Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 2. rész

Novák Barna
2019. január 12., 07:00


Aranyló fényekben és csillogásban bőven volt részük azoknak a szerencséseknek, akik december végén ellátogatottak a Winelovers szezonzáró rendezvényére. Már a program címe is sokat sejtető volt: Pezsgő és Aszú! Van-e valaki, akinek e két szó hallatára nem lódul meg szárnyaló képzelete?
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 2. rész
Korábbi cikkünkben a pezsgőket vettük górcső alá, most pedig az aranyló aszúkon a sor. 
 
Fotók: FotoBP - Papp József
 
Pezsgőkről áttérni aszúkra teljesen magától értetődő dolognak tűnik kevésbé szakavatottaknak is, haladóknak pedig egészen biztos: szinte fiziológiai igény és gasztronómiai gyönyör a száraz (brut, extra brut) és csontszáraz nyerspezsgők (brut nature) kortyolgatása után valami lágy édesség.
 
A standokon végignézve ismert és kevésbé ismert pincészeteket egyaránt lehetett látni, emeljünk ki először utóbbiból néhányat.
 
Nekem az első nagy élményt a PÉTER Pincészet Tokaji aszú 6 puttonyos 2013 tétel jelentette, ami furmint és kabar házasítása. Világos aranyszín, birses, körtés, közepesen intenzív illat. Ízében is gyümölcsös, birsalmás, mézes jegyekkel. Nagyon szép, harmonikus aszú. 175 g/l cukor.
 
Péter Ákos, aki az öthektáros birtok tulajdonos-borásza elmesélte, hogy ezt a tételt 2017-ben az „Egri érsek borának” választották, édes szamorodnija pedig ugyanebben az évben misebor lett! Ez az aszú jó példa arra, hogy a sokat kritizált Szerelmi pincesoron milyen szép kincsekre lehet bukkanni.
 

 
Másik szép bor az ESPÁK Pincészet 2013-as 6 puttonyos hárslevelű aszúja, amelynek illatában koncentrált botrytis illatjegyek mellett üde aszalt gyümölcsök, sárgabarack jelenik meg. Ízében barackos lekvárosság párosul üde gyümölcsösséggel. Testes, hosszú bor nagy komplexitással. (Jegyezzük meg, hogy a nehéz évjáratnak mondott 2014-es 5 puttonyos hárslevelű aszúja a Winelovers 100-as listán az előkelő 16. helyet foglalta el!)
 
Kis pincék közül a CSUBÁK TESTVÉREK is képviselte magát egy 2000-es és egy 2006-os 6 puttonyos aszúval. Utóbbi mély aranyszínű, rendkívül telt, intenzív illattal, ízében aszalt barack, füge, datolya és méz. Nagyon gazdag, komplex tétel!
 
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 2. rész


Mielőtt a nagy pincészetek közül is kiemelünk néhányat, említsünk meg egy másik fontos stílusbeli különbséget, ami a pincészetek egyes tételei között is jelentkezett. Ennek oka a sok borász által is említett, 2013. október 30-án megszületett új Tokaj hegyközségi törvény. A lényege most csak röviden: az aszú minimális maradékcukor-tartalma 60 g/l helyett 120 g/l lett (ami az 5 puttonyos aszúnak felel meg), illetve a korábbi minimálisan három év érlelés helyett a 2013-as évjárattól a bornak már csak 18 hónapot muszáj a hordóban töltenie.
 
Ennek tükrében több pincészet is bemutatta régi, klasszikus (értsd: 2013 előtti) aszúját, illetve új, modern (értsd 2013 utáni) tételét (a változásról bővebben egyébként ITT olvashat). A különbséget persze nem lehet mindig teljesen egyértelműen definiálni, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a modern aszúk a kevesebb hordóhasználat miatt frissebbek, gyümölcsösebbek (több borász kifejezésével „inkább fogyasztóbarátak”), míg a klasszikus aszúkban a hosszabb hordós érlelés miatt jobban dominálnak az oxidatív jegyek, a tercier aromák (dohány, kávé, pörkölési jegyek, csokoládé stb.). 
 
Utóbbira a legjobb példa a HÉTSZŐLŐ Pincészet néhány kiállított tétele, amelyekről képviselőjük őszintén elmondta, hogy ezek azok, amik már úgymond régi típusú, kifutó modellek, így nem trendik. Alacsonyabb puttonyszám, kötelezően hosszabb hordós érlelés - ilyeneket hamarosan nem tudunk többet kóstolni. Én mégis nagyon élveztem ezeket is, például a 2004-es 4 puttonyos kövérszőlő aszút a mézes lekvárosságával, vagy a 2004-es 5 puttonyos hárslevelű aszút, ami a borászat képviselője szerint igazi macho-aszú, illatában orrbavágó intenzitással… 
 
A 2013-as tételek ezekhez képest valóban mind nagyon fiatalnak tűntek, életútjuknak még a legelején járnak, na de milyen ízekkel és zamatokkal!
 
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 2. rész

 
Emeljünk ki közülük párat:
 
Gróf DEGENFELD aszú 2013
Színében világos aranysárga, illatában friss, citrusos, ízében nagyon komplex, gyümölcsös, lendületes. Gyönyörű nemes aszú 197g/l maradékcukorral.
 
PAJZOS 5 puttonyos aszú 2013
Halvány aranysárga szín, illatában barackos, körtés, remek egyensúlyú, koncentrált, elegáns bor.
 
A nagy pincészetek közül a GRAND TOKAJ aszúi jelentették számomra a legnagyobb meglepetést, amelyek mintha nem is egy giga borászat (az egész tokaji szőlőterület 40%-áról dolgoznak), hanem egy családi kispince féltve őrzött tételei lettek volna.     
 
GRAND TOKAJ 5 Puttonyos aszú 2013
Furmint alapbor, kajszis, friss illat, krémesen hosszú korty. A 2018-as Winelovers 100 tizedik helyezettje!
 
GRAND TOKAJ 6 Puttonyos aszú 2013
Főleg furmint és hárslevelű aszúszem, az alapbor 100%-ban furmint. Illatban szárított sárgabarack, tavaszi virágok, ízben aszalt déligyümölcsök, narancslekvár, a lecsengés vajkaramellás, nagyon hosszú, fineszes, 208 g/l maradékcukorral. A 2018-as Winelovers 100 első helyezettje!
 
GRAND TOKAJ Szarvas 6 Puttonyos aszú 2013
Világos szalmasárga, illatában visszafogott, de nagyon összetett, fűszeres, mézes teás, érett gyümölcsös, picit ásványos, ízében krémes, fehércsokis jegyek, lendületes savak, arányos édességérzet, friss és elegáns tétel. A 2018-as Winelovers 100 negyedik helyezettje.
 
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 2. rész

 
Az est vége felé úgy döntöttem, teszek egy kiruccanást a csúcsokra, fel a mennyországba, vagy legalábbis a Buddha Bar 6. emeleti Champagne Skybar részlegére, ahol a hangulatos, exkluzív tetőtérben többek között klasszikus francia champagne-okat (Alfred Gratien, Mandois, Taittinger, Roederer, Palmer) lehetett kóstolni külön fizetés ellenében.
 
Én úgy döntöttem, ezúttal kihagyom őket, egyrészt mert az édes aszúk után már nem kívántam visszakóstolni száraz pezsgőket (vajon ezzel más is így van?), illetve nem akartam a feltörekvő és útkereső magyar pezsgőinkről éppen kialakított képemet a pezsgők nagyágyúival befolyásolni.
 
Végezetül inkább kiválasztottam két aszút SZEPSY István itt kapható 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 és 2013-es évjáratai közül. A 2006-ost és a 2013-ast…
 
Már az első kortynál megszólaltak a mennyei harsonák, megnyílt a Skybar mennyezete, és – úgy tűnt – fentről maga a Fénylő Teremtő vagy az Arany Buddha mosolyog vissza rám.
 
Beszélhetnék e helyen nektáros illatokról, mézes barackos, körtekompótos ízvilágról, de azt hiszem, itt elég csak térdre borulni. A kijárat felé indulva még a hatodik emeleti mennyekből lejövet is éreztem számban az aszú véget nem érőnek tűnő lecsengését. 
 
Nem tudtam ellenállni: csillogó pezsgők és aranyló aszúk - 2. rész

 
SZEPSY István Aszú 2006
Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, 250 g maradékcukor, 43 hónap érlelés
 
SZEPSY István Aszú 2013
Aranysárga szín, illatában mézes barack, 260 g maradékcukor és mégis simogató édességérzet, végtelen lecsengéssel.
 
 
Hogy a pezsgő és az aszú jól megfér-e egymás mellett, azt már látjuk. De visszatérve az írásom elején feltett kérdésre, hogy pezsgő és aszú násztáncában ki volt a vőlegény és ki volt a menyasszony, ki volt a férfi és ki a nő?
 
Nos, a pezsgő buborékaiban annyira férfias, illatában, eleganciájában viszont inkább nőies. Az aszú meg édességében olyan feminin, savaiban, szavaiban, testében, tettében pedig olyan maszkulin… Ne is folytassuk tovább ezt a játékot, mert úgy tűnik a vita eldönthetetlen. A lényeg, hogy házasságukra ezen az estén ma minden jelenlévő áldását adta. Vegyük kabátunkat, emeljük kalapunkat, immár csak képzeletben poharunkat is, és ismételjük meg pohárköszöntőnket: ezentúl aszút minden magyar karácsonyi asztalra és pezsgőt minden szilveszteri pohárba!
 
És ha a nagyvilágban szorgalmasan terjesztjük ma megfogalmazott hitünket, egyszer talán így is pohárköszönhetünk:
Aszút a világ minden karácsonyi asztalára és pezsgőt minden szilveszteri poharába!