Mit ér a pezsgő, ha tokaji?

Borászportál
2015. július 04., 21:52


Nem tudjuk még, hogy a Tokaji borvidék képes-e kiemelkedő minőségű pezsgőket adni, ehhez 25-30 termelő kiváló, érlelhető pezsgőjére lenne szükség – mondta Mészáros Gabriella a Pezsgő Szalonon. Ennyi még nincsen, de a legjobbakba már belekóstoltunk a Tokaji pezsgők mesterkurzuson.  
Mit ér a pezsgő, ha tokaji?
Tokaj az egyik legfontosabb hazai borvidékünk, ahol egyre több tradicionális készítésű pezsgő tűnik fel. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium vezetője egy tokaji pezsgősor segítségével mutatta be azt, hogy milyen példái vannak ennek a borstílusnak a Zemplénben.

Nagy hiba lenne, ha Tokaj a pezsgő témát úgy kezelné, hogy a gyatra évjáratok alapanyagát valahol elhelyezik – kezdte az előadó, aki hozzátette, hogy Tokaj önmagában sokkal többet tud ennél adni, és a minőség iránti felelősség szintén hatalmas.

Sok helyen próbálják a világon a Champagne-i pezsgőket másolni, de az igazán sikeres borvidékek igazából saját stílust alakítanak ki, miközben a pezsgőkészítés alapvető pontjait betartják. Erre a legjobb példa a katalán cava. Mészáros Gabriella szerint Tokajban megvan az alap a kiemelkedő minőségű tradicionális pezsgőhöz, de a klíma picit melegebb, mint Champagne-ban. A hegyaljai pezsgők tudatos termelői munkával valóban világszínvonalúak lehetnek.
 
Mit ér a pezsgő, ha tokaji?
Mészáros Gabriella (Fotó: Graselly Balázs)

Megkerülhetetlen a fajták kérdése is. Hogy a furmint és a hárslevelű alkalmas-e arra, hogy komoly pezsgők készüljenek belőlük, az évek fogják eldönteni – mondta a Borkollégium oktatója. Néhány tétel már ígéretes – így a Királyudvar pezsgője, vagy a Garamvári Szőlőbirtok hárslevelűje –, ezek évről évre bizonyítanak – tette hozzá.

Közben lassan megérkeztek a mesterkurzus első italai, és egyből megfigyelhető volt, hogy a tokaji pezsgőknél más illatok dominálnak, mint a franciáknál, olaszoknál, spanyoloknál, hiszen a terroir óriási hatással van az alapanyagra.
 
Mit ér a pezsgő, ha tokaji?
Fotó: Graselly Balázs

No, de nézzük a mesterkurzus borait!
 
  • Béres Szőlőbirtok - Béres Pezsegő 2010
Igen frissen degorzsált tétel, a birtok első, forgalomban lévő pezsgője. Birs, alma, dohányos tónusok, a furmintra jellemző jegyek figyelhetőek meg benne. Friss, ropogós tétel, élénk savak, sok gyümölcs, az évjárat nehézségei miatt a struktúrája kevésbé telt.
  • Gróf Degenfeld Szőlőbirtok - Furmint Pezsgő 2011
Kis levegőztetés után érdemes kóstolni, illatban nedves avar, dohány érződik, a fajta annyira nem egyértelmű az illatában, de ízben annál inkább. Lendületes, élénk savak, ásványosság jellemzi, az utóízben birses jegyek, érhetőek tetten, igen hosszú.
  • Dereszla Pincészet - Dereszla Sparkling Méthode Traditionnelle 2011
Illatában finoman élesztős, enyhén érett jegyek, enyhe kenyérhéj, mögötte érett furmintos karakter figyelhető meg. Lendületes savai miatt bizonyára hosszú ideig érlelhető pezsgő, amelyben az ásványok is szépen jelen vannak. Utóízében szép, gyümölcsös.
  • Demeter Zoltán – Brut Nature Pezsgő 2011
Pezsgő egy extra meleg évjáratból. Florális, gyümölcsös aromavilág uralkodik benne, elegáns savak, a Dereszla pezsgőjéhez képest visszafogott ásványosság.
  • Patricius Borház – Tokaji Pezsgő 2012
Szokatlan elképzelés, hiszen sárgamuskotály is van benne, amely egyből jön az illatban. Ennek a fajtának a többi illatos szőlőhöz képest jó a savszerkezete, jobban érlelhető is, de Tokajban is inkább csak fűszernek használják. A pezsgő illatában egyértelműen a muskotály a vezérfonal, az ásványok, és a furmint nem igazán érződik. Ahhoz képest viszon elegánsan jelentkezik ez az illatjegy, szinte visszafogott. 
  • Sauska Tokaj - Pezsgő Extra Brut Rosé
Rozé, tokaji? Igen. A filoxéráig voltak kékszőlők Tokajban, így nem olyan tájidegen, mint elsőre gondolnánk. Illatban részben hozza a fajta gyümölcsösségét, epres, aszalt gyümölcsös karakter, jó savak, remek egyensúly jellemzi. Kiváló szerkezetű, nagyon friss.
Winelovers borok az olvasás mellé