarát, le fog maradni.)
 
Bodriéknál nemrégiben fejeződtek be a tó melletti EU-konform játszótér munkálatai. Ők egyébként eleve jó helyzetből indulnak, hiszen a birtokuk az autós forgalomtól távol, a tóval, az állatokkal eleve ideális választás családoknak. És az említett wellness részleget is használhatják gyerekek. Szintén kedvelt a családosok körében a vendégház előtti homokos napozó a tónál, a „Bodri beach”. A tóba pedig halakat telepítettek; akinek kedve támad, horgászhat. A birtokhoz tartozó Optimus étterem sem feledkezik meg a legkisebbekről, akik állandó gyerekétlapról választhatnak.
 

Az Optimus egyébként éppen idén ünnepli 5. születésnapját. Idáig eljutni is egy többlépcsős, átgondolt fejlesztés eredménye volt. „Már a 2000-es években látszott, hogy van erő a szekszárdi borvidékben. Egyre többen jöttek bort kóstolni és teljesen természetes volt, hogy a vendégek ételt is fogyasztanának ezeken az alkalmakon” – meséli Bodri István tulajdonos.
 
Hatalmas változások előtt áll a szekszárdi borvidék
 
2005-ben egy kis kóstolóhelyiségnek még osztoznia kellett az érlelővel és a raktárral az egyetlen felhúzott épületben. 2011-ben aztán a vendéglátás további helyet kapott Közép-Európa legnagyobb kézzel épített, 1800 négyzetméter alapterületű, 12 kupolás pincéjében. Végül pedig mindkét épületet teljesen megkaparintotta: a házban nyitott meg az Optimus étterem, a pincerendszerben pedig kialakításra került a 350 fő ültetett, 600 fő állófogadására alkalmas konferencia- és rendezvényközpont.

A 2013-ban indult Optimus az első pincészetnél működő, állandó a la carte konyhával és napi nyitvatartással üzemelő étterem volt a borvidéken. Séfje a kezdetektől Makk Norbert, aki előtte séfhelyettesként Olaszországban egy két Michelin-csillagos étteremben dolgozott. Az Optimus konyháját az utolsó csavarig ő tervezte. Másik érdekessége a konyhának, hogy akkora a kapacitása, hogy ha a rendezvényközpont teltházas, még akkor is ki tudja szolgálni az a la carte vendégeit. „Igyekszünk minél több alapanyagot helyben beszerezni, ez azonban Magyarországon ma még nem egyszerű. Félévente van étlapcsere, amikor is az adott szezonhoz igazítjuk az ételeket.” – mesél a kínálatról Makk Norbert.
 
Hatalmas változások előtt áll a szekszárdi borvidék
 
Idén annyiban változott a menetrend, hogy a jeles évfordulóra kiválasztották az elmúlt öt év legkedveltebb 20 ételét, és abból csináltak egy „best of” étlapot, ez egészül ki a nemrégiben téliesített, immár egész évben üzemelő látvány grillterasz legjobbjaival. Makk Norbert a kreativitását így most egy ideig a napi menün illetve az olyan rendezvényeken élheti ki, mint például a nyári Bodri Bormozi, ahol az idei franciaországi Mondial du Rosé verseny három szekszárdi aranyérmes rozéját (Bodri, Dúzsi, Vesztergombi) és a hozzá párosított fogásokat kóstolhatják a mozinézők.
 
Hatalmas változások előtt áll a szekszárdi borvidék
 
S hogy melyik volt az a Bodri rozé, amelyik nyert a versenyen? Ez is kiderül a látogatásomról készült beszámoló hamarosan megjelenő második részében, ahol Bodri Istvánnal és Urbán Péter főborásszal beszélgetünk a pincészet borairól. Hiszen mégiscsak ez lenne az ő fő tevékenységük...
 
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé