Íme a jövő magyar borászai!

Borászportál
2017. november 07., 16:20


5 új taggal bővült a Junibor és új elnököt is választottak.
Íme a jövő magyar borászai!
Gál Tibor személyében új elnöke van a borászok új generációját összefogó Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének, amely hagyományosan év végén választja meg az új tagokat is.
 
Az idei felhívásra több mint 40 fiatal borász jelentkezett, közülünk 20-an mutatta be borát a budapesti kóstolón a Junibor tagjainak. A novemberi közgyűlésen a tagok 2/3-os támogatásával végül az alábbi 35 év alatti borászokat választották be:
 
Zsirai Kata (Tokaj)
Pálffy Attila (Balaton felvidék, Káli-medence)
ifj. Tiffán Zsolt (Villány)
Böjt Gergő (Eger)
Barcsa Botond (Neszmély)

 
Az elnöki poszton Hernyák Tamást váltja Gál Tibor, akit a tagok teljes egyetértésben választottak meg. A leköszönő elnök, aki továbbra is az egyesület tagja marad, elmondta,
„a jövőre 10 éves Junibor az idei év végi közgyűlésen válaszutak elé került”.
A fiatalítás, a még szakmaibb rendezvények, az új elnökség reform programja, valamint a szervezet szakmai jelenlétének a  megszilárdítása szerepel a tervek között.
 
 
„Szeretném, ha az elnökségem alatt kialakulna a működésének és céljainak az a rendszere, ami a következő évtizedekre megszilárdítja a Junibort, az ország legmeghatározóbb és véleményformáló borászati szervezeteként” – mondta székfoglalójában Gál Tibor. Az egyesület többek között mentor programokkal, Junibor Akadémiával készül az új időszakra.. „A Junibor célja, hogy egy olyan egymást segítő közösség legyen, mely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését szem előtt tartva tevékenykedik” – fogalmazott Laposa Zsófia.
 
Az új elnök megválasztásával együtt az elnökség összetétele is megváltozik. Árvay Angelika és Gere Andrea, akik a kezdetektől a vezetőség tagjai voltak, átadták a helyüket Laposa Zsófiának és Kovács Tamásnak.
 
A Junibor 2008-ban alakult, eredetileg 40 év alatti borászokat tömörít meghívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja. A Juniborászok között vannak sokadik generációs borászok, akik borász családba születtek, de olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szőlőtermelésbe és tapossák ki saját pincéjük útját.
Winelovers borok az olvasás mellé