„Mindannyiunknak nagy meglepetés lesz”

Geri Ádám
2020. október 07., 19:55


Igazi ritkaságokkal érkezik az október 17-i Olaszrizling Október Nagykóstolóra a Pannonhalmi Főapátság pincészete. Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezető osztotta meg a Borászportállal a tőlük szokatlan borsor koncepcióját.
„Mindannyiunknak nagy meglepetés lesz”
 
 
Milyen tételekkel érkeztek és miért ezeket választottátok?
 
Rólunk az él a köztudatban, hogy mindig a kurrens boraink, új évjárataink vannak jelen a polcokon és nem lehet hozzájutni régebbi érlelt tételeinkhez. Pedig néhány kartont kíváncsiságból bizony mindig visszatartunk, most ezekből egy mini vertikális kóstoló keretében bemutatjuk a 2011-es, 2012-es és 2013-as Pannonhalmi Olaszrizlinget, mert szerintünk erre az Olaszrizling Októbernél jobb alkalom aligha akad. Ez három egymást követő évjárat egy 2007-es telepítésű, klónszelektált ültetvényről. Reduktív borokról van szó, úgyhogy mindannyiunknak nagy meglepetés lesz, mit tudnak így közel 10 év távlatában. A 2019-es Tricollis, amiben olaszrizling és rajnai rizling egyaránt megtalálható, egyfajta átmenet a bemutatásra kerülő utolsó tételünkhöz, a 2019-es Pannonhalmi Rajnai Rizlinghez, ami az utóbbi esztendők legjobb évjárata volt szerintünk.
 
 
Mit jelent ez a két fajta a Pannonhalmi Főapátság pincészetének?

Az évek során jó pár borvidéki termelővel egyetértésben arra jutottunk, hogy a rajnai rizling közvetíti leghitelesebben a borvidék adottságait, egyszersmind a borász filozófiáját. Az olaszrizling pedig, ha eredetileg nem is innen származik, ma már egyértelműen kárpát-medencei fajtaként él a köztudatban, ez tehát érzelmileg is fontos számunkra, ráadásul a rajnai rizling mellett megbízható társ és üde színfolt a borvidék palettáján. Tökéletesen kiegészítik egymást, jó példa erre az előbb említett Tricollis bázisborunk, ami egyfajta borvidéki belépő blenddé nőtte ki magt az évek során.
 
„Mindannyiunknak nagy meglepetés lesz”

Mik a legfontosabb történések, újdonságok a pincészet háza táján?

Elérkeztünk a szüret utolsó negyedéhez, talán most a leglátványosabb a munka, szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne bepillantást nyerni a borászatunk életébe, hiszen továbbra is zavartalanul vagyunk nyitva. Számunkra is rendkívül izgalmas egyébként ez az időszak, annál is inkább, mert 3 éve álítottuk üzembe az optikai válogatósorunkat, és ahogy tanuljuk, évről évre nyomon követhető a fejlődés a tételeinkben, ami annak köszönhető, hogy általa már tényleg csak a legtökéletesebb szemek kerülnek feldolgozásra s ezáltal borainkba.
Winelovers borok az olvasás mellé