Mosolyok és biccentések - Nyári Borkert a Gellértben

Varga Andrea
2014. június 12., 11:46


Finom borok, lágy jazz és igazán kellemes hangulat: ez jellemezte a június 5-én, csütörtökön a Gellért Hotel Panoráma Teraszán megrendezésre került Nyári Borkert 2014 borkóstolót. Mi is megnéztük, hogy idén nyáron milyen tételekből válogathatunk.
Mosolyok és biccentések - Nyári Borkert a Gellértben
 
Mosolyok és biccentések - Nyári Borkert a Gellértben
A késő délutáni pár csepp eső szerencsére csak riogatott minket, a szervezőkkel és a borászokkal együtt örömmel konstatáltuk, hogy nem kell lemondanunk a Gellért Hotel csodálatos hangulatú teraszáról. Lenyűgöző festett ólomüveggel díszített fal mellett kanyarodó márványlépcső vezetett a fel a rendezvény helyszínéül szolgáló termekbe, ahol kristálycsillárok sora világította meg a rózsaszín szalaggal díszített asztalokat. Több mint harminc borászat átlagosan három-öt borát kóstolhattuk, a könnyű, friss, nyári tételeket. A patinás teraszon pedig halkan csendültek fel a XX. század nagy slágerei.
Ismerős arcok, mosolyok, biccentések: állandóan mozgásban lévő fővárosunk színpadán a városi képet egyre jobban befolyásoló és meghatározó mikroközösség épül: a borszeretőké.  Szép lassan, de határozottan fejlődik, formálódik, kiegészül, nyitott az újra, és ami a legfontosabb: befogadó.
 
A borok lágyak, ropogósak, üdék, a nyárestékhez simulóak. Ügyesen kiválasztott tételeket kóstolhattunk, szemezgethettünk a halványabb és a hangsúlyosabb fehérek, lágy rosék és a fűszeres, gyümölcsös, könnyű vörösek közül. Volt itt vanília, paprika, menta, rengeteg cseresznye és egy kevés meggy; idén is szép nyár elé nézünk: lesznek - inkább már vannak- nagy kedvencek! Régi meséket, friss híreket, a „mit és hol kóstoljunk, ha igazán finomat szeretnénk” javaslatokat ajándékként kaptuk a borászoktól, melyekért megint csak nagy köszönet jár- ezért is rendkívül jók ezek a kis létszámú rendezvények.
Mosolyok és biccentések - Nyári Borkert a Gellértben
Az este csúcspontja a Váczi Eszter Quartet koncertje volt: Eszter bársonyos hangja varázsolt, a zene szép lassan bekúszott a bőrünk alá, a Panoráma teraszról a pazar kilátás a pesti oldalra, a hotel puha sárga fénnyel megvilágított falai, a Gellért hegy lába, és egy pohár finom bor a kézben, különleges miliőt teremtettek. Ez volt az első igazi langyos nyári este: vaníliás, mentás, könnyű, gyümölcsös és ropogós ízével egy pillanatra megállította az időt a teraszon. A jazz pedig csak szólt, és szólt lágyan…. Fantasztikus élmény volt.
Mosolyok és biccentések - Nyári Borkert a Gellértben
A borok
Frittman: Kékfrankos rosé, 2013: Szép, tiszta rózsaszín, közepesen intenzív. Illatában és ízében is friss, gyümölcsös, lágyan, lassan nyílik, megtaláljuk benne a málnát. Könnyű test, szép, puha savak. Közepesen, finoman cseng le.
Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Rajnai rizling, 2013: Tiszta, halvány színű, szépen nyílik. Benzolos, majd jönnek a virágok mind illatában, mind ízében. Könnyű test, kerek savak, teljes összhangban. Lecsengése szép, közepesen hosszú.
Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Kékfrankos rosé 2013: Halvány rózsaszín, friss, kellemes, ízében, illatában gyümölcsös, eperrel. Lágy savak, könnyű test, pici pezsgéssel: mindez abszolút összhangban. Lecsengése rövid.
Fekete Borpince: Cabernet Sauvignon, 2011: Szép, intenzív meggy bordó szín, mesés csokoládé és meggy aromák mind illatban, mind pedig ízben. Bársonyos, friss. Szép tannin, sav és test összhangban, meseszép lecsengés.
Fekete Borpince: Cabernet Sauvignon, 2009: Intenzív meggy bordó szín, illatában és ízében meghatározó gyógynövényes és gyümölcsös jegyek. Érett meggyes, hűvös mentás. Puha, kerek aromák. Szép tannin. Kicsit csilingelő savak, közepes testtel. Selymes lecsengéssel.
Fekete Borpince: Fehér kadarka, 2013: Halvány széna szín, ízében és illatában közepesen intenzív virágok, főleg bodza, egy kis zöld jeggyel. Könnyű test, test és savak összhangban. Friss, hűvös, puha.
Dúzsi Tamás: Ó vörös cuvée, 2009: Intenzív érett meggyszín, karakteres illat és ízvilág. Áradó gyümölcsösség, szépen nyílik. Piros bogyós gyümölcsök dominálnak: cseresznye, ribizli, meggy, erdei piros bogyós gyümölcsök. Leheletnyi gyógynövények, fás-hordós ölelés. Könnyű test, szép savak, puha tannin. Finom, elegáns lecsengés.
Lajvér Pince: Bikavér, 2011: Intenzív mély bordó szín, puha, gyümölcsös illat, lágyan fűszeres, szépen nyíló. Karakteres bor. Illatában és ízében megjelenik a cseresznye, erdei gyümölcsök, finom fűszerekkel. Közepes test, keres savak, lágy tannin. Erősebb fás ölelésben.
Lajvér Pince: Triangulom cuvée, 2012: Érett, intenzív meggybordó szín. Ízében és illatában robbannak a gyümölcsök, leheletnyi fa mellett ott sorakozik a meggy, a cseresznye, a szeder is meg-meg villan. Könnyű, szép test, puha savak, bársonyos tannin, mindez szép összhangban. Szép, hosszú gyümölcsös lecsengés.
Dobosi Pincészet: Olaszrizling, 2013: Halvány széna szín, könnyű, friss, ropogós. Egy kevés kesernyésség megbújik benne. Picit még bizsereg, kellemes test, magasabb alkohol, szép lecsengéssel.

Winelovers borok az olvasás mellé