Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 1. rész

Novák Barna
2019. január 08., 14:00


Aranyló fényekben és csillogásban bőven volt részük azoknak a szerencséseknek, akik december 27-én ellátogatottak a Winelovers szezonzáró rendezvényére. Már a program címe is sokat sejtető volt: Pezsgő és Aszú! Van-e valaki, akinek e két szó hallatára nem lódul meg szárnyaló képzelete?
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 1. rész
Fotók: Papp József - FotoBP
 
Mennyi illat, mennyi íz, mennyi élmény és emlék kezd cikázni az ember agyában! Királyok és hadvezérek itala, ünnepélyes alkalmak, emlékezetes eskük és meghitt, szerelmes pillanatok társa volt mindig is a pezsgő és az aszú! A hozzám hasonló, felfokozott hangulatban érkező vendég szinte beleszédül a gondolatba, mi mindent fog itt ma megkóstolni... Kész szerencse, hogy a látogatókat a bejáratnál egy arany Buddha szobor intette nyugalomra: ki itt belépsz, hagyj fel minden idegességgel…
 
Kóstoljunk mi is csak lazán…
 
Ezúttal is a Buddha Bar biztosította az exkluzív környezetet annak a rendezvénynek, ahol pezsgő és aszú járta egész éjjel különös násztáncát (viszont utolsó alkalommal, mert a szálloda bezár és átalakul). Bár kóstolóknál ritka párosítás, ha belegondolunk, mégis annyira magától értetődő: Pezsgő és Aszú. Férfi és Nő. Jin és Jang. Hogy melyik a Férfi és melyik a Nő közülük, most hagyjuk, de majd térjünk vissza rá.
 
A páros kóstoló másik nem titkolt célja az volt, hogy népszerűsítse a nemes gondolatot: aszút minden magyar karácsonyi asztalra és pezsgőt minden szilveszteri pohárba!
 
Lépjünk hát be az ajtón, menjünk fel a puha szőnyeggel borított lépcsőkön, egy buddha nyugalmával nézzünk körül a választékon és döntsük el, mi is kerüljön legközelebb a karácsonyi asztalra és az ünnepi pohárba.
 

 
Üdítő újak
 
Kezdjük a sort BUJDOSÓ Zöld névre hallgató könnyed, virágos gyöngyözőborával (1/3 Irsai Olivér, 1/3 sauvignon blanc és 1/3 muscat lunel), amely ugyan még nem pezsgő, de kitűnő előkészítője annak a BUJDOSÓ Brut Rosé pezsgőnek, amellyel idén nyáron rukkolt elő a dél-balatoni pincészet.
 
Bujdosó Ferenc, aki mindig is rajongója volt a pezsgőknek – még diplomamunkáját is ebből írta – 2016-ban látta elérkezettnek az időt, hogy elkészítse saját méthode traditionelle pezsgőjét, a Brut Rosét is. Nagyon jól sikerült!
 
A BUJDOSÓ Brut Rosé 70% pinot noir és 30% királyleányka. Hagymahéj színű pezsgő finom gyöngyözéssel a felszínén. Illatában egyszerre jelennek meg gyümölcsös és virágos jegyek. Kóstolva málna, ribizli, majd sárga húsú gyümölcsök sora váltja egymást, mindezt jól egészíti ki a diszkrét élesztős karakter. Menő, minimalista címkéjét Ipacs Géza tervezte, és csakúgy mint a többi termékükön, itt is megjelenik egy vitorlás. Igazi dél-balatoni stílusú lett ez a brut pezsgő: 7 g/l cukorral, érett gyümölcs mellett mértéktartó alkohol, élénk savak. 
 
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 1. rész

 
A FRITTMANN GOLD Brut 2016 kézzel szüretelt, válogatott ezerjó szőlőből készült. Igazi meglepetés tétel ez is, ugyan ki kóstolt már pezsgőt ezerjóból? Pedig nagyon csúszik: remekül pezseg, az illatot alma és körte mellett piskótás, kekszes jegyek töltik ki, ízvilágában pedig herbális, grapefruitos és más ezer jó zamattal színesedik a kép! Nagyszerű példa, hogy a lesajnált kunsági ezerjó milyen pezsgővé válhat, ha értő kezek készítik.
 
Maradjunk a magyar szőlőfajtákból készített pezsgőknél, de menjünk egy kicsit délebbre és horgonyozzunk le a Hajós-Bajai borvidék zászlóshajójánál, a KOCH pincészetnél. Koch Csaba 2016-ban vágott bele a pezsgőkészítésbe mindjárt négy tétellel: chardonnay, cserszegi fűszeres és kékfrankos (utóbbiból rosé és vörös változat is készült). A Winelovers rendezvényre a chardonnay és cserszegi fűszeres pezsgőit küldte el. Nem nehéz kitalálni, hogy utóbbira ugrottam rá, hiszen széles e hazában ki kóstolt már pezsgőt cserszegi fűszeresből?   
 
Megosztó tétel, sok pezsgőkedvelő biztosan fanyalog, hogy ilyen fűszeres fajtából pezsgő készül. Sokaknak viszont lehet, hogy pont ezért tetszik. A KOCH Cserszegi fűszeres Brut 2016 pezsgőben a fajtajelleg egyértelműen átüt az italon, de ez nem baj. Fűszeres illatával, markáns savaival és közérthető jellege okán jó új irány lehet a magyar pezsgőkészítésben, arról nem is beszélve, hogy ezt a népszerű szőlőfajtát itthon már egyáltalán nem kell bemutatni.
 
Koch Csaba egyelőre néhány ezer palack pezsgőjének kitűnő alapot jelent a borotai birtok körüli ültetvények mészben dús bácskai talaja, ami pezsgőkészítésre abszolút alkalmas savszerkezetet hoz létre a szőlőben. Sok sikert neki és gratulálunk bátorságáért! 
 
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 1. rész

        
Klasszikus nagyok
 
Az üdítő új fajták megismerése után kicsit merengjünk el hazánk dicső pezsgőkészítő múltján és ugorjunk el Budafokra (távlati terv egyébként hajójáratot indítani ide is a belvárosból, ahogy régen is volt még Budafok-Promontor aranykorában). Ki is emelnék három, számomra izgalmas tételt. 
 
Törley József 1882-ben alapította budafoki pezsgőgyárát francia pezsgőmesterével, Louis Francois-val, aki négy évvel később öccsével aztán önálló gyárat alapított a szomszédban. A sikertörténetet ismerjük, a magyar poharakba kerülő pezsgők többsége azóta is a Törleytől származik. Mindenképpen érdemes Budafokra elmennie annak, aki a pezsgőt szereti: megnézni a Törley-kastélyt, a mauzóleumot és a labirintusszerű pincerendszereket.

A TÖRLEY Chardonnay nyerspezsgő (2014) sok pezsgőkedvelő számára – így vagyok ezzel én is – maga A PEZSGŐ, mivel a likőrözés elhagyása miatt tisztán tárja fel a csontszáraz pezsgőkre jellemző légiességét. Főként a hölgyek és a pezsgővel még csak ismerkedők ezt nem feltétlenül szeretik, de megkóstolni akkor is muszáj! Pezsgőnk színében szalmasárga, első pillanattól hozza a fehér húsú barackot idéző illatokat, némi citrusolajos érintéssel. Ízvilágában is a szőlőfajtára jellemző fehér húsú gyümölcsökre jellemző aromákkal találkozunk, sárgadinnye és grapefruit lecsengéssel.
 
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 1. rész

 
A két FRANCOIS tétel közül az első a FRANCOIS President Blanc de noir Brut (2014) 100% pinot noir. Mivel azonban a szőlőfeldolgozás során a hosszabb héjon áztatás műveletét kihagyják, ezért marad fehér az ital (Blanc de noir, azaz fehér a feketéből). A végeredmény egy elegáns, szalmasárga színű pezsgő, élénk illattal és ízzel, lendületes savtartalommal, finom gyöngyözéssel és a pinot noir fajtára jellemző gyümölcsös jegyekkel, valamint élesztős aromákkal. Kitűnő pezsgő ár-érték szempontjából is! 
 
A másik kiemelendő FRANCOIS szintén nyerspezsgő: FRANCOIS Pinot Noir rose Brut Nature (2014). Igéző lazacszínével, apró, de tartós buborékláncával csak úgy vonzza az ember tekintetét. A hosszabb palackos érlelésből származó finom élesztős aromák mellett az érett cseresznyére és málnára emlékeztető ízjegyek is feltűnnek. Az élénk savtartalom kiemeli a pezsgő alapvetően gyümölcsös ízvilágát egy kicsit talán fanyar, citrusos lecsengéssel, ami szintén valakinek vagy tetszik, vagy nem. Nekem nagyon! Egyszerre könnyed és elegáns pezsgő!
 
Az élő klasszikus
 
Maradva a budafoki pincékben, de a szőlőért visszavitorlázva a Dél-Balatonhoz, ismerkedjünk meg a GARAMVÁRI pezsgőkkel.
 
Garamvári Vencel kétségtelenül a magyar pezsgőkészítés élő legendája, aki elsőként fogalmazta meg, hogy
nem a francia pezsgőt kell utánozni, hanem itthon kell jót csinálni.
Milyen nyilvánvaló üzenet, amely mekkora terhet vesz le a pezsgőkészítésbe újonnan belekóstolók válláról. Garamvári hitvallása szerint a fajta szerepének nagyobb jelentőséget kell tulajdonítani, mint Champagne-ban. Nála a harmónia megalkotása, az íz- és zamatgazdagság mellett a frissesség megőrzése még a legfontosabb szempont. Ez az irány egyébként nem csak Garamvári Vencel pezsgőiben köszön vissza: sajátja mellett hét másik pincészet pezsgőiben is az ő szakértelmét dicsérhetjük. (Kóstolónkon egyik a már bemutatott BUJDOSÓ pezsgő, a másik pedig a tokaji Gróf DEGENFELD Furmint pezsgője volt, ami szintén igazi remekmű).
 
Három tételt kóstolhattunk tőle, ismerjünk meg belőlük kettőt:
 
GARAMVÁRI Blanc Fleur 2014 Extra brut: pinot blanc szőlőből készül, amely Garamvári feleségének a kedvenc fajtája. Halvány aranysárga árnyalatával, virágos illatával, citrusos, gazdag ízvilágával valóban nőies jellegű, ami csak úgy árasztja magából a frissességet!
 
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 1. rész
Fotó: Garamvári Szőlőbirtok    

A sor legmagasabb szintjét a GARAMVÁRI Prestige Brut képviselte, szintén blanc de noir, amihez pinot noir alapbort használtak. Ehhez házasítottak chardonnay-t. Mindkét szőlő a híres Magyal-dűlő termése, eleve kiváló alapanyag! Az eredmény egy halvány aranysárga színű, élénken gyümölcsös illatú, határozott vonalvezetésű, elegáns pezsgő, férfias savakkal, finom érlelésű, krémes jegyekkel, kitartó, dús gyöngyözéssel, a buborékok aprók és selymesek. Nagyon szép tétel! Vásároljátok bátran! 
 
Az est fénypontja
 
Az est fénypontja sokak szerint a villányi Csányi Pincészet új termékének a bemutatója volt: TELEKI Tradíció 1881, Brut 2016 (erről korábban ITT már írtunk). A rendezvényen maga Romsics László, a pincészet vezérigazgatója mutatta be legújabb művét: alapja 100% pinot noir, a kisharsányi Dobogó dűlő termése. Színében halvány barackvirág, illatában virágos és finoman élesztős jegyek, őszibarackos és pirosbogyós gyümölcsök, pici rózsa is. Légies, elegáns pezsgő, amiről még egészen biztos sokat fogunk hallani, és pár év múlva talán rá sem ismerünk, olyan magasságokba fejlődik majd ugyanez a márkanév. Az biztos, hogy a fejlődéshez minden lehetőség adott: kitűnő borász, kitűnő pincészet.
 
Kicsit úgy éreztem magam, mint egy filmbemutatón, ahol megjelent a filmrendező is, és nem tudtam eldönteni, hogy az alkotástól vagyok megilletődve vagy inkább magától a felhajtástól.
 
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 1. rész
 
 
Fel is hajtottam TELEKI Tradíció pezsgőmet és a magyar pezsgősort BARTA Öreg Király Tokaji furmint 2010-val zártam. Sok sikert, új magyar pezsgőgyártás!
 
A magyar pezsgőkön kívül az alábbi katalán cavákat lehetett megkóstolni a Vino Castillo kereskedés jóvoltából:
 
  • GRAMONA III Lustros, 2010 nyerspezsgő (0,3 g/l cukor), parellada, xarel-lo és chardonnay házasításából. 
  • LLOPART, Brut Reserva: macabeo, parellada, xarel-lo (8 g/l cukor), 18 hónapig palackban érlelve. Megjelenésében világos citromsárga, lendületes illatában csonthéjas és élesztős jegyek egyaránt mutatkoznak. Felhabzása rendkívül intenzív és finom, savszerkezete feszes, lendületes, mégsem válik szikárrá. Kortyban nagyon gazdag, hosszú, elegáns pezsgő! 
  • JUVE y CAMPS Brut Reserva: a három tipikus katalán szőlőfajtán kívül (macabeo, parellada, xarel-lo) chardonnay is van benne. Megjelenésében halvány citromsárga, apró, szép eloszlású gyöngyözéssel, illatában fehér virágos, élesztős jegyekkel. Felhabzása elegáns, a szájban felerősödnek a vaníliás jegyek.
  • AGUSTÍ TORELLO MATA Trepat rosé Reserva. Ezt a 100% trepat kékszőlőből készült pezsgőt 18 hónapig érlelték palackban.
 
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 1. rész
 
 
Bemutatkozott egy prosecco is: GIUSTI Asolo Brut. Színében nagyon halvány, világos citromsárga, intenzív gyöngyözéssel, illatában citrusos, lime-os aromákkal. Ízvilágában az illat jön vissza egy halvány mineralitással, felhabzása kellemes, finoman feszes. Ez a prosecco típus nem annyira gyümölcsös, mint a Valdobbiadene környékéről ismert tételek. A stílus (amit neveznek Asolo-hegyi stílusnak is) sokkal inkább a talajról szól, ami itt krétás, így ettől az egész ital sokkal szárazabb, de nagyon elegáns hatást kelt.
 
A pezsgős kínálat csúcsát jelentő champagne-okról a Bor és Más, a Heinemann Testvérek és a Varros&Co gondoskodott. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé