Megtelt Márton pohara - újbordömping a Gellértben

Polyák Dóra szövegésfotó
2014. november 18., 10:38


Immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a Márton-napi Borfesztivál a Gellértben. Borok, libák, szállodák és minden, ami újdonság!
Megtelt Márton pohara - újbordömping a Gellértben
 
November második hétvégéjén átalakult a Danubius Hotel Gellért, kívül-belül teljes díszben pompázva várta a borok és gasztronómia kedvelőit. Idén az előző évekhez képest újításokkal készült a rendezvény.
Gasztronómia terén újdonság volt, hogy négy vidéki, konyhájáról ismert szálloda séfje tartott borvacsorát a Gellért Sörözőben, és igazán kiemelkedő élményben lehetett része annak, aki részt vett a lakosztályétteremmé alakult csodálatos panorámával rendelkező deluxe apartmanban megrendezett libavacsorán. A mesterkurzusok is újítást hoztak, a Borjour csapata egy igazán különleges helyszínt nyitott meg a bortúrázók előtt; a szálloda padlásának rejtelmes terei között kóstolhattak bort vakon és a kupolában található tetőteraszról csodálhatták meg a körpanorámát.
Megtelt Márton pohara - újbordömping a Gellértben
A Gellért Hotel teljes díszben kívülről
Ami a borokat illeti, közel száz borászat vonult fel a két este alatt, de idén újításként péntek este a Bor és Piac válogatott kiállítókat, míg a szombat este a Bortársaság szervezésében zajlott. Így mindkét napon más-más borokkal és borászokkal találkozhattunk.
A népi hiedelem szerint Márton az újbor bírája, ezért hívják a libavacsora végén Márton poharának a már kész újbort, amivel szokás ilyenkor koccintani. Körbenéztünk és kóstoltunk a fesztivál újborai és újdonságai között, ha már minden ennek a jegyében zajlott.
Rögtön az első kóstolt tétel egy piaci bevezetés előtt álló pezsgő: a Törley standnál egyből felkeltette a figyelmünket a lila címkés újdonság. A Hungária pezsgőcsaládtól már megszokott limitált különlegességek következő tétele a viognier szőlőfajtából készült, magnum palackban erjesztett, a fajta jellegéből adódóan gyümölcsös, könnyed, zamatos pezsgő.
 
Ezután a nemrég forgalomba kerülő balatonszőlősi pincészet Béla és Bandi Chardonnay-ját kóstoltuk. Alapvetően szép, gyümölcsös vonulatú bor, de mind illatában, mind ízében a nagyhordós érlelésből származó fás jegyek felfedezhetőek, ami kicsit krémesíti a kortyot.
Több pincészet hozott 2014-es újborokat, melyek frissek, üdék és jól fogyaszthatóak voltak. Már a várva várt primőröket kóstolhattunk az Etyeki Kúriánál, a Figula Pincészetnél, vagy a Dúzsi standnál. Ők egész újborcsaládot hoztak, a fehér Fürtikét, az új Rosét és a vörös Marcit. A roséjuk egy blauburger alapú házasítás, megjelenésében halvány lazac színvilágú, illatban kissé visszafogott, kóstolva könnyed, ropogós és gyümölcsös. Az est egyetlen 14-es vörösbora a Marci olyan, mintha kékszőlőlevet fogyasztanánk. Üde, nagyon gyümölcsös, alacsony alkohol tartalmú, jó ivású vörösbor, meggyes vonulattal, végén kis fűszeres pikantériával.
Megtelt Márton pohara - újbordömping a Gellértben
Primőr a pohárban
A primőrsort folytatva, Villányból is ízelítőt kaptunk az idei évjáratból. A Bock Rosé portugieserből készült, közepes intenzitású lazac megjelenéssel, friss, üde, gyümölcsös illattal és érettebb bogyós gyümölcsökre jellemző ízvilággal mutatkozott be.
Majd a vörös újdonságok következtek, melyek egyben az esemény kedvenceivé is váltak. A felvidéki Muzsláról származó Bott Frigyes 2013-as Kadarka, igazi kuriózum az estén. Komplex illatokkal mutatkozik, a piros bogyós gyümölcsösség és a fűszeresség nagyon szépen egészíti ki egymást. Ízében a fűszeresség kellemesen dominál, de lédús a korty, ahol még jobban kibontakoznak a gyümölcsök. Lecsengésében finoman ott van a hordó, hosszan megmarad a szánkban és még hosszabban az emlékezetünkben.
A végére pedig egy szépnek ígérkező, nagy vörösbor következett Szekszárdról, mely egyelőre még nem került kereskedelmi forgalomba, de már most a fesztivál bora jelzőt kapta nálam. A Dúzsi Görögszó 2011-ből cabernet-k házasítása, 80%-ban a franc javára. A pincészet kiemelt dűlőjéből, a Görögszóból származik. Mindent tud, amit egy nagy bornak tudnia kell, nagy test, ízében vastagon feketebogyós gyümölcsök dominálnak, mellette a jó hordóhasználatból származó fűszerek, kis csokoládés, kakaós lecsengéssel. Mindenképpen fejlődő még a bor, melytől várjuk is a folytatást.
A néphagyománynak eleget téve, megtelítettük Márton poharát és jó borokat kóstoltunk az esten; nem csak a primőrök tekintetében, de az esemény filozófiájához kötődve, újdonságok terén is.
Winelovers borok az olvasás mellé