Milyen borok készülnek a szomszédban?

Varga Andrea
2014. július 08., 09:44


A brazil pezsgőktől a taiwani borkülönlegességekig számos izgalmas nedű közül válogathatott az, aki kilátogatott az idei Vinagorára. Egy kis földrajzi szűkítés után elindultunk felfedezni a környező országok borait, melyek között igazi kincsek vártak ránk.
Milyen borok készülnek a szomszédban?
 
Milyen borok készülnek a szomszédban?
19 ország, 579 bor, 1 nagy arany, 58 arany és 120 ezüst: röviden így lehetne összefoglalni a június 28-án megrendezésre kerülő immár a 15. Vinagora Borgálát, melynek a New York Boscolo Konferencia Központ adott otthont. A gálán számos igazi kuriózummal találkozhattunk: a különleges magyar borokon kívül a világ messzi szegleteiből is érkeztek ízlelni valók. Éppen ezért igencsak nehéz feladat volt kiválasztani a számunkra legérdekesebb tételeket - az egész sort végigkóstolni pedig lehetetlen, és még csak ne is kíséreljük megpróbálni...
 
Amire biztosan szükségünk van, ha Vinagorára és ehhez hasonló léptékű rendezvényre indulunk: egy „haditerv”. A kiállítók listáján feltétlenül előre jelöljük be azokat a borokat, melyeket szeretnénk megismerni, figyeljünk oda a sorrendre is, és ha a listánk viszonylag hosszúra sikeredett, akkor ne mellőzzük a köpőcsészék használatát, hogy az élvezeti értéke is megmaradjon kóstolónknak. Ha pedig úgy érezzük, hogy ízlelő szerveink telítődtek: tartsunk egy kis pihenőt, sok vízzel, együnk, ha jól esik, és már folytathatjuk is az utazást a különböző kontinensek között.
Milyen borok készülnek a szomszédban?
Elsődleges célom a szomszédos országok kínálatának a megismerése volt, így listámon román, szlovák, szerb és horvát borok szerepeltek: összesen 45 mintával. Romániából érkezett a legtöbb bor, mintegy 19 féle, 3 pincészettől: két Kárpátokon túli (moldvai) az SC. Casa de Vinuri Cotnari S.A. és az S.C. Cotnari S.A. pincészettől, és a Balla Géza Pincészettől a Ménesi borvidékről, Arad-hegyaljáról. Kóstolhattunk tőlük többek között könnyű fehéreket és lenyűgöző vöröseket is. A versenyen jól szerepeltek, ugyanis két arany és három ezüstérmet sikerült elnyerniük. Szlovákiát 13 bor képviselte négy pincészettől, melyből kettő ezüstérmes is lett: a Chateau Modra, a HR Winery, Jaroslav Ostrozovic és a Movino pincék; könnyű fehér illatosok mellett szép fehér borkülönlegességekkel és cseresznyés, meggyes, eukaliptuszos vörösekkel is barátkozhattunk. Maurer Oszkár Pincészetének Corvina rubin vörös, könnyedebb, gyümölcsös 2011-es cuvéeje a Délvidékről érkezett, egyedüliként Szerbiából. A hat érmet szerző (3 arany és 3 ezüst) Horvátországot pedig Szabó Attila Saboprodukt pincészete és az Agrolaguna d.d. képviselte, kifejezetten szép tételekkel. Kóstolhattunk meseszép virágos, citrusos fehéreket és intenzív, aromákban gazdag, karakteres vöröseket is. Az Agrolaguna pincészet személyesen is kiállított, így lehetőségünk volt a kóstolás mellett kérdéseket feltenni, bővebb információkhoz jutni, elbeszélgetni kicsit a horvát borokról és piacukról.
A külvilágot kizárva, elmélyedve az aromák világában mintha megállt volna az idő, a kóstolásra szánt 7 óra gyorsan elröpült: az egyre üresedő üvegek, a vendégek létszámának határozott csökkenése, a fogyatkozó ásványvíz láttán realizálódott csupán bennünk, hogy következik a záróra. A nap összegzéseként elmondható, hogy nem csupán a tengerpart vagy a magas hegyek miatt érdemes a szomszédjainkhoz ellátogatni, hanem kiváló borokat is kóstolhatunk nálunk, a széles palettáról mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, legyen szó a tenger illatát is magában hordozó malvazijaról vagy pediglen egy aromáiban robbanó ménesi feketeleánykáról.
Milyen borok készülnek a szomszédban?
Borok
Balla Géza: Feketeleányka Sziklabor, 2011
Meseszép rubin vörös színű, illatában és ízében intenzív. Gazdag aromái között az erdei gyümölcsök dominálnak, a szeder, fűszeres. Lágy savakkal rendelkezik, szép, kerek tanninnal, kicsit magas 14,6 %-os alkoholtartalma abszolút nem zavaró, gyönyörű összhanggal, szép lecsengéssel.
Balla Géza: Aradium Cuvée, 2009
A Cabernet Sauvignon, Cabernet franc és kadarka házasítás mély intenzív, rubin vörös színű. Puha érett meggyes, erdei gyümölcsös intenzív illatú, ezek az aromák jelennek meg hűs ízében is. Csilingelő savak, közepes test, szép tannin, közepesen hosszú lecsengéssel.
Vina Laguna: Festigia Riserva Malvazija, 2013
A halvány széna zöld színű, illatában intenzív, gazdag aromákkal bír, melyek között a fehér virágok és a cirtusok dominálnak. Ízében is virágos, citrusos, lágy, halvány sóssággal. Szép savgerinc, könnyű, közepesen hosszú, kellemes lecsengéssel.
S.C. Cotnari S.A.: Feteasca alba, 2013
A halvány szalma sárga színű cotnari-i fehér leányka közepesen intenzív illatában főleg az érett gyümölcsök, barack, virágillat, az akác dominál. Ezek az aromák jelennek meg közepesen intenzív ízében is, leheletnyi kesernyésséggel. Kerek savak, 12%-os alkohol, szép test jellemzi, közepes hosszal.
HR Winery: Dorferdon, 2012
Intenzív, érett meggy színű, szépen nyíló bor. Közepes illatintenzitással rendelkezik, melyben a fa mellett hangsúlyt kap az eukaliptusz, és egy kevés piros bogyós gyümölcs is. Ízében már intenzívebb, hangsúlyban itt is a fa szerepel. 14%-os alkoholtartalmához közepes savak tartoznak, lágy, könnyedebb bor, közepesen hosszú lecsengéssel.